Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Evenementenreeks Evenementenreeks: Traditie, rituelen & oefenen

Traditie, rituelen & oefenen

23 april om 14:00 - 16:30

RITUELEN, TRADITIE & OEFENEN

Als leraren van Zen Centrum Nijmegen gaan we ons de komende tijd wat meer verdiepen in de uitvoering van de rituelen zoals we die in de doorlopende groepen gewoon zijn. Dit om nog beter de achtergrond te leren kennen van wat we aan het doen zijn en te kijken of er hier en daar nog iets is wat we de komende tijd graag anders zouden zien.

Ook de zogenaamde ‘service’ vraagt om onze aandacht. De service doen we ongeveer een keer per kwartaal en deze vindt ook plaats tijdens onze sesshins. In dit half uur durende ritueel wordt een samenspel gevraagd tussen minstens drie deelnemers met elk een eigen rol. Daarvoor is het echter wenselijk dat meerdere mensen deze rollen op zich kunnen nemen en dat onze leraren deze ook aan nieuwe mensen goed kunnen uitleggen. Een mooie gelegenheid dus om ons weer eens in de rituele overleveringen van onze traditie te verdiepen en (al dan niet) te laten inspireren.

Wat is een service?

Tijdens deze service geven we aandacht aan de overledenen, zieken, mensen in nieuwe levensfasen, en pasgeborenen. Deze laatste twee categorieën zijn overigens onze eigen recente toevoeging en daarmee meteen een voorbeeld van hoe we actief in de ontwikkeling van onze traditie staan. 

Zin om ook te komen oefenen?

Irène Bakker Sensei heeft zich tot onze grote vreugde bereid getoond om ons met de rituelen te komen helpen. Irène is een doorgewinterde zenleraar die in dezelfde leraren-lijn (White Plum Lineage) staat als wij. Ze kent door haar jarenlange training in Amerikaanse zenkloosters bovendien alle ins en outs van de rituelen. Irène zal met een van haar senior-leerlingen naar onze zendo komen en ons meenemen in het rituele. Geweldig en we verheugen ons op deze samenwerking!

Het is daarbij niet de bedoeling dat we alles één op één overnemen en dat hoeft ook voor Irène niet. Er zijn diverse smaken mogelijk. Zo heeft ons centrum van begin af aan een mystieke en universeel religieuze grondslag gehad. Diverse bronnen en invloeden uit andere levensbeschouwelijke tradities zoals het Christendom en de Westerse filosofie krijgen in Zen Centrum Nijmegen bijvoorbeeld een plaats. Maar het is wel fijn om zo ook de onderlinge verbanden tussen verschillende centra in onze (internationale) traditie ook voor de toekomst te voeden en versterken. Alle sanghaleden die nieuwsgierig zijn om de van oorsprong Japanse Soto-zen rituelen te oefenen zijn van harte welkom. Het zou heel erg leuk en ondersteunend zijn als er uit alle doorlopende groepen 1 of 2 leden zijn die zich de rituelen iets meer eigen willen maken.

Wanneer: Zondag 23 april van 14:00u tot 16:30
Voor wie: Sanghaleden van Zen Centrum Nijmegen

Aanmelden

Via het onderstaande formulier kunt u zich aanmelden voor deze activiteit.

6 + 15 =

Gegevens

Datum:
23 april
Tijd:
14:00 - 16:30
Serie:
Evenement Categorie:

Locatie

De Zendo
Profetenlaan 2
Heilig Landstichting, Gelderland 6564 BL Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Misha Beliën
E-mail:
misha@zennijmegen.nl