Zenbrief juni 2022

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  JAARCYCLUS  

Achtvoudige pad

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand juni is Achtvoudige pad:

Oefenen in heel je leven

In je zenbeoefening zijn de meditatie en het zelfonderzoek een fundamenteel onderdeel. Maar ook alle andere facetten van je leven – in feite ieder moment – vormen ieder voor zich en samen de essentie van zen. Wat doet onze manier van communiceren in de wereld? En – bijvoorbeeld – de manier waarop we in ons levensonderhoud voorzien?

Download hier de tekst
Zenbrief juni 2022

  SANGHA NIEUWS

zenbrief juni

Doen wat je te doen hebt

Misha is maandag naar Oekraïne vertrokken. Hij gaat daar een documentaire maken over boeddhistische actie aldaar tijdens de door Rusland ontketende oorlog. De docu draait vooral om Zhuravka Dawa Zangmo, een Oekraïense boeddhistisch leraar die in haar vroegere rol van verpleegster hulp wil gaan bieden. Het leek Misha een goed idee als ik daarover een stukje zou schrijven voor de Zenbrief.

Twee zielen die doen wat ze te doen hebben. Zo kun je Misha en Zhuravka Dawa Zangmo, de hoofdpersoon in Misha’s Oekraïense docu, wel omschrijven. Ze ervaren een drive, een drijfveer, die niet of nauwelijks door hun ego gevoed wordt. Ze ervaren beiden een urgentie. En ze zijn bereid hun drive te belichamen en ze de urgentie aan te gaan. Zhuravka door vanuit Canada af te reizen naar haar geboorteland en haar rol als verpleegster weer op te pakken. Misha door zijn leraarschap te pauzeren en weer even helemaal filmer te zijn in het spanningsveld van menselijk handelen onder grote druk. In dit geval een oorlog.

Kenmerkend vond ik de flow waarin alles rond deze ontmoeting gebed was. Het ging ‘vanzelf’. Ik heb het nu over hun digitale en de telefonische kennismaking. Hoe de ontmoeting vis-a-vis inmiddels verlopen is weet ik nog niet. Wat ik meemaakte rond de aanschaf van de auto lag ook in de sfeer van het vanzelf gaan. Het bericht over de noodzaak Zhuravka van een auto te voorzien, was nog niet gepost of de euro’s vlogen al binnen. Aan het eind van de dag, nu ruim een week geleden, stond er al meer dan 2.000,– euro op de teller van Whydonate. De score van 1 juni was 4.600,– euro afkomstig van 73 giften. De aanschaf van het vehikel, ging al even moeiteloos. En het ding liep zo goed dat Misha er op de maandag van zijn vertrek al meteen 1.200 kilometer mee doorreed tot hij in Krakau was. Nog maar twee uur rijden van de grens met Oekraïne.

In Krakau sprak Misha een bericht in met de suggestie aan mij voor de zenbrief een stukje te schrijven over onze drang iets te doen: ‘Ik herinner me dat ik je vroeg, wat vind je ervan om naar Oekraine te gaan en toen zei jij iets van: als je de drang voelt om zoiets te doen dan heb ik er vertrouwen in dat dat ook dient te gebeuren. Nou dat vind ik een interessant gegeven, want blijkbaar is er een bepaalde drang in ons die in een zekere context tot actie overgaat.’  Misha koppelde dit aan ‘de ernst van de zaak’, te weten: wat staat ons te doen voor onze vrijheid? Hij doelde op de onze materiele, maar ook op onze spirituele vrijheid.

Hij heeft zeker niet bedoeld dat wij nu allen spoorslags naar Oekraïne moeten afreizen om daar iets voor ‘de vrijheid’ te gaan doen. Wel dat we allemaal op onze eigen manier kunnen bijdragen aan de bevrijding van al het bestaande door fullhearted te doen wat je te doen hebt. Het zit ‘m in dat fullhearted, waar geen goed Nederlands equivalent voor is. Als de ware stem van je hart je uitgangspunt is, kun je zo maar in de flow terecht komen die jouw bevrijding begeleidt in het slaan van de brug naar alles wat bestaat.

Zenmeester Dogen, die zweert bij het beoefenen van zazen, heeft in zijn Shobogenzo ook gezegd dat Boeddha’s leer een kwestie is van doen. Handelen is een sacrale activiteit waarin het gehele universum tot uitdrukking gebracht en geëerd wordt. Hij zei dat wel in een tekst over was- en toiletvoorschriften, maar de bedoeling daarvan strekt zich ongetwijfeld ook uit tot andere vormen van handelen.

Misha heeft intussen Kiev bereikt en heeft donderdag de auto aan Zhuravka overgedragen. Hij reed dinsdag naar de grens en moest bijna een hele dag besteden aan papierwerk om de auto in te klaren. Woensdag naar Kiev, een rit waarbij hij zag wat de oorlog in die regio had aangericht: verwoeste gebouwen, aan flarden geschoten pompstations en overal zandzakken. Bij aankomst ging het luchtalarm, maar niemand in Kiev maakte zich er druk om. De luchtafweer schijnt daar heel goed te zijn. Donderdag weer vroeg uit de veren om Zhuravka te gaan volgen, want Misha is daar wel voor een film natuurlijk. Hij verzond zijn bericht aan mij die ochtend om 06.01 uur.

  SANGHA NIEUWS  

Zenbrief juni

Algemene ledenvergadering op 17 juni

Op vrijdag 17 juni om 13.30 houdt ons zencentrum in de zendo aan de Petruslaan weer zijn jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). Er staan belangrijke onderwerpen op de agenda zoals de transitie naar De Zendo in het park van Orientalis en het aantreden van onze nieuwe leraar Bay Hagenbeek. Na afloop gaan we een kijkje nemen in ons nieuwe onderkomen.

Mapjes

Maarten, Ellen en Dick zijn druk bezig geweest om de mapjes voor de maandelijkse sanghateksten te soigneren met een prachtige logosticker die door Lotte is ontworpen.

Ze liggen op het aanrecht. Neem er een mee en gebruik ‘m goed…. Een doodenkele sticker zit niet recht, maar dan heb je ook een echt collectors item!

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN

Zomersesshin

“Ik heb de zomersesshin van oktober 2021 als prettig en bijzonder ervaren. Bijna vijf dagen in stilte doorbrengen met een groep mensen, die deels totaal onbekend zijn. Samen in stilte eten, mediteren, zingen, werken en tussendoor in stilte alleen wandelen of in de tuin zitten. Het was een fijne groep en het waren mooie dagen. Soms was het ook wel zwaar om steeds weer opnieuw te gaan zitten, en voelde ik weerstand daartegen, maar op andere momenten was dat weg en kon ik echt genieten van de rust en de stilte die het zitten mij opleverden. Bovendien heb ik genoten van het heerlijke eten en de prachtige omgeving, ik herinner me met name de mooie zonsondergangen.”

Hans van Dinther

Meld je aan voor de Zomersesshin!
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin
Zenbrief juni sesshin

  INITIATIEF   

Zenbrief juni

Vergezichten

Wij, Ineke Teunissen, Lin Hageman en Fenna van Keulen verzorgen een expositie op zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2022 in het Kerkje van Persingen (Ooijpolder, bij Nijmegen) met als titel: “Vergezichten”. Vergezichten in de ruime zin van het woord: perspectief, verrijkend uitzicht of zicht. Het heeft te maken met kijken en zien. Een gedicht van Willem Hussem
(1900-1974) verwoordt het mooi:

wanneer je kijkt
zie je nog niet
wanneer je ziet
grijpt het je aan

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE   

Vanmorgen werd ik wakker
van de vogels.

En ik dacht: Waarvan wordt ik wakker?
Van de vogels.

Van het licht ook, maar
meer van de vogels.

Het licht zacht zingend,
de vogels keihard.

Van Hans Andreus
Uit Holte van licht

Foto Ineke Teunissen, mijn tuin

Zenbrief juni

  INITIATIEF   

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?