Zenbrief december 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  TERUGBLIK  

Grote schoonmaak zendo

Op initiatief van David hebben we op vrijdag 19 november na de ochtendzit de zendo onderhanden genomen. Alles is van z’n plaats geweest en schoon gemaakt, zelfs het loodzware beeld van Avalokiteshvara, dat uit drie delen bestaat. We kunnen de tuin weer wat helderder zien, want alle ramen zijn gelapt door Hans. Het stof moest het onderspit delven onder de mattenklopper van David en de stofzuiger van Ineke. Het was oergezellig. Bekijk de fotoserie en misschien doe je de volgende keer mee?

  NIEUWS UIT DE WERKGROEPEN  

Werkgroep zendo schoonmaak

Voortbordurend op bovenstaand bericht; graag geven we wat tekst en uitleg over de diverse werkgroepjes binnen Zen Centrum Nijmegen. Ons centrum wordt gedragen door een open en toegankelijke gemeenschap van leden. Dit uit zich o.a. in de werkgroepjes die zorg dragen voor enkele taken binnen het centrum. Er is o.a. een groepje zendo-schoonmaak, bibliotheek, een groepje wat de weekretraite voorbereidt, en een voor de communicatie werkzaamheden. Ook kunnen er in de toekomst nieuwe groepjes ontstaan.  Er is meestal een initiatiefnemer binnen zo’n groepje. Hieronder stelt David – die zich ervoor inzet voor het werkgroepje zendo-schoonmaak – zich aan je voor:

David, wat voor plek is de zendo voor jou?
De zendo is voor mij een hele vertrouwde en rustige plek. Als ik de zendo binnen stap dan is het duidelijk wat ik ga doen: zitten, leren en loslaten. Als ik op mijn kussen zit zie ik een lege vloer voor me. De zendo geeft me ruimte. Alles heeft zijn eigen plek in de zendo. Dat vind ik prettig. Daar hoef je niet over na te denken. Ik heb het gevoel dat de zendo je een klein beetje in de juiste richting duwt. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Wat maakt dat je daar zorg voor wilt dragen?
Ik kom dus graag in de zendo. Ik vind het een fijne plek en een fijne plek moet je koesteren. En ik heb de tijd en ruimte om eens in de twee weken de zendo schoon te maken. Daarnaast voel ik me in zendo verbonden met de groep met wie ik zit. Ik zit stiller dan dat ik thuis zit. Samen mediteren stimuleert mijn beoefening.

David is van plan om zo eens in de 2 weken de zendo onder handen te nemen. Wil je hem (af en toe) ondersteunen? Je kunt hem bereiken via: drutgers@gmail.com 

In komende zenbrieven kun je soms ook nieuwe hulpverzoeken, updates of plannen van David verwachten. 

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Hocus pocus en kerstkransen maken

Religie en spiritualiteit; je reinste hocus pocus!
Dat klopt, maar daarmee niet irreëel. In deze video nodigt Misha je uit om mee te doen met een klein en oeroud ritueel waarmee je spirituele verlangens plaats kunt geven in je leven. Hoe kun je meedoen:

Maak een kerstkrans en stuur een foto ervan naar: misha@zennijmegen.nl
Bekijk de video voor meer context en het waarom achter dit experiment.

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Leraar en leerling zijn met hart en ziel

Al door het zeggen van het woord
deelt men, scheidt men en schendt
het alomvattende dat men niet kent,
dat ik aanwezig weet of alleen maar vermoed,
dat ik niet uitspreken kan en toch uitspreken moet,
dat mij beheerst en mij te luisteren gebiedt.
Maar als ik zoek en luister, dan vind ik het niet.

Een troost blijft:

er is in ieder woord een woord,
dat tot het onuitspreekbare behoort;
er is in ieder deel een deel
van het ondeelbare geheel,
gelijk in elke kus, hoe kort,
het hele leven meegegeven wordt.

door Abel J. Herzberg

foto Ineke Teunissen, Heilig Landgoedstichting

  INITIATIEF UIT DE SANGHA  

“Het gaat niet om andere dingen zien, maar om anders zien”.

Kaarten van Ineke Teunissen

Er staat altijd een mooie foto van Ineke in onze zenbrief. Bij de foto’s zoekt zij altijd een mooie tekst. Een selectie van de foto’s die Ineke maakt heeft ze laten drukken op mooie kaarten.

Dit is wat Ineke zegt over haar werk:

Mijn werk beoogt het zichtbaar maken van bloei en afbraak. Een beeldentaal die verstilling oproept. Bij het creëren van deze werken realiseer ik me vaak een uitspraak: “eenvoud en schoonheid zijn het kenmerk van het ware”, maar ook dat het uiterst kwetsbaar is.

Website van Ineke

  TERUGBLIK  

Free As A Monk terugkijken

Zondag 21 november was de documentaire van Misha te zien op NPO 2. Mocht je hem gemist hebben en deze terug willen zien, via de onderstaande knop kom je op de NPO Start pagina van Free As A Monk.

In deze documentaire maken we kennis met Lama Tashi Norbu. Een Tibetaans monnik en beeldend kunstenaar. Hij richtte in Emmen het Museum voor Tibetaanse Hedendaagse Kunst op. Een unicum in de wereld. Vanuit dit museum strijdt hij als Tibetaanse vluchteling voor politieke vrijheid in Tibet. Vanwege dit werk wordt hij door de Chinese overheid als vrijheidsstrijder gezien waardoor hij zijn leven in eigen land niet zeker is. Maar zijn vrijheidsstrijd reikt verder. Als kunstenaar zet hij zich in voor zijn artistieke vrijheid en als boeddhistisch monnik voor spirituele vrijheid van alle levende wezens.

Terugkijken via NPO Start

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Ik kreeg les van een ontzettend enthousiaste en betrokken leraar, en in een aantal weken leerde ik enorm veel en kon ik het ook meteen in mijn dagelijkse leven toepassen. Het was fijn om in een groep met andere beginners klaargestoomd te worden voor een doorgaande groep, en niet meteen in het diepe gegooid te worden. Doordat we met allemaal nieuwelingen bij elkaar zaten, had ik na starterstraject ook meteen een aantal bekende gezichten binnen het centrum!

Frits

Starterstraject 2022

Starterstraject van 20 januari tot 17 februari 2022

In Zen Centrum Nijmegen focussen we op zenbeoefening waarin we duurzaam betrokken zijn bij elkaar en het centrum. Het starters-traject is daarom gericht op een soepele instroom in onze doorgaande groepen. Het maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen) en de gebruiken in de meditatieruimte (zendo).

Het starterstraject bestaat uit vijf bijeenkomsten van ca. 1,75 uur en kost € 75,-. De bijeenkomsten worden gewoonlijk gehouden op vijf donderdagavonden van 19.45 – 21.30 uur.

In de bijeenkomsten worden de zenmeditatie, zenfilosofie, actuele vragen en rituele aandachtsoefeningen behandeld. Na het traject kun je deelnemen aan een doorgaande groep.

Meer informatie en aanmelden!

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Jaarproject 30NOW

Ons centrum doet mee aan een nieuw initiatief van het landelijke inter-boeddhistische platform 30NOW, waar Dick sensei ook regelmatig lezingen geeft. Het is een jaarproject en heet: ‘LEEF! 365 dagen mindful’. Het begint op 1 januari 2022. Het is een combinatie van online- en fysieke bijeenkomsten in onze eigen zendo. Spreekt dit initiatief je aan, ga dan naar www.30NOW.nl/jaargroep en meld je aan. Dat kan tot en met uiterlijk 1 januari 2022. Het staat ook op onze eigen website.

Meer informatie en aanmelden!

  NIEUWS & MOOI INITIATIEF  

Coronaregels

Wij denken dat we de nieuwe coronamaatregelen, gisteren afgekondigd, moeten volgen. In de zin waarin ze bedoeld zijn, ook overgenomen door de BUN (Boeddhistische Unie Nederland).

  1. Wij gaan voor de avondgroepen, maandag- en dinsdagavond, over op Zoom en we zitten dan één periode plus teisho. Dus voor de avondgroepen voorlopig geen fysieke bijeenkomsten meer.
  2. Overdag, dus de ochtendgroepen op woensdag- en vrijdagochtend, komen we bij elkaar zoals te doen gebruikelijk. Dus wèl fysieke bijeenkomsten, maximaal acht personen en uiterlijk een dag tevoren opgeven bij Misha of Dick. Dat opgeven moeten we zo strikt mogelijk naleven.

Verhalen online van RLR

De Raad voor Levensbeschouwing en Religie, waar ons centrum bij is aangesloten, gaat iets nieuws doen: ‘Op 12 december om 12 uur hebben we enkele verhalenvertellers bereid gevonden om hun mooiste midwintervertellingen met ons te de delen.
In deze donkere dagen, waarin sommigen Chanoeka achter de rug hebben en een ander midden in de bezinning van de Advent zit, willen we iedereen uitnodigen om met ons digitaal te genieten van inspirerende verhalen. Waar en hoe? Online. Het wordt interactief en bijzonder!

Volg nu vast de Facebookpagina

Via de stream kunnen we alle verhalen volgen, en ook zelf meedoen aan het programma.

  INITIATIEF   

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?