Zenbrief juli 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Het blad

Het blad
de boom
de berg
het dal
de wind
de luwte
de dieren
bloemen en planten
water, vuur
lucht, aarde
sterren en sterrennevels,
ja gans het heelal
al wat is en niet is
het is in mij.

Van Marcel Messing
Uit Zangen van stilte

Foto Ineke Teunissen. Kloostertuin St Agatha

  COLUMN  

Leven omwille van het moment

Ik doe mijn hardloopschoenen aan en trek de deur achter me dicht. Ik wandel eerst een blokje om, richting de oude begraafplaats en langs de snackbar weer terug. Bij het plein voor de kerk doe ik mijn oortjes in en ik start de laatste aflevering van een hardlooppodcast. De presentator wenst mij succes met de finale – dertig minuten onafgebroken hardlopen – en start de muziek. Ik haal diep adem en begin. Na een minuut of zeven wordt het wat zwaarder, maar ik weet van eerdere trainingen dat ik daar wel weer doorheen kom. Ik ren door het parkje langs de stuwwal en dan een stukje steil omhoog achter het ziekenhuis langs het bos in.

Eenmaal uit het bos hoef ik alleen nog maar naar beneden. Voor ik het weet gaan de laatste minuten al in en uitgelaten trek ik er nog een sprintje uit. Rood aangelopen en buiten adem maar vooral erg blij kom ik tot stilstand. Ik heb het gehaald!

Dat leek heel lang niet te gaan lukken. Het oorspronkelijke schema beslaat negen weken, maar ik had er ruim twaalf jaar voor nodig. Steeds viel ik geblesseerd uit: mijn iets te losse gewrichten konden de belasting niet aan. Dan hield ik een paar weken of maanden rust, of ik stopte er een jaartje mee, maar er kwam altijd weer een nieuwe poging. Als ik zo terugkijk zie ik wat ik allemaal leerde. Over mijn lijf: welke pijntjes ik serieus moet nemen en waar ik wel doorheen kan lopen, wat helpt om te ontspannen en wat helpt om stabiliteit te vinden. Ik ontdekte ook hoe fijn het hardlopen is. Buiten zijn op een mistige herfstdag, of zomers voor de hitte uit vroeg in de ochtend. Altijd eerst een stukje door de wijk, en dan het bos of de polder in. Een korte groet naar wandelaars of andere hardlopers. Ook de fysieke inspanning werd iets om naar uit te kijken: buiten adem raken maar toch nog even doorzetten en dan je hele lijf voelen tintelen in de uren na het hardlopen. Zelfs aan het eind van de dag voelde ik nog aan het tegelijk actieve en voldane gevoel in mijn benen dat ik gelopen had.

Heel lang was ik bezig met het einddoel – die dertig minuten achter elkaar hardlopen – maar gaandeweg veranderde er iets. Het was fijn om een doel te hebben maar ik liep, als vanzelf, steeds meer omwille van het lopen zelf. Het maakte me niet meer echt uit of ik ooit aan die laatste les zou toekomen. De laatste jaren won mijn lijf aan stabiliteit en ging het steeds iets beter. Dit voorjaar bouwde ik voor de zoveelste keer de hardloopminuten op en voelde mijn lijf ontspannen onder die belasting. En toen, zowaar, kwam het ervan. Met intussen versleten hardloopschoenen liep ik voor het eerst vijf kilometer aan een stuk. De euforie was groot: de aanhouder wint. Én de aanhouder leerde dat de echte winst zit in leven omwille van het moment zelf. Nu op naar de tien kilometer.

Linde, juni 2021

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Zomerprogramma

Vanaf maandag 5 juli t/m dinsdag 31 augustus is het zomerprogramma met wekelijks zomerzitten op maandagavond van 19.45 tot 21.30U.

Daphne, Ineke, en Misha zorgen voor de continuïteit van deze avonden, maar iedereen is van harte uitgenodigd om zo’n avond te begeleiden. Je kunt denken aan een bijzonder verhaal dat je wilt delen of een praktijk die je zenbeoefening heeft verrijkt.

Als je een avond wilt begeleiden (of daarover wilt overleggen) en/of je deelname voor een avond wilt opgeven kan dat via misha@zennijmegen.nl of 0650645668

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Terugblik wandeling Gelderse poort

Onder inspirerende begeleiding van Jeanne gingen we 4 juni op ontdekkingstocht in de Gelderse Poort. Door samen te mediteren, te kletsen en in de schaduw van de bomen van enkele versnaperingen te genieten liepen we aandachtig en vrolijk door de uiterwaarden. De verbinding met de natuur die we in de zendo vaak bespreken kwam zo nog meer tot leven.

Heb jij een idee voor een volgende sangha-activiteit? Laat het weten via: misha@zennijmegen.nl

  MOOI IN EN RONDOM NIJMEGEN  

Het Heerlijke land

Het heerlijke land is een moestuin vol met smakelijke seizoensgroenten aan de rand van de stad. Met een oogstaandeel oogst je van mei tot en met november wekelijks zelf je kakelverse groenten en geniet je volop van het buitenleven. Ontdek, samen met je kinderen, hoe bekende en minder bekende groenten groeien. Ervaar de ruimte, de rust en de schoonheid van de natuur. In de luwte van het landgoed lijkt de stad mijlenver weg.

Onderwijl ondersteun je ook kleinschalige, duurzame landbouw bij jou in de buurt. De groente wordt op natuurlijke wijze geteeld, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen maar mét aandacht voor de mens, de bodem en het milieu. En, het hoeft niet, maar als je het leuk vindt, kun je vrijwillig en vrijblijvend meewerken op de tuin.

Zelfoogstmoestuin Het heerlijke land werkt volgens het CSA-model. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Hierbij ondersteunt de lokale gemeenschap een kleinschalig landbouwinitiatief, dat voorziet in vers en gezond voedsel. Als deelnemer maak je van dichtbij kennis met het verhaal achter je voedsel. Je kent de mensen die jouw voedsel verbouwen, en hoe ze dat doen. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, land en omgeving vormen de basis van een duurzame relatie tussen deelnemers, tuinder en tuin.

Benieuwd hoe werkt het? Bezoek de website!

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN 

Nabij komen van de hartgeest

Onze zenretraites noemen we ‘sesshin’, wat letterlijk het nabij komen van de hartgeest betekent.
Wat kom je dan nabij? Je gewaarzijn hoe dit moment uiterst echt en liefdevol is. En hoe? Door meditatieperioden, aandachtig handelen en inspiratie uit de inleidingen van Dick. Sesshin is zo de oefenperiode bij uitstek om de paradox aan den lijve te ervaren: dat we ons er tot het uiterste moeten oefenen om erachter te komen dat er niets te oefenen valt. Want natuurlijk is die meest echte liefde er altijd al. Maar er is kans dat je die in de stilte meer gaat zien.

De vredige en groene omgeving bij onze sesshinlocatie de Pauenhof helpt daarbij. Deze geeft een ontspannen plek om samen op sesshin te gaan.
Doe je ook mee?

Sesshin ‘De vrede van openheid’ in de Pauenhof 6-10 oktober

Meer informatie over de sesshin

  INITIATIEF  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?