FAQ Zen Nijmegen

Wat is het verschil tussen zen en mindfulness? Is het verplicht op een kussentje te zitten? Kan ik bij jullie overnachten? In deze lijst worden deze en andere veelgestelde vragen beantwoord. Heb je nog een vraag die niet in deze lijst voorkomt? Mail deze dan even naar misha@zennijmegen.nl

Hoe verloopt een wekelijkse zenbijeenkomst?

Een bijeenkomst in een doorlopende groep bestaat uit zit en loopmeditatie, een interactief gedeelte waarin een thema wordt besproken, een recitatie van 2 zenteksten, en een theeceremonie. Tijdens de tweede zitmeditatie is er voor wie wil gelegenheid voor een persoonlijk gesprekje (daisan) met de zenleraar.

Is het verplicht op een kussentje te zitten?

Nee, dat is niet verplicht alhoewel we het wel van harte kunnen aanbevelen. Als het vanwege fysieke klachten niet kan, kun je zeker ook een meditatiebankje gebruiken of op een stoel zitten. We hebben beiden in huis.

Wat is daisan?

Daisan is een persoonlijk gesprek over de beoefening met de leraar. Tijdens daisan kan alles aan de orde komen dat raakt aan je beoefening. Je kunt per bijeenkomst aangeven of je hier wel of geen gebruik van wilt maken.

Wat is het verschil tussen zen en mindfulness?

Mindfulness is een methode om bepaalde problemen aan te pakken. Zen is een spiritueel pad, zonder vooropgestelde doelen.

Kan ik bij jullie overnachten?

Nee, we hebben geen overnachtingsmogelijkheden. Het centrum bevindt zich echter in Nijmegen en er zijn veel hotelletjes in de buurt.

Wat moet ik aan, zijn er kledingvoorschriften?

Er zijn geen kledingvoorschriften maar het is aan te raden iets comfortabels aan te doen. Laagjes kleding is handig zodat je naar behoefte iets aan of uit kan trekken. Tijdens het zitten is de temperatuur in de zendo zo’n 20 graden.

Ik wil me graag voorbereiden, wat kan ik lezen?

Kijk even op de lijst aanbevolen literatuur. We beschikken over een uitgebreide bibliotheek waar leden gebruik van kunnen maken.

STAAT JE VRAAG ER NIET BIJ?

Neem gerust contact met ons op, we beantwoorden je vragen graag. Mail je vraag dan naar: info@zennijmegen.nl