Zenbrief augustus

Zenbrief augustus 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Ruimtevrees

Achter weilanden weiden, daar weer achter
dijken, zee en Zweden. Waar zou je heen?
De blik verliest je met zichzelf in ruimte
waar aankomst ver en ver te zoeken is.
Niet voor de woerd die plotseling en onbedaarlijk
groen het zonlicht en je oog in zwemt.
Kijk bij je voet, maant hij, waar speenkruid
bloeit, de lucht gespiegeld blauw is in het diep.
Voel warmte op je neus, zie ‘t vroege blad
van vlier. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.

Van Marjolein de vos
Foto Ineke Teunissen; Botanische tuin

zenbrief augustus

  COLUMN  

zenbrief augustus

Op bezoek bij de Waalgaard

Achter de dijk in Weurt ontvouwt zich opeens een prachtige oude perenboomgaard. Ik ben op bezoek bij de Waalgaard, en start direct met een wandeling door de permacultuur boomgaard. Heerlijk verstild is het hier!

In het gesprek met Joke Feenstra, één van de initiatiefnemers, wordt al snel haar bevlogenheid duidelijk om een voedselbos te starten. Het is nodig en het is er de tijd voor! En dan doe je blijkbaar wat je te doen hebt… Mensen breng je zo dichterbij de natuurlijke voedselbron en de diversiteit van plantaardig eten wordt op deze manier ook alleen maar gestimuleerd.

Bij de Waalgaard kan je meedoen als vrijwilliger en bijvoorbeeld helpen bij het op kweken of snoeien maar je kan ook oogstdeelnemer worden. In deze vorm kan je zelf komen oogsten, en kan je dus zelf genieten van smaakvolle en gezonde groente, vruchten of kruiden.

Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier de mogelijkheid om binnen een traject kennis te maken met duurzame landbouw en tegelijkertijd weer op een prettige plek te kunnen integreren.

Ik snap helemaal dat deze plek voor veel mensen aangenaam en voedend is. Wij schuiven aan, aan de picknicktafel middenin de boomgaard. We krijgen heerlijke muntthee en perensap aangeboden, uiteraard uit eigen tuin. Twee vrijwilligers schuiven ook aan, en al snel zitten we in een inspirerend gesprek over ieders individuele motivatie om zorgvuldiger en liefdevoller met de aarde én dus ook met ons eigen leven om te gaan.

Even stilstaan dus en je verbinden met wat er is, precies daar, precies dan…

(De Waalgaard is een initiatief van Coöperatie Arbres u.a., deze coöperatie zonder winstoogmerk, heeft ten doel om landbouwgrond om te vormen naar natuurinclusieve landbouw)

Marsha, augustus 2021

Bezoek de website van Waalgaard

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Misha Beliën Zencentrum Nijmegen

Monnikswijding

Misha
Mijn leerling Misha Beliën gaat binnenkort twee bijzondere stappen zetten. Per 1 september neemt hij mijn coördinatietaken over, maar nog belangrijker is dat ik hem op zaterdag 21 augustus Shukke tokudo geef. Daarmee wordt hij monnik in de White Plum-traditie. Hij is de eerste in onze Nijmeegse sangha die deze stap zet en spreekt daarmee, zoals hij het zelf zegt, zijn intentie uit om liefde en vertrouwen te aanvaarden als bron van zijn leven. Dat wordt in onze traditie ook wel ‘thuisloosheid’ genoemd. Laat deze unieke gebeurtenis, die wordt afgesloten met een borrel, niet aan je voorbijgaan en geef je op via onze website.

Helpen? Graag!
De ceremonie vindt plaats in de Piet Gerritszaal en we kunnen hulp goed gebruiken om alles in goede banen te leiden. Dus ben je bereid die hulp te bieden, laat dat dan aan mij weten en ik neem contact met je op.

Dick

Klik hier voor de persoonlijke uitnodiging van Misha

  MOOI IN EN RONDOM NIJMEGEN  

‘Out of the blue, into the green’

Zomerexpositie in de Veldschuur, Maasdijk, Overasselt

In ‘Out of the blue, into the green’ tonen acht kunstenaars in de Veldschuur in Overasselt kunstwerken waarin het landschap een rol speelt. Zij verbeelden niet alleen het landschap dat ze zien of dromen, maar nemen ons ook mee op reis in het landschap van hun verbeelding, op deze prachtige plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten.

“Het landschap is een idee, maar ook letterlijk de plek waar land gemaakt wordt. Het landschap is een gebied waar menselijke en natuurlijke elementen een wisselwerking aangaan. Wij geven het landschap betekenis en omgekeerd voegt het landschap iets toe aan onze identiteit. Wij voelen ons verbonden met het landschap waarin wij leven.

De kunstwerken die de kunstenaars ons laten zien zijn misschien niet altijd landschappen, maar wel altijd echt.”

De tentoonstelling loopt t/m 12 september 2021.
De Veldschuur is iedere zondag geopend van 10 tot 18 uur.
De toegang is gratis.

Bezoek de website van Veldschuur Overasselt
zenbrief augustus

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN 

Sesshin 6-10 oktober

Eindelijk kunnen we weer een meditatie-retraite te houden, een sesshin. Van 6-10 oktober in de Pauenhof, een unieke stille locatie, een kort stukje over de grens in Duitsland. Je leven, precies zoals het is – dat is waar een sesshin over gaat. Het thema is: De vrede van openheid. Eerdere reacties van deelnemers: Ik ervaar het als een weldaad voor lichaam en geest.’ En: ‘Dankbaar dat ik me zelf deze sesshin gegund heb 🙂 en voor alles wat is aangereikt!’  Iedereen krijgt een eigen slaapkamer. Benut deze kans om (opnieuw) te beleven wat stilte je kan bieden en geef je op via de website.

Meer informatie over de sesshin

  INITIATIEF  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?