Zenbrief juni 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Voorjaar

De structuur van het universum heet liefde. Maar het is geen liefde als gebod, maar liefde die voortkomt uit de eenheidservaring. Alleen deze liefde zal de mensen redden. Het mystieke bewustzijn verwijst naar eenheid. Wie ervaart dat hij één is met de anderen, gaat zich op nieuwe wijze gedragen.

Van Willigis Jäger (1925-2020)
Uit Eeuwigheid in het nu.

Foto Ineke Teunissen. Kloostertuin St Agatha

  COLUMN  

Ode aan een kroeg

Ik woon naast een bruin café. Er is een grote leestafel en een krijtbord vermeldt de drank en spijzen. Muzikale helden worden geëerd aan de hoge wanden. Daglicht komt naar binnen via een groot dakraam. De houten vloer is helemaal versleten. Buiten wordt de brede veranda omsloten door glas-in-loodramen en in de lente vormt de blauweregen een feestelijke omlijsting van het terras. Vrienden komen er om een biertje te drinken. ’s Zomers staan de fietsenrekken vol met racefietsen van wielrenners. Stamgasten hangen aan de toog. In de zaal achter het café is vaak livemuziek en vieren mensen een verjaardag of jubileum.

Ik woon al een hele tijd naast het café. De eerste jaren kwam ik er niet vaak, al ging ik er wel eens met vrienden wat drinken. Een paar jaar geleden loop ik er een keertje binnen om een sportwedstrijd te kijken. Ik blijf hangen voor de derde helft en ik geniet van de ontspannen sfeer en het ouwehoeren. De week erop ben ik er weer voor de volgende wedstrijd. Het wordt vertrouwd en vanzelfsprekend om even langs te gaan en ik ontdek hoe heerlijk het is om een stamkroeg te hebben. De kroeg vervult een verlangen naar verbinding met de plek waar ik woon. Niet gezocht, wel gevonden. Vaak ga ik er ‘s middags even buurten of ‘s avonds een biertje drinken. De meeste stamgasten komen er al jaren en delen een grote liefde voor muziek. De jonge mensen achter de bar en in de keuken vormen een hechte groep vrienden. De sfeer is gastvrij, ongedwongen maar niet onverschillig. Natuurlijk is er ook geroddel en kift, maar toch: er is plek voor iedereen. Aan het oude en versleten meubilair zie je niet direct met hoeveel liefde de kroeg wordt uitgebaat, maar wie er wat vaker is voelt die liefde overal dwars doorheen.

Dit voorjaar is het café verkocht. Het stond al een tijd te koop. De kroeg zoals hij was draaide niet genoeg omzet. Voor de kroegbaas is het mooi geweest. Ik ben er verdrietig van. Ook de overbuurman is sip. Hij benoemt het als rouw en hij heeft gelijk. Het is een groot woord, maar ik voel me echt verbonden met deze plek en deze mensen en daar hoort rouw blijkbaar bij. En dankbaarheid, dat ook. Ik verzamel wat oude foto’s om er toch iets van vast te kunnen houden en ga dan de afwas doen.

Het is nu even stil naast mijn huis. Het karakteristieke gebouw wacht rustig op een nieuwe fase in zijn al lange bestaan. En de blauweregen hangt majestueus te bloeien.

Linde, juni 2021

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Maarten treedt terug als leraar

Met ingang van 1 juni jl. ben ik teruggetreden als leraar van onze sangha. Het werd mij te zwaar. Ik blijf lid van de sangha en jikido bij Dick op maandagavond maar ik zal er niet altijd meer bij zijn. Mijn beoefening zet ik voort en ik kijk uit naar onze sesshin van 6-10 oktober. Ik hoop dat we met velen zullen zijn.

Ik houd op met het leiden van bijeenkomsten, maar een prater zal ik wel blijven. En een wandelaar. Dagelijks ben ik met mijn hondjes in het bos te vinden. Wie eens mee wil lopen nodig ik van harte uit. In stilte kan ook.

Heb het goed.

Maarten

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Welkom Tommy

Tommy is geboren op 26 april 2021. Zoon van Dennis Hoogstraten en Roos Nagtegaal.

Waarschijnlijk is dikke buik aan velen van jullie voorbij gegaan aangezien we veel online hebben gezeten. Met Tommy gaat het heel goed. Hij is vaak tevreden, maar huilt ook af en toe. Met mijn herstel gaat het ook goed en Dennis een lieve vader die veel knuffelt met Tommy. Hier hebben we zo lang naar uitgekeken en het is heel fijn. Nu zijn we een gezinnetje!

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

10 plaatjes van de os

Op deze foto zien we de 6e tekening uit de beroemde ’10 plaatjes van de os’.
Deze zijn een verbeelding van de ontwikkeling die een zenbeoefenaar kan doormaken.
De os (die de stroom van het leven symboliseert) is eerst wild, maar op dit 6e plaatje kan de herder zijn lied op diens rug spelen.
Het licht- en kleurenspel dat door sanghalid Annelies is vastgelegd begeleidt zijn tonen.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN 

Revival-sesshin

De vrede van openheid in de Pauenhof 6-10 oktober

Eindelijk weer eens een echte sesshin. Van woensdag 6 tot en met zondag 10 oktober geeft ons zencentrum o.l.v. Dick Butsugen sensei weer een echte sesshin van vier dagen in De Pauenhof in Sonsbeck (D).

Het thema is ‘De vrede van openheid’. We beginnen woensdag om 13.30 uur met een korte uitleg. De sesshin eindigt zondag 10 oktober om ca 16.00 uur. We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen. Alle deelnemers hebben een eigen kamer.

Geef je tijdig op voor onze revival-sesshin.

Kosten: €395,00. Bij aanmelding en betaling voor 1 september 2021 betaal je slechts €345,00.

Meer informatie over de sesshin

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN 

Stadswaard Nijmegen wandeling

Cadeautjes

Als dank voor je steun aan de sangha tijdens Corona krijgt ieder lid een exemplaar naar keuze van Dicks boek De toch van het hart of van Zen is opendoen en een door Lotte Luigjes ontworpen exemplaar van het Hartsoetra voor thuisrecitatie. Je kunt deze a.s. vrijdagochtend 4 juni van 9:00 tot 13:00u gratis afhalen in de zendo. Het is ook mogelijk komende week je pakketje mee te nemen bij je bezoek aan een van de ochtend- of avondgroepen.

Vandaag zen in de Gelderse Poort!

Vandaag (vrijdag 4 juni) om 14:00 gaan we (zie ook de vorige zenbrief) meditatief en creatief de natuur in. Er kunnen nog 2 of 3 geïnteresseerden mee en aanmelden kan via: misha@zennijmegen.nl

  INITIATIEF 

Klimaatwake

Vanuit de Boeddhistische Unie Nederland ontving Zen Centrum Nijmegen een uitnodiging om mee te doen aan onderstaande wake. Als er sanghaleden of andere geïnteresseerden zijn die hierin initiatief willen nemen, neem dan contact op met Dick of Misha.

Klimaatwake
De klimaatwake is een wake die overdag  bij het Catshuis in Den Haag plaatsvindt en vanaf 20.00u tot 8.00u ‘s morgens vanuit de huiskamer via een online verbinding. De wake kun je volgen via de livestream  www.deklimaatwakers.nl .

Tot en met de kabinetsformatie, zal er een aanhoudende wake zijn. Klimaatwakers roepen de volgende regering op om de klimaat- en ecologische crisis ook echt als een crisis te behandelen en – net als bij de coronacrisis – te doen wat nodig is om deze in te dammen door in het regeringsakkoord effectief en ingrijpend klimaatbeleid op te nemen. De Klimaatwakers stellen dat de klimaatcrisis en de ecologische crisis snel en eerlijk moet worden aangepakt. Nederland dient in 2025 klimaatneutraal te zijn.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Compassie in beeld

Workhop vanuit het Han Fortmann centrum
Middag-workshop over de kracht van beelden en het ervaren van de werkelijkheid zoals die is. Met als leidraad, vrij naar Christina Feldman: “Wat je echt ziet, raakt je in je hart.”

Wat
Mindfulness en zen komen samen in deze compacte workshop (online of fysiek) waarin drie ervaren zen- en mindfulness-trainers samenwerken: Misha Beliën, Wendy Kersemaekers en Dick Verstegen. Beelden spelen een belangrijke rol in ons leven. We worden er o.a. door omgeven in de media en ze zijn van onschatbare waarde in spirituele tradities. In deze workshop onderzoeken we welke beelden ons raken én hoe we ons er meer door kunnen laten raken.

Hoe
We werken met geleide en stille meditatie, de ‘creatieve cirkel’ en praktische oefeningen die bevorderend zijn voor bewustwording. Elk contact met de werkelijkheid is een uitnodiging tot verbinding. Hoe ervaar je wat je meemaakt, wat zegt dat over jou en over wie en wat je ontmoet? Dit is een workshop voor ieder die nieuwsgierig is naar het wonder van het bestaan en jouw aandeel daarin.

Wanneer/waar
Vrijdag 18 juni van 14.00-17.00 uur.
Online of in de zendo van Zen Centrum Nijmegen als de corona-regels dat toelaten.

Prijs
Online-prijs is € 37,50 pp.
Bij fysieke deelname op locatie is de prijs € 45,- pp.

Ik wil mij aanmelden!

  INITIATIEF  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?