DOORGAANDE GROEPEN

Zen is een doorlopende oefening die bij iedere stap op je levensweg van toepassing is. Het helpt enorm om hier – op een voor ieder unieke en eigen manier – gezamenlijk in op te trekken. 

Onze doorgaande groepen bieden hiervoor structuur door wekelijks samen te mediteren en onze zenweg samen vanuit diverse invalshoeken te bestuderen en oefenen. De doorlopende groepen zijn gericht op mensen die het starters-traject hebben doorlopen of op andere wijze ervaring met zenmeditatie hebben opgedaan. Voor deelname aan de doorgaande groepen kun je sanghalid worden.

DE DOORGAANDE GROEPEN

hebben wekelijks dezelfde opbouw:

  • hartsoetra
  • zazen (25 minuten)
  • interactieve teisho/praatjes
  • kinhin
  • zazen
  • theeceremonie
  • bodhisattva geloften

De thema’s waar we ons tijdens de interactieve teisho’s in verdiepen komen voort uit de zogenaamde ’thematische jaarcyclus’. Zie hieronder  meer over wat deze inhoudt.

Bij de behandeling van de thema’s ligt het accent meer op ervaring en het opdoen van inzicht en dan op het verkrijgen van kennis.
Daarbij zien we de soms ernstige en dan weer vrolijke aard van onze interacties als van grote waarde voor elkaar.

Lees hier meer over de persoonlijke invulling van onze docenten … Docenten »

THEMATISCHE JAARCYCLUS

Zen is een levenswijze die je tot in het oneindige moet oefenen om erachter te komen dat er niets te oefenen valt. Alles is goed zoals het is én er is nog altijd iets in ontwikkeling. Dit belangrijke gegeven maakt dat we in de doorlopende groepen met onze ’thematische jaarcyclus’ werken. Deze legt ons ieder jaar maandthema’s voor waar we ons jaar na jaar op cyclische wijze kunnen verdiepen. Enerzijds kun je hierdoor nieuwe inzichten opdoen en oefenen om nog vrijer in je leven te staan. Anderzijds benadrukt de cyclische opzet juist dat je oefening geen eind kent. Juist daarom is je beoefening in ieder moment al volmaakt en voltooid. Door beide te zien kunnen we ons leven gaan aanvaarden zoals het is en doen wat ons te doen staat.

Ter inspiratie zoeken de leraren van Zen Centrum Nijmegen iedere maand twee nieuwe korte teksten uit passend bij het thema van die maand. Deze teksten worden met aandacht op A5 papier vormgegeven en gedrukt, daarbij enige ruimte latend voor je eigen aantekeningen. Als lid krijg je van deze teksten maandelijks een eigen exemplaar.

Leden van doorlopende groepen krijgen bovendien een passend A5 ringmapje cadeau om de teksten in op te bergen en een op hoogwaardig karton gedrukte jaarcyclus.

 

Donatiesuggestie

De donatiesuggestie is € 38,– of € 29,– (bij draagkrachtkorting) per maand waarbij we uitgaan van een minimum van zes maanden bij inschrijving. Je kunt je donatie zelf per bank overboeken. Wanneer je je sanghalidmaatschap wilt beëindigen kan dat per aanvang van de volgende hele maand. 

ROOSTER

Er zijn doorlopende groepen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 19:45 – 21:30 uur en op woensdagochtend en vrijdagochtend van 9:45 tot 11:30 uur. Je schrijft je in voor één van deze groepen. Je kunt vervolgens ook altijd deelnemen aan een van de andere groepen.

Inschrijven als sanghalid voor onze doorlopende groepen?

Op deze pagina vind je praktische informatie over het lidmaatschap … Sanghalid »