Zomersesshin van 17-21 augustus 2022

Datum/Tijd
Date(s) - 17-08-2022 - 21-08-2022
14:00 - 15:30

Locatie
Pauenhof

Categorieën


Onze stilte-sesshin van 17 tot en met zondag 21 augustus is een aanrader. Dick sensei gaat samen met Misha, zijn beoogde opvolger, de zenlezingen (teisho’s) verzorgen. Ze gaan over het thema Flierefluiten, dat in onze jaarcyclus voor de twee zomermaanden geldt. Tijdens die 5 dagen zijn we te gast op een prachtig Tibetaans Boeddhistisch landgoed De Pauenhof in Sonsbeck (D). We beginnen woensdag om 14.00 uur met een korte uitleg. De sesshin eindigt zondag 21 augustus om ca 15.30 uur.

De Pauenhof is een herenboerderij uit de 15e eeuw. Geleidelijk opgeknapt en omgetoverd tot een warm en kleurrijk meditatiecentrum in Tibetaanse stijl. Geen hotel dus, maar wel een inspirerende plek om met aandacht samen te leven, te werken en te mediteren. In een oase van rust omgeven door een weids boerenland. Voor iedereen is er een eigen kamer waarbij het sanitair gedeeld wordt. Juist vanwege die combinatie van rust, weidsheid, redelijk maar betaalbaar comfort en uitstekende verzorging, is de Pauenhof een goeie plek. Door de dag heen zullen er regelmatig bezigheden zijn waar wij samen zorg voor dragen. Het dagritme omvat zit- en loopmeditatie, persoonlijk onderhoud, samu (schoonmaakwerk) en soetrarecitatie en eigen tijd. De locatie draagt bij aan de inspirerende oefening ons leven te aanvaarden zoals zich van moment tot moment ontvouwt.

De zomerretraite is van 17-21 augustus 2021 en begint op woensdag om 14 uur.

Kosten  €425,00 | Bij aanmelding en betaling voor 1 juli 2022 betaal je slechts €375,00.

 

Klik hier voor een sfeerimpressie van de sesshin op Youtube.


We horen wel eens van mensen die nog nooit een retraite hebben gedaan dat ze wat angstig zijn om het niet vol te houden. Die angsten en nerveusheden kunnen op allerlei manieren voorkomen. Onze leraar Dick Verstegen schrijft daarover het volgende:

Wie aan een sesshin meedoet, kampt niet zelden met de angst het niet vol te houden. Er zijn voldoende tips om met die vrees te dealen. Als je zit niet steeds gaan verzitten. Wel periodes afwisselen hoe je zit. Voldoende lichaamsbeweging nemen in je vrije tijd. Rusten in je ongemak.

Maar de belangrijkste is wel: beseffen dat het okay is om het niet vol te houden. Als het echt zo erg wordt dat je niet meer kunt, dan kan je tegen de jikido (zendoleider) zeggen dat je een keer niet meedoet of iets vroeger naar bed gaat. Geen probleem.

Als je kunt ontspannen in het idee dat je niet onfeilbaar hoeft te zijn, zul je merken dat het je allemaal makkelijker afgaat. Uiteindelijk kun je je daardoor beter overgeven aan het zitten zelf en ontdek je – misschien wel juist door dit ‘gedoe’ – een verborgen kracht in jezelf. Die kracht ligt wonderlijk genoeg verborgen in de overgave. De berg zelf levert dan kracht aan degenen die naar boven lopen.

English

Dick Butsugen (Buddha-eye) Verstegen sensei (1940) is in charge of the 4 day-sesshin that will be given in Pauenhof from October 6-10 2021. He is founder of Zen Center Nijmegen and he is Dharma-successor of Niko Tenko roshi (Zen Center Amsterdam). Both belong to the White Plum Lineage, which is founded by Maezumi roshi and his disciple Genpo roshi. The theme of the sesshin-talks (one per day) is. The sesshin is as silent as possible, except for the daily talks. They will be given in Dutch, but for English speaking participants, Dick sensei will give a special verbal summery in English afterwards..

 

Inschrijven

Soort ticket Prijs Plaatsen
Standaardticket €425,00
Vroegboek-korting
De vroegboek-korting is geldig tot 1 juli 2022
€375,00