Zenbrief januari 2022

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  TERUGBLIK  

Beste wensen!

Allereerst natuurlijk een heel gelukkig nieuwjaar voor ons allemaal!
Soms zingen zenleraar Dick en zijn vrouw Ellen aan tafel woorden die ze in India leerden.

Ohm loka samasta sukhino bhavantu, Ohm shanti, shanti, shanti

Moge al het bestaande gelukkig zijn.

En hieronder de ingezonden kransen n.a.v. het ‘kerstkransen-experiment’ van Misha.
Tezamen vormen ze een verbindende gelukswens voor 2022:

 PROGRAMMA & ACTIVITEITEN

Deze maand: Openheid!

De verwachting is dat we spoedig in januari weer fysiek vol aan de bak kunnen. Vanaf maandag 10 januari tot de grote ontsluiting van de huidige lockdown doen we het weer hybride of enkel met Zoom. Daarover volgt voor alle leden zondag 9 jan. nog uitvoeriger bericht in een aparte mail. Jammer maar het is niet anders.

Doorlopende groepen van start met de thematische jaarcyclus

Verder gaan we in onze doorlopende groepen van start met de nieuw ontwikkelde thematische jaarcyclus. Iedere maand komt daarin een ander thema aan de orde. Deze maand is dat het thema ‘openheid’, met als subthema: Opnieuw beginnen en zien. Als je wilt kun je alvast eens nagaan wat openheid voor jou betekent. We zien je graag weer in de zendo en/of online!

Wat betekent openheid voor jou?

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Nieuw logo van Zen Centrum Nijmegen

De laatste jaren heeft Zen Centrum Nijmegen verschillende kleinere en grotere ontwikkelingen doorgemaakt. Centraal in die ontwikkelingen staat dat we enerzijds nog meer focussen op verdieping, en anderzijds de verbinding en openheid naar buiten actief opzoeken. Daarbij past een nieuw logo en huisstijl! Gaandeweg het jaar zullen die steeds meer worden gebruikt op onze website en onze andere communicatie.

We zijn ontzettend blij dat Lotte Luigjes die taak op zich heeft willen nemen. Juist om de openheid te benadrukken is er niet gekozen voor een traditioneel logo, maar voor een schilderachtige tekening. Zo verwijzen de waterverf-elementen naar de Japanse zenkunsten en je kunt er natuur-elementen in herkennen. Ook kunnen de ronde en soms grillige geometrische vormen spirituele en psychologische lagen in ons zelf symboliseren.
Kortom; het nieuwe logo en de huisstijl nodigen uit tot contemplatie.

Alle leden hebben per post met de kerstkaart ook de thematische jaarcyclus ontvangen. Hiermee gaan we in de doorlopende groepen werken en dit biedt meteen een eerste proeve van de nieuwe huisstijl. Heb je deze onverhoopt niet ontvangen, of ben je nog geen lid en ben je benieuwd?
Stuur een mailtje naar misha@zennijmegen.nl en we sturen je er een toe!

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

NRC

Deze week stond zenleraar Misha met een interview in de NRC. De aanleiding was een citaat naar keuze, en voor Misha was dat de 1e bodhisattva-gelofte. Lees hier het artikel terug:

Zenbrief januari 2022 NRC

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Open lessen

Nieuwsgierig naar zenmeditatie? In Zen Centrum Nijmegen bieden we elkaar op een toegankelijke en gedegen manier ondersteuning in onze zenbeoefening. Tijdens deze les maak je kennis met zen en kun je je oriënteren op het starterstraject zen.

Wegens de lockdown vindt de open les van 9 januari online plaats. Je krijgt voorafgaand aan de bijeenkomst een Zoomlink toegestuurd waarmee je kunt deelnemen. De open les van 16 januari is vooralsnog op locatie in de zendo.

De begeleiding van de open les is in handen van onze leraren Dick Butsugen Verstegen Sensei en Misha Daigen Beliën.

Zondag 9 januari

14:00-15:00

Doe mee aan de online open les!

Aanmelden

Zondag 16 januari

14:00-15:00

Doe mee aan de open les op locatie in de zendo!

Aanmelden

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Nieuw Starterstraject!

Zen is leven vanuit je beginnersmind. Telkens weer opnieuw kijken naar jezelf en de wereld. Zo ontdek je openingen en mogelijkheden die je nog niet eerder had gezien. Heb je interesse om dit onderzoek met een kleine groep mensen aan te gaan? Doe mee met het nieuwe starterstraject!

Start donderdag 20 januari
om 19:45u

Ik kreeg les van een ontzettend enthousiaste en betrokken leraar, en in een aantal weken leerde ik enorm veel en kon ik het ook meteen in mijn dagelijkse leven toepassen. Het was fijn om in een groep met andere beginners klaargestoomd te worden voor een doorgaande groep, en niet meteen in het diepe gegooid te worden. Doordat we met allemaal nieuwelingen bij elkaar zaten, had ik na starterstraject ook meteen een aantal bekende gezichten binnen het centrum!

Frits

Meer informatie & aanmelden
Zenbrief januari 2022

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Bescheiden

Het westen is als de zon, het wil de Waarheid vatten in klare concepten. Het oosten is als de maan, het verwijst naar het Mysterie. West en oost hebben elkaar nodig om te weten dat ze bescheiden moeten zijn.

door Ichiro Okumura (1923-2014)
karmeliet en zen boeddhist

foto Ineke Teunissen

  INITIATIEF   

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?