Beginners

 

Zen voor starters (introductie zenmeditatie)

Gedegen meditatie voor een betaalbare prijs.

Begin dit semester met een gedegen introductiecursus zen.  Een wekelijkse cursus die tien weken duurt. De cursus wordt gegeven in samenwerking met het:

logo-hfc

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn.

De centrale oefening van zen heet zazen (zitten in meditatie). Deze oefening leert je hoe je kunt omgaan met wat je verhindert in het moment te zijn; die belemmeringen nemen daardoor af. Positief geformuleerd kun je zeggen dat zen je, door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Zodat het leven je voluit raken kan en jij –met wat je te doen hebt- voluit in het leven kan staan.

Zen hoort bij het zenboeddhisme, de stroming in het boeddhisme die veel nadruk legt op meditatie en aandacht. Zen is allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in zen nooit om ver van je afstaande concepten of hogere sferen, maar om wat hier en nu aan de orde is. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het heftigste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen.

De starterscursus maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen) en we behandelen ook actuele onderwerpen, die horen bij het dagelijks leven, zoals: goed kunnen zien wat er gebeurt, verwondering en geraakt worden, omgaan met emoties en stress en doelmatig functioneren. De cursus is geschikt voor jong en oud: iedereen die meer vanuit zijn of haar hart wil leven. De cursus omvat ook een verkenning in de vaste zitgroepen van ons zencentrum.

Vervolgtrainingen zenmeditatie  

Wie deze introductie cursus heeft gevolgd of elders ervaring met Zen heeft opgedaan kan terecht in de vaste zengroepen. In beginsel is er geen cursus in schoolvakanties en op feestdagen. In de zomer is er wel gratis zomerzitten. Wisselen, inhalen of extra deelname op een andere dag is mogelijk zonder extra kosten.

“Vooral zo doorgaan. Een tien met een griffel. Ik kwam altijd vol inspiratie terug van de cursus.”. – Cursist –

  • Locatie Alle cursussen vinden plaats in de Zendo, Petruslaan 1, 6565 AJ, Heilig Landstichting/ Nijmegen.
  • Kosten € 215,-, minimum inkomen € 161,-, studenten € 161,- , zakelijk € 275,-
  • Deelnemers minimum/ maximum 4 – 14
  • Inschrijven tot aanvangsdag cursus.

Om in te schrijven klik op onderstaande link en geef jezelf op.

Datum/TijdEvenement
16-09-2017 - 11-11-2017
10:45 - 12:30
Zen voor starters (zaterdagochtend)
Zen Centrum Nijmegen, Heilig Landstichting Nijmegen Gelderland
04-10-2017 - 29-11-2017
19:45 - 21:30
Zen voor starters (woensdagavond)
Zen Centrum Nijmegen, Heilig Landstichting Nijmegen Gelderland