Starterstraject za.ocht. vanaf 21 september

Datum/Tijd
Date(s) - 21-09-2019 - 24-11-2019
09:45 - 11:30

Locatie
Zen Centrum Nijmegen

Categorieën


Meike Oosterwijk

Starten met zen – goed idee

Zen Centrum Nijmegen verzorgt het komende najaars-seizoen drie starterstrajecten op woensdagavond en donderdagavond van 19.45 tot 21.30 uur en zaterdagochtend van 09.45 tot 11.30 uur. Elk traject omvat tien lessen en behandelt o,m. de meditatiehouding, het gebruik van de adem, de relatie tussen aandacht, bewustzijn en waarnemen, de oorsprong van zen en de relatie met het boeddhisme, wat werkt er in de meditatie, het verband tussen denken, willen, moeten , emoties en aandacht en koanstudie, soetrarecitatie, loopmeditatie en aandachtig thee drinken. De lessen bereiden je voor op deelname in een doorgaaande groep. Je kunt hier inschrijven voor het starterstraject op zaterdagochtend.

Zen is zijn waar je bent

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. Zen betekent zoveel als alomvattende concentratie of meditatie en is onlosmakelijk verbonden met het zenboeddhisme, de geleding in het boeddhisme die de nadruk legt op meditatie en aandacht.

De centrale oefening van het zenboeddhisme heet zazen (zitten in meditatie). Deze oefening leert je hoe je kunt omgaan met wat je verhindert helemaal in het moment te zijn; die belemmeringen nemen daardoor af. Positief geformuleerd kun je zeggen dat zen je, door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt.

Alles van je eigen leven

Zen is dus allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in zen nooit om ver van je afstaande concepten of hogere sferen, maar om wat hier en nu aan de orde is. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief alle lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen.

De introductiecursus maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen) en we behandelen ook actuele onderwerpen, die raken aan het dagelijks leven. Deelnemers ontvangen het e-book Zen – de sprong naar nu, een inleiding in het zenboeddhisme, dat door Dick Verstegen, de leraar van Zen Centrum Nijmegen, is geschreven.

Het starterstraject op zaterdagochtend

omvat 10 wekelijkse bijeenkomsten:

van 09.45 tot 11.30 uur. De docent is Meike Oosterwijk. De cursus start op 21 september

De kosten

Standaardtarief € 34,- per maand voor zes maanden inclusief kennismaking en deelname in een doorgaande groep

Draagkrachttarief € 27,– per maand (minima en studenten) voor zes maanden inclusief kennismaking en deelname in een doorgaande groep.

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.