Zenbrief februari 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we op deze punten te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  TERUGBLIK  

Jubileum &
boekpresentatie Oh Ja !

Door Dick Verstegen Wat een feestelijke dag, zaterdag 23 januari jl.! Feest vanwege het tienjarig bestaan van ons centrum en de presentatie van mijn nieuwe boek Oh ja, van kijken naar zien. Wij zagen vanuit de zendo met z’n vieren, Ellen, Maarten, Misha en ik, tig digitale mini- kleurplaatjes met meer dan 70 kleine mensfiguurtjes erin.

En als je goed keek zag je de bonte slingers die sommigen thuis hadden opgehangen. Er ging van al die deelnemende prentjes en alles wat voor de camera’s de revue passeerde een grote warmte uit. Stromend en als vanzelf, spontaan en enthousiast. Dus al zoomend blijkt er best wel zoiets als echte verbinding mogelijk te zijn. Wat verrassend!

Nico, mijn leraar. Hij dirigeerde vanuit Amsterdam zijn waar gebeurde sprookje over de taal, bijna als een muziekstuk (….En ze noemde hun taal het Diets, wat betekent ‘dit is iets’. Want met de taal schiepen zij de werkelijkheid…) Gerolf was vanuit Waarbeke in België, ook in het interview, volledig paraat als uitgever van mijn vijfde boek. Misha modereerde het geheel toegerust met een gulle en aanstekelijke lach. En Maarten, met zijn liefdevolle en sprankelende slotwoord (…Het levende woord vraagt om een levende vertolking…). De Soetra van Oh ja, een vondst van Misha, werd spannend en gloedvol ten gehore gebracht door hem en Ellen en tot slot sprankelden bij ons de glazen met roze champagne!! Wat een dag!! Om nog herhaaldelijk aan terug te denken!

Korte impressies viering

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE

Winterstilte

De grond is wit, de nevel wit,
de wolken, waar nog sneeuw in zit,
zijn wit, dat zacht vergrijzelt.
Het fijngetakt geboomte zit
met witten rijp beijzeld.

De boom houdt zich behoedzaam stil,
dat niet het minste takgetril
‘t kristallen kunstwerk breke,
de klank zelfs van mijn schreden wil
zich in de sneeuw versteken.

De grond is wit, de nevel wit,
wat zwijgend tooverland is dit?
Wat hemel loop ik onder?
Ik vouw de handen en aanbid
dit grootsche, stille wonder.

Jacqueline E. Van der Waals
1868-1922

Foto Ineke Teunissen.
Graskuil, Berg en Dal, 21 januari 2021

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Online dharmales Oh Ja !

Op zondag 7 februari om 16.00u geeft Dick online een dharmales voor Zen Centrum Amsterdam over mijn nieuwe boek Oh Ja!, van kijken naar zien.

Als je daarbij wilt zijn, dan kun je je tot en met zaterdag opgeven via onderstaande knop. Je krijgt dan een deelname-link toegezonden.

Er zijn geen kosten aan verbonden.

  POËZIE  

Bertus Aafjes

God zit niet op een troon van chroom of van nikkel –
Soms zit hij in een oude perenboom
en merelt,
soms staat hij op zijn hoofd in een klein kind
want hij is altijd soms.
Hij is geen kerk van holle eeuwigheid,
hij is geen kathedraal van hoge lege almacht,
hij is een nu, een hier; een altijd soms,
soms lust die schuimt,
soms een verliefdheid,
en wee de maagd.
Maar altijd is hij overal in alles
zoals het is,
zoals het soms en altijd anders is.

Bertus Aafjes
Uit de Karavaan

  INITIATIEF  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?