Zenbrief april 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  POËZIE  

Berichtje uit de moestuin

VERGANKELIJKHEID

In de kelder zoekend naar het licht,
doorgeschoten deze lila roze pracht

voedsel voor de composthoop,
meststof voor de nieuwe planten.

Samsara

Foto & gedicht Jeanne Oude Hengel

  COLUMN  

Klimaatalarm

Zondag 14 maart was ik met Dick en Ellen en hun overbuurvrouw bij het klimaatalarm op het Valkhof. Veel mensen hadden een leus op een stuk karton geschreven. Deze trof mij het meest:

minder vliegen
meer bijen

Ik ben 76 en heb veel gevlogen. Ik heb geleefd of het niet op kon. Mijn ‘carbon footprint’ is vele malen groter dan mijn schoenmaat 46. Met het excuus dat iedereen zo leefde die het geluk had dat hij dat kon doen kom ik niet weg. Verschillende van mijn broers en zusters leiden allang een veel minder hebberig leven en dat geldt voor veel meer mensen. En sinds de waarschuwingen van de Club van Rome begin jaren 70 kan niemand zeggen dat hij van niets wist.

Daar stond ik op het Valkhof een uurtje op te komen voor de aarde tussen andere grijze koppen en heel veel jonge mensen. Ben ik een goede rentmeester geweest? Ik heb niet geleefd als iemand die zich ervan bewust was dat hij de aarde te leen gekregen heeft van toekomstige generaties.

Daar voel ik mij verantwoordelijk voor. ‘Waar ik mijn voet zet, daar is mijn weg’. Dat is een troost ten aanzien van alle dingen die ik heb gedaan, maar het is geen vrijbrief. Ook niet achteraf.

Toch was het niet op de eerste plaats schuldgevoel wat mij naar het Valkhof dreef. Ik voel het bewustzijn dat ik aarde bén met de dag groeien. Vanzelf. Dat is een hoopvol teken. Wat mij overkomt, overkomt ook heel veel anderen, al kiezen zij hun eigen woorden als zij erover spreken. Er hangt een bewustzijnssprong in de lucht. “Het is de hoogste tijd”, hoor ik van alle kanten. “De tijd is er rijp voor”, kun je ook zeggen, waarmee je aangeeft dat je ‘geen idee’ hebt hoe de hazen zullen lopen. ‘Geen idee’ betekent ‘geen controle’ en dat is onverdraaglijk zonder ‘vertrouwen’. Waar haal je dat vandaan terwijl het ijs blijft smelten en het kappen maar doorgaat? Ik steeds meer uit het gevoel dat ik niet stuur, maar gestuurd word.

Dat ik niet onafhankelijk besta maar alleen als deelhebber aan één allesomvattend proces dat ‘goed’ is. Voel ik dat ‘goede’ ook als het mij tegenzit en wanneer ik mij geen raad weet? Soms wel, vaak niet, maar dan weet ik nog steeds dat het oké is en dat helpt. Net als mijn beoefening op den duur. Ik denk dat mijn beoefening de basis van mijn vertrouwen legt. Vertrouwen dat het goed is, elk moment opnieuw, wat de toekomst ook in petto heeft. Zo’n vertrouwen maakt je vrij om te doen wat je werkelijk wilt: “alle levende wezens bevrijden”, zeggen we in onze traditie. Ik las hetzelfde in de leuzen in het Valkhofpark en ik hoorde precies dát in het kabaal dat er gemaakt werd. Verlichting komt van alle kanten. We vormen met z’n allen een verlichte wereld. Zien kan ik het niet. Erop vertrouwen en daarnaar handelen steeds meer.

Door Maarten

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

TV Premiere: Het grote plaatje

Hoe ziet het grote plaatje eruit als je aan het begin van je volwassen leven staat? Hoe blijf je jezelf te midden van de grote verwachtingen van anderen? Wat geeft je leven zin? Aan de hand van deze vragen volgt Misha Beliën (zenleraar van ZCN) in ‘Het grote plaatje’ een aantal leerlingen uit de examenklas Filosofie. Samen gaan ze op zoek naar de zin en onzin van het leven. Zondag 4 april, om circa 15:30 op NPO2.

“Je hebt achttien jaar lang de tutorial gevolgd en ineens zit je in het échte spel. En dan weet je bij gód niet wat je moet doen…” Aan het woord is Luuk, een creatieve gamer die droomt van een eigen ontwerpstudio, ‘als hij later groot is’.

Dat later komt voor Luuk en de andere jongeren in ‘Het grote plaatje’ ineens akelig dichtbij, nu ze examen doen en horen te weten wat ze met hun leven willen. Waaruit halen deze leerlingen van de examenklas Filosofie zin en betekenis? En welke rol speelt die ‘zin’ in hun keuzes?

Met zijn observerende stijl volgt Misha drie van de jongeren op nauwe voet: Louise, die op 8-jarige leeftijd een onmogelijk keuze moest maken: blijf ik wonen bij mijn vader of moeder? We leren Maud kennen, die in haar liefde voor de natuur een manier zoekt om om te gaan met haar onzekerheid. En we zoomen in op Jaro, die 50% kans heeft op een hersenziekte. Dezelfde ziekte waaraan zijn vader lijdt en die hun relatie ernstig verstoort.

Tussen deze verhalen door komen ook hun klasgenoten aan het woord. De verwarrende gebeurtenissen in hun leven en hun zingevingsvragen zijn soms pijnlijk herkenbaar en actueel. Waar haal ik in deze corona crisis de motivatie en zin vandaan om wat van mijn leven te maken? Wat doen de perfecte plaatjes op social media met mijn emoties? En hoe blijf ik bij mezelf te midden van de grote verwachtingen die de maatschappij van mij heeft? Kortom: hoe pas ik in het plaatje?

Ondertussen vult filosoof Ad Verbrugge (universitair hoofddocent aan de VU) de verhalen aan met bespiegelingen rondom zin. En we zien Louise, Maud en Jaro rust vinden bij een meditatiecursus, begeleid door boeddhistisch geestelijk verzorger Rozanne van der Veur. Zo krijgt de kijker geleidelijk het gevoel dat de elementen van een zinvol bestaan ‘op hun plek vallen’. In het grote plaatje dus.

Gratis webinar over zingeving n.a.v. de documentaire

Vind je het leuk om je verder in het thema te verdiepen? Donderdag 8 april van 20.00u tot 21.00u kun je meedoen aan een webinar.

Het programma bestaat uit:

  • Inleiding en meditatie door zenlerares Irène Bakker
  • Vraaggesprek met leerlingen uit de documentaire
  • Zingeving in de westerse filosofie met filosoof Ad Verbrugge (verbonden aan de VU)
  • Gesprek over de vraag: Is zingeving taboe in onze maatschappij?

Wil je deelnemen? Meld je nu kosteloos aan via misha@zennijmegen.nl
Je krijgt dan een dag van te voren een link toegestuurd, waarmee je kan deelnemen aan de webinar.

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

soms op een vleugje wind
soms in een storm
vliegen zij op
een wolk van vogels
voor de zon

welke dromen
bevliegen de vogels
dat zij zich
lichtvaardig
in zoveel lucht
begeven

Bert Schierbeek
Uit vlucht van de vogel

Foto Ineke Teunissen. Het Wad

  COLUMN

Zenbrief_april_verlichten_column

Verlichten

Ik loop vaak ‘s avonds nog een rondje door mijn buurt. Ik geniet van de huiselijkheid achter de ramen. Een gezin eet samen, vrienden doen een spelletje, iemand leest een boek. Al lopend komt het ook in mij weer in beweging. Na een dag binnen zitten voel ik me, zo alleen door de straten lopend, weer verbonden met de wereld. Meestal loop ik door de knusse oude wijken aan de overkant van de drukke straat, maar op een avond kom ik langs het kleine parkje om de hoek.

In de zomer lig ik daar graag op een kleedje in de zon en vanaf het vroege voorjaar is het er heerlijk vogels kijken en luisteren. Nu is het nog winter, donker en koud. Het park heeft zich in zichzelf teruggetrokken. Dan zie ik een lichtje. Ik loop aarzelend via een klein paadje het wat lagergelegen parkje in. En daar, bij het Mariakapelletje, brandt een kaars. De hoge bomen staan in alle rust rond het kleine stenen nisje. Het vlammetje flakkert maar staat beschut in een glazen potje. Een buurtgenoot kwam hierheen om het kaarsje aan te steken. Ik voel me gedragen door dat gebaar. Er is weer even het besef dat alles goed is én dat het uitmaakt wat je doet.

Door Linde van Heeringen

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Sanghalid Annelies Hilgers heeft onlangs haar heup uit de kom gehad. Deze moest met veel pijn en moeite operatief teruggezet worden. Haar man Jos is gelukkig een engel en zorgt goed voor haar in de lentezon.

Alle goeds vanuit de sangha Annelies!

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN

De vrede van thuisloosheid

Sesshin van 6 t/m 10 oktober

Van woensdag 6 tot en met zondag 10 oktober geeft Zen Centrum Nijmegen o.l.v. Dick sensei weer een echte stilte-sesshin van vier dagen in De Pauenhof in Sonsbeck (D). Het thema is ‘De vrede van de thuisloosheid‘.  We beginnen woensdag om 13.30 uur met een korte uitleg. De sesshin eindigt zondag 10 oktober om ca 16.00 uur. We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen.  Alle deelnemers hebben een eigen kamer.

Wat het thema betreft onderzoeken we wat thuisloosheid eigenlijk betekent en wat we aan hindernissen tegen komen als we op zoek gaan naar zowel ons ‘thuis’ als naar de ‘thuisloosheid’. Geschriften van grote leraren zoals Longchenpa en Dogen zenji zullen ons inspireren.  Tijdens de hele sesshin wordt de stilte in acht genomen, behalve tijdens de dagelijkse dharmapraatjes en het reciteren van soetra’s.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN

18 april: Lezing van Dick op 30 NOW

Op 18 april om 20:00 uur verzorgt Dick een online lezing op het platform 30NOW. Hij zal ingaan op het zenbegrip ‘thuisloos zijn’. Hoe verhoudt de thuisloosheid van de zenbeoefenaar zich tot onze aardse gebondenheid? Kijk voor meer informatie in de week van 18 april op 30NOW.nl.

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Vacature: Penningmeester

Wie voelt ervoor om m.i.v. uiterlijk 1 januari 2022 penningmeester te worden van ons centrum? Zij of hij komt in een gespreid bedje want Peter Tacke, onze penningmeester van het eerste uur, heeft onze financiële zaken prima op orde. Peter wil zijn structurele bezigheden om verschillende redenen afbouwen. We zoeken iemand die de ambitie van ZCN, samen met de andere bestuursleden en de sangha, omzet in concrete plannen en deze financieel vertaalt in een plannings- en begrotingscyclus.

Ben je geïnteresseerd in deze vacature? Neem contact op met Dick.

  INITIATIEF  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?