Zenbrief juli 2022

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  JAARCYCLUS  

Flierefluiten

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand juli is flierefluiten:

Zomer en kijken wat komt

Levend vanuit de eenheidsgeest, is er vrijheid, spontaniteit, om te doen wat de situatie vergt. (…) Doen brengt risico met zich mee! Actie is vol gevaar! Doe ik nu en straks wel het goede? Heb ik het goede wel gedaan? Word ik wel verstaan door anderen? Ontmoet ik wel de juiste mensen en kom ik wel in de juiste omstandigheden? Juist hier laat het ego zich horen. Is daardoor wellicht het taoïstische en boeddhistische idee ontstaan om niet in actie te komen? Het is verleidelijk dat te vermoeden, maar ik geloof er niks van. 

Download hier de tekst

  GEDICHT

Doen wat je te doen hebt

Mijn moeder is mijn moeder niet,
mijn vader is mijn vader niet,
hun kind en diens geschiedenis,
dat ben ik niet.

Leven heet mijn moeder.
Bewustzijn is mijn vader.
Hun gemeenschap
in het kind
zal mijn geboorte zijn.

Ik ben …

liefdevolle,
lege
aanwezigheid

en het bestaan
voelt zich tijdens
deze eenheid
– voor even –
vol ledig
in mij.

Harrie Frijns

  COLUMN  

Samen bouwen hoort echt bij een sangha

Door: Zwaantje Ariëns-Storm

Het was voor ons lid Saskia van Caulil  (50 jaar) een vanzelfsprekendheid om haar steentje bij te dragen aan de bouw van de nieuwe zendo. “Samen iets opbouwen, in dit geval letterlijk, dat hoort wat mij betreft echt bij een sangha”, zegt ze.

Saskia beoefend al ruim 15 jaar zen. Haar beoefening is begonnen na het lezen van ‘Iedere stap is vrede’ van Tich Nhat Hahn. Achterin het boekje las ze over retraites in zijn klooster Plum Village in Frankrijk. Ze schreef zich in en vertrok naar Frankrijk. “Het was een openbaring voor mij”, zegt Saskia. “Toen een monnik daar tegen me zei dat ik niet mijn denken was, begon ik weer iets van perspectief te krijgen op mijn identiteit. Iets wat ik na mijn ongeluk kwijt was geraakt.”

In 1998 is Saskia betrokken bij een ernstig ongeval, waarbij ze als fietser wordt aangereden door een door rood rijdende auto. Ze vertelt dat ze in coma heeft gelegen en dat ze na het ontwaken compleet opnieuw moest beginnen.

Ze studeerde om docent wiskunde te worden en stond vol in het leven. De hersenbeschadiging die ze aan het ongeluk overhield, zette haar leven op zijn kop. “Ik heb mijn studie, waarin het denken behoorlijk centraal stond, op moeten geven. Toen die monnik tegen me zei dat ik niet mijn denken was, realiseerde ik me dat ik in elk geval niet mijzelf was kwijtgeraakt.”  Saskia zegt dat ze met zen de weg naar haarzelf weer heeft teruggevonden.

Na de retraite in Frankrijk werd Saskia lid van een Nederlandse sangha gestoeld op de leer van Thich Nhat Hahn. Het afgelopen najaar maakte ze via het Han Fortmann centrum kennis met het mediteren bij het Zencentrum Nijmegen. Ze besloot zich aan te sluiten bij de woensdagochtendgroep van Misha. “Het voegt wat toe aan mijn beoefening, ik ervaar meer uitdaging op cognitief vlak. Toch ervaar tegelijkertijd dat ik daar ook mijn beperkingen heb.”

Afgelopen april ging Saskia mee naar de bezichtiging van onze nieuwe locatie op het Museumpark Orientalis. “Toen ik begreep dat de oude parketvloer er uit moest, zag ik gelijk dat dat een klusje voor mij was. Sinds het ongeluk is er veel werk dat ik niet kan doen, maar die vloer verwijderen; dat moest me wel lukken”, vertelt ze.

“Het is heel leuk om met elkaar aan onze nieuwe plek te werken. Ik ervaar het werk als beoefening. En dat gaat op dit park wel heel makkelijk gelet op de sfeer die er hangt.” Over de samenwerking vertelt ze dat niet met velen tegelijk kan werken: “Ik heb moeite met het verwerken van prikkels. Het was fijn dat de anderen mij de rust en de ruimte gaven. Dan was ik bijvoorbeeld bezig met de vloer in de grote ruimte terwijl vier anderen in de keuken de tegels aan het afbikken waren. Ik ben er ook wel eens alleen geweest en ook dan voel ik de verbinding.”

Inmiddels is de vloer er helemaal uit en heeft Saskia zich toegelegd op het verwijderen van de duizendknoop, een hardnekkig woekerende plant in de tuin van de nieuwe zendo. “Hij moet er met wortel en al uit, ik ben benieuwd of we hem kunnen beheersen. Elke keer als ik hem verwijderd heb, komt hij toch weer ergens terug. Ook dit zie ik als een oefening”, zegt Saskia.

Voor de nieuwe zendo hoopt Saskia op een fijne plek om samen te mediteren.  Èn dat het een plek wordt waar we misschien wel vaker de handen uit de mouwen kunnen steken om zen in de praktijk te brengen. En die kans is groot. Want zowel letterlijk als figuurlijk is die ruimte er zeker op onze nieuwe locatie!

  SANGHA NIEUWS

Sangha-bijdrage omhoog

Sinds wij onze deelnemersbijdrage van onze sangha in 2018 vaststelden, is de waarde van het geld en dus deze bijdragen ca.15 % gedaald. Daarom is het helaas onvermijdelijk onze tarieven enigszins aan te passen. Daar komt bij dat Dicks wens om Zen Centrum Nijmegen op een eigen plek te gaan huisvesten realiteit is geworden. Onze verhuizing naar de prachtige nieuwe locatie in De Zendo op Orientalis brengt kosten met zich mee. Het bestuur heeft daarom besloten de standaard deelnemersbijdrage te verhogen naar 38 euro (is nu 34). De draagkracht-bijdrage wordt 29 euro (was 27). Wil je daarom a.j.b. je automatische afschrijving met ingang van 1 september aanpassen. Dank!

Voor de goede orde zij vermeld dat deze bijdragen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor bedragen die je voor een sesshin of andere sangha-activiteiten betaalt.

Verbouwing nieuwe zendo gaat voorspoedig

Heb je al eens een kijkje genomen in onze nieuwe zendo op het terrein van Orientalis? Lotte en Misha zijn er bijna dagelijks te vinden, vaak met ondersteuning van leden van onze sangha die het leuk vinden de handen uit de mouwen te steken. Alles verloopt goed, al zijn er natuurlijk de nodige tegenvallers die met een verbouwing gepaard gaan. Ook de samenwerking met de mensen op het park gaat heel prettig. Iedereen is enthousiast over de ruimte die de nieuwe aanpak van de Orientalis-directie meebrengt. ‘Zen in de praktijk’, noemt Misha het.

Daad bij het woord: 8 juli klussen in De Zendo en soep!

Om maar meteen de daad bij het woord te voegen: Op vrijdag 8 juli is er een klusdag in de nieuwe zendo, speciaal voor onze sangha en eenieder die zich betrokken voelt. Je kunt niet alleen kennis maken met het nieuwe gebouw en ter plaatste de uitstraling ervan voelen groeien, maar ook zelf iets ondernemen. Er is van alles te doen. Het wordt een dag van: samen sta je sterker, veel plezier maken en geïnspireerd de zomer ingaan. Wat zei Misha? ‘Zen in de praktijk’. En rond een uur of vijf is er een grote pan soep, die door Jeanne Oude Hengel eigenhandig is gemaakt. Aangevuld met brood en wat lekkers. Geen gelegenheid om te klussen? Kom dan in elk geval even kijken en een kop soep verschalken. Graag tot 8 juli!

Kom je klussen en/of soep eten? Laat het even weten via: misha@zennijmegen.nl

Foto's van de algemene ledenvergadering bij De Zendo

Foto’s door Ineke Teunissen

  PROGRAMMA   

Zomersesshin

Onze zomersesshin van 17-21 augustus krijgt hetzelfde thema als de zomermaanden juli en augustus in onze ‘thematische jaarcyclus’, namelijk flierefluiten

Je zou het misschien niet denken, maar dit betreft een geliefd motto binnen het vroege taoïsme en is extra van toepassing wanneer het hoogzomer is en de energie in de natuur lijkt over te stromen. Het begrip Wu Wei (doende niets doen) lijkt in deze periode vaak veel toegankelijker, of niet?
Ook is er een bijzondere nieuwe ontwikkeling rondom de begeleiding van de sesshin gaande. Want om de samenwerking van Dick Sensei en zijn leerling en zenmonnik Misha verder te accentueren zullen zij dit keer samen de teisho’s (interactief praatje) verzorgen. Zo komt er de eerste dag een flierefluit-teisho van Dick, de tweede dag van Misha en de derde en de vierde dag bevragen Dick, Misha en alle sesshingangers elkaar over het thema.

En last but not least; we houden de sesshin weer in De Pauenhof, een prachtige plek die al royaal bezongen is door sanghaleden die er geweest zijn. De lome Boeddhatuinen en het heerlijke eten blijft je na vertrek nog lang bij. En omdat we een sesshin samen doen, zijn er bij ons eigenlijk nooit afhakers.

NB Als het geld echt een bezwaar is: doe een beroep op ons noodfonds; daar is het voor.

Meld je aan voor de Zomersesshin!
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE   

Vergezichten

Genade van stilte
zegent neer op zeeën van bestaan
golft door vormen
verheft het neergesabelde woord
dat kreupel door eeuwenoude straten gaat.

Marcel Messing
Uit Zangen van stilte
Foto Ineke Teunissen, Friesland.

  INITIATIEF   

Saskia: Met zen de planeet redden

Tijdens de lezing op 8 mei nodigde Zuster True Dedication uit de traditie van Thich Nhat Hahn uit om weer verliefd te worden op de aarde. Een waardevolle uitnodiging, vanuit een liefdevol hart wil ik vanzelf goed voor de aarde zorgen, dit is veel makkelijker dan met mijn hoofd de juiste keuzes te willen maken om de aarde minimaal te belasten. Daarnaast is het aangenaam en voedend om steeds meer liefde voor de aarde te voelen.

Als je geïnteresseerd bent in de lezing hieronder vind je de link, de hele lezing is mooi maar het stukje waar ik het over heb begint bij 54:50.

Bekijk hier de lezing!

  INITIATIEF   

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?