Leerling worden en jukai doen

who am ISinds 2017 ben ik Dharmaopvolger van mijn leraar Nico Tydeman sensei, die behoort tot de White Plum Lineage van Genpo Merzel roshi en Maezumi roshi. Daarmee kan ik nu ook formeel leerlingen aannemen (shoken), jukai verlenen (het verlenen van de zenboeddhistische voorschriften) en monniken wijden (shuke tokudo)

* Aan wie dat wil kan ik jukai verlenen. Dat is een is een ritueel voor studenten die zenboeddhist willen worden. Tijdens de ceremonie spreekt de student de intentie uit zich aan een aantal geloften te willen houden en krijgt hij of zij een zenboeddhistische naam. De student maakt zelf een rakusu -symbool voor de mantel van Boeddha- die je tijdens de meditaties kunt dragen.

* Verder is het mogelijk, door shoken te doen, om formeel leerling van mij te worden. Daarmee geef je aan je dieper te willen verbinden met het gaan van de weg, (d.w.z. jouw weg/jouw leven) en met de ondersteuning daarbij van een erkende leraar. Tijdens een korte, persoonlijke en eenvoudige ceremonie, word je officieel leerling; leerling en leraar spreken hun vertrouwen in elkaar uit bij het gaan van de zenweg.

Zo’n traject aangaan dient in de allereerste plaats voor de verdieping van je zentraining.
os-1Het is ook goed denkbaar zo’n traject te koppelen aan een specifieke persoonlijke behoefte die al dan niet samengaat met een professioneel doel.  De voorwaarden voor een dergelijk traject worden per aanvraag besproken. Mail of bel bij interesse met Dick