retraite

Retraites of sesshins

Sesshin is de van oorsprong Japanse benaming voor een zenretraite. Dit betekent: in je hart geraakt worden door wat je hier en nu gewaar wordt. Onze retraites bieden hiervoor een tegelijk mensvriendelijke, stevige en intieme oefenperiode van een, 3 of 5 dagen dagen. Alles gebeurt in stilte.

De programmas’s van de retraites bestaan in de basis uit: zazen (zitmeditatie), soetrarecitatie en zingen, dokusan (persoonlijk onderhoud), mogelijkheid voor lichaamswerk, teisho’s (dharmalessen), samu (meditatief werken) en yaza (tuinzitten).

ZENDAG

Tijdens de wekelijkse Zen-bijeenkomsten zitten we ongeveer 2 x 25 minuten. Ben je benieuwd wat meditatie nog meer kan brengen? Doe mee met een uitzenddag; op deze stiltedag wisselen we meditatieperioden af ​​met loopmeditatie, inspiratie uit de teisho van Dick Verstegen Sensei, en eten en werken in stilte. De eenvoudige en verse lunch wordt met zorg gegeten. Een dag van rust en bezinning en voor wie dat wil ook een staaltje van een 5-daagse sesshin. Het programma is intensief, maar biedt ook voldoende rust en pauzes. De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en Misha Beliën.

Kosten

€25,– voor leden, €45,- voor gasten.

de datum

van onze volgende zendag vind je op onze agenda-pagina.

De sesshins zijn steeds weer een unieke en leerzame ervaring. Het zorgt voor relativering. Je stapt uit het dagelijks leven op een plek zonder afleiding. Je leert jezelf kennen en komt compleet tot rust. De sfeer is relaxt, waarbij Dick en Misha ervoor zorgen dat alles goed wordt geregeld.”

Jules

de weekendretraite

Vaak horen we van deelnemers dat ze na hun eerste weekendretraite beseffen waar zen in wezen over gaat. Als we vanuit onze drukke levens op retraite gaan heeft de stilte enkele dagen de tijd nodig om tot ons door te dringen. Die tijd is er tijdens deze meerdaagse retraite, en doordat we die samen dragen voelen we ons er ook gemakkelijker in thuis.

Een weekendretraite duurt van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag en wordt op verschillende locaties verzorgd. Het programma is eveneens intensief, maar biedt ook voldoende rust en pauze-momenten. De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en Misha Beliën.

Benieuwd

naar de volgende weekendretraite? Bekijk onze agenda.

De zomer- of herfstretraite

Wil je echt enkele dagen verwijlen in stilte en met aandacht gewaarzijn van je leven? Dan nodigen we je graag uit voor onze 5-daagse sesshin. Door meerdere dagen hetzelfde dagritme te volgen ‘zakken’ zowel meer als minder ervaren deelnemers in de flow van het programma. Opstaan, mediteren, eten, samen klussen, mediteren, etc. We hoeven even een stuk minder keuzes te maken, en kunnen er zo met aandacht voor onszelf, anderen, en de omgeving zijn.

Onze 5-daagse sesshins worden gehouden in het boeddhistisch centrum Pauenhof in Sonsbeck (DL), vlak over de grens. De accommodatie is eenvoudig, goed en heel authentiek; de maaltijden zijn vegetarisch en volgens velen ook erg lekker. Een eenpersoonskamer is mogelijk.

Het programma is eveneens intensief, maar biedt ook voldoende rust en pauze-momenten. De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en Misha Beliën.

Deze sesshins duren van woensdagmiddag tot zondagmiddag (ca.16.00 uur).

Kosten

€ 395,– voor de zomer- of herfstretraite.

Bekijk hier

onze agenda voor de eerst volgende weekendretraite!

Wat me van de sesshin vooral bijblijft is hoe helder mijn hoofd werd door de stilte. Dat was letterlijk en figuurlijk een verademing. Het programma van de sesshin en de omgeving van de Pauenhof maakte dat mijn hoofd tot rust kwam. De prikkels die ik in mijn dagelijks leven ervaar, vielen een aantal dagen weg. Dat gaf me de ruimte om meer mezelf te kunnen zijn. 

David