retraite

Retraites of sesshins

Sesshin is de van oorsprong Japanse benaming voor een zenretraite. Dit betekent: in je hart geraakt worden door wat je hier en nu gewaar wordt. Onze retraites bieden hiervoor een tegelijk mensvriendelijke, stevige en intieme oefenperiode van een, 3 of 5 dagen dagen. Alles gebeurt in stilte.

De programma’s van de retraites bestaan in de basis uit: zazen (zitmeditatie), soetrarecitatie en zingen, dokusan (persoonlijk onderhoud), mogelijkheid voor lichaamswerk, teisho’s (dharmalessen), samu (meditatief werken) en yaza (tuinzitten).

Lees hieronder meer over de verschillende sesshins die we aanbieden. Iedereen met enige ervaring met zen en/of een gezond uithoudingsvermogen kan met een gerust hart meedoen. We zien je graag tegemoet bij een van onze volgende retraites!

Vragen of opmerkingen? Mail naar onze secretaris Cockie via: cockie@zennijmegen.nl 

 

ZENDAG

Tijdens de wekelijkse Zen-bijeenkomsten zitten we ongeveer 2 x 25 minuten. Heb je enige ervaring opgedaan met zen en ben je benieuwd wat een dag vol aandacht doet? Doe mee met een zendag! Op deze stiltedag wisselen we meditatieperioden af ​​met loopmeditatie, inspiratie uit de teisho van Dick Verstegen Sensei, en eten en werken in stilte. De eenvoudige en verse lunch wordt met zorg gegeten. Een dag van rust en bezinning en een voorproefje van een 5-daagse sesshin. Het programma prikkelt je om flink te oefenen, maar biedt ook voldoende rust en pauzes. De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en Misha Beliën.

De zendagen vinden plaats in onze zendo in de bossen van Museumpark Orientalis aan de rand van Nijmegen.
Deze plek biedt alle rust en ruimte maar is tegelijkertijd heel goed bereikbaar.

De zendagen proberen we te organiseren op de ‘scharnierpunten’ van de seizoenen. Doordat deze dagen relatief gemakkelijk in te passen zijn in het weekritme bieden ze zo een krachtige ondersteuning om ieder levensjaar met volle aandacht en waardering te leven.

Zie de agenda voor de komende data en hieronder een indruk van het programma.
Voel je van harte uitgenodigd om mee te doen met de volgende zendag!

 

PROGRAMMA

 

 

 

Onder voorbehoud van kleine wijzigingen:
07.45
uur uitleg programma
08.00 uur zazen en kinhin
09.00 uur Hartsoetra, service en drie buigingen
09.30 uur zazen en kinhin
10.00 uur teisho
10.45 uur PAUZE, koffie en thee
11.15 uur soetra oefenen
11.45 uur zazen en kinhin (dokusan)
12.40 uur samu
13.15 uur lunch in de zendo en PAUZE
14.30 uur zazen en kinhin (dokusan)
15.30 uur zingen Hartsoetra en soetra van Kwan Yin
15.45 uur theeceremonie
15.55 uur zazen
16.20 uur gelofte aan de mensheid, bodhisattva gelofte, 3 buigingen
16.30 uur einde van de Zen Zaterdag

 

 

Donatiesuggestie

€25,– voor leden, €45,- voor gasten.

de datum

van onze volgende zendag vind je op onze agenda-pagina.

De sesshins zijn steeds weer een unieke en leerzame ervaring. Het zorgt voor relativering. Je stapt uit het dagelijks leven op een plek zonder afleiding. Je leert jezelf kennen en komt compleet tot rust. De sfeer is relaxt, waarbij Dick en Misha ervoor zorgen dat alles goed wordt geregeld.”

Jules

de weekendretraite

Vaak horen we van deelnemers dat ze na hun eerste weekendretraite beseffen waar zen in wezen over gaat. Als we vanuit onze drukke levens op retraite gaan heeft de stilte enkele dagen de tijd nodig om tot ons door te dringen. Die tijd is er tijdens deze meerdaagse retraite, en doordat we die samen dragen voelen we ons er ook gemakkelijker in thuis.

Een weekendretraite duurt van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag en wordt op verschillende locaties verzorgd. Het programma inspireert en prikkelt om samen stevig te oefenen, maar biedt ook voldoende rust en pauze-momenten. De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en Misha Beliën.

PROGRAMMA WEEKENDSESSHIN

Het programma begint op vrijdag rond 18:00u en eindigt op zondag rond 16:00u. Hieronder vind je het programma van de zaterdag:

06.00 wekken/opstaan/koffie/thee
06.30   zazen en kinhin (loopmeditatie)
07.35   soetra recitatie, service, kinhin
08.00 ontbijt
08.30 samu (werkmeditatie)
09.45   koffie/thee
10.30 zazen
11.00 teisho (Dharma-inleiding)
12.00 zazen en kinhin
12.30 warme maaltijd
14.30 zazen en kinhin – daisan 


16.00 koffie/thee
16.30   zazen en kinhin – daisan
17.25   soetra’s zingen
17.45   bodhisattvagelofte
18.00   broodmaaltijd
19.30-19.55 Lichaamswerk (facultatief)
20.00   zazen en kinhin  en evening call
21.05   Gelofte aan de mensheid
21.10   theeceremonie
21.20 bodhisattvagelofte en 3 buigingen
21.30   yaza (buiten zazen 1 x 20 min.)
22.00 thee – slapen

 

Donatiesuggestie sesshin

Onze weekendsesshins organiseren we i.s.m. Klooster Huissen. De inschrijvingen en aanmeldinfo verlopen via de site van het klooster. Die vind je via het evenement in onze agenda.

Bekijk hier

onze agenda voor de eerstvolgende retraite!

De zomer- of herfstretraite

Wil je echt enkele dagen verwijlen in stilte en met aandacht gewaarzijn van je leven? Dan nodigen we je graag uit voor onze 5-daagse sesshin. Door meerdere dagen hetzelfde dagritme te volgen ‘zakken’ zowel meer als minder ervaren deelnemers in de flow van het programma. Opstaan, mediteren, eten, samen klussen, mediteren, etc. We hoeven even een stuk minder keuzes te maken, en kunnen er zo met aandacht voor onszelf, anderen, en de omgeving zijn.

Onze 5-daagse sesshins worden gehouden in de Abdijhoeve Betlehem. Een prachtige locatie midden in uitgestrekte bossen. Iedereen heeft hier de beschikking over een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. Ook is er een zentuin op een van de zolderverdiepingen. We kunnen gedurende onze retraite exclusief gebruik maken van alle faciliteiten. We ervaren het als een feest om in deze bakermat van de Nederlands zen – met decennia aan zenhistorie – met elkaar op sesshin te mogen gaan.

Het sesshinprogramma nodigt je uit om op een aangename manier uit je comfortzone te stappen. De meditatie-perioden worden aaneengeregen door o.a. onze maaltijden in stilte en met aandacht te genieten. Omdat je zo voortdurend met je leven in contact bent kan dat soms pittig, vermoeiend en confronterend zijn. Maar juist daardoor kun je de meest onverwachte (zelf-)inzichten opdoen en nog beter gaan zien waar je jezelf en anderen met allerlei gedachten in de weg zit. Maar dat is niet het hele verhaal. Want tegelijkertijd biedt ons sesshinprogramma ook voldoende rust en pauze-momenten waar je als deelnemer naar eigen inzicht invulling aan kan geven. Daarmee hebben we met dit programma door de jaren heen een middenweg gevonden tussen heel intensief oefenen en ontspannen tot rust komen.

Dit sluit ook helemaal aan bij de manier van zenbeoefening bij Zen Centrum Nijmegen.
Want zoals Dick zegt: We moeten eindeloos oefenen om in te zien dat er niets te oefenen valt.

De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en Misha Beliën. Zij en de andere stafleden staan voor je klaar om je met sesshin-ervaring niet alleen prettig maar bovenal leerzaam te laten verlopen. De zomersesshins duren van woensdagmiddag (ca. 14.30u) tot zondagmiddag (ca.16.00 uur). Een dagprogramma van de sesshin vind je onderaan, onder de video-impressie van de sesshin.

Doe je ook mee met deze krachtige oefening in verbinding voor jezelf, de ander en de wereld?
We zien naar je uit!

SFEERIMPRESSIE VAN DE ZOMERSESSHIN

 

PROGRAMMA ZOMERSESSHIN

De dagen van aankomst en vertrek hebben een korter en aangepast programma. Hieronder vind je het programma van de tussenliggende hele sesshindagen.

06.00 wekken/opstaan/koffie/thee
06.30   zazen en kinhin (loopmeditatie)
07.35   soetra recitatie, service, kinhin
08.00 ontbijt
08.30 samu (werkmeditatie)
09.45   koffie/thee
10.30 zazen
11.00 teisho (Dharma-inleiding)
12.00 zazen en kinhin
12.30 warme maaltijd
14.30 zazen en kinhin – daisan 


16.00 koffie/thee
16.30   zazen en kinhin – daisan
17.25   soetra’s zingen
17.45   bodhisattvagelofte
18.00   broodmaaltijd
19.30-19.55 Lichaamswerk (facultatief)
20.00   zazen en kinhin  en evening call
21.05   Gelofte aan de mensheid
21.10   theeceremonie
21.20 bodhisattvagelofte en 3 buigingen
21.30   yaza (buiten zazen 1 x 20 min.)
22.00 thee – slapen

 

Donatiesuggestie sesshin


Voor een 1-persoonskamer met badkamer/toilet tot 3 maanden voor aanvang €485,- daarna €535,-
Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Is deze donatie de enige reden dat je onverhoopt niet mee kunt doen?
Laat het ons weten in je aanmelding; er is hiervoor een fonds beschikbaar.

 

Bekijk hier

onze agenda voor de eerstvolgende retraite!

Wat me van de sesshin vooral bijblijft is hoe helder mijn hoofd werd door de stilte. Dat was letterlijk en figuurlijk een verademing. Het programma van de sesshin en de omgeving van de Pauenhof maakte dat mijn hoofd tot rust kwam. De prikkels die ik in mijn dagelijks leven ervaar, vielen een aantal dagen weg. Dat gaf me de ruimte om meer mezelf te kunnen zijn. 

David