Zenbrief maart 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  COLUMN  

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

Als het even kan volg ik de doorgaande groep van Misha op woensdagmorgen. Op 10 februari was faalangst een belangrijk thema. Laat ik daar nou veel ervaring mee hebben. Mijn leven is er als het ware door getekend. Toen ik nog kleine kleren droeg was ik er al zeker van niet aan de verwachtingen te kunnen beantwoorden. Ik vroeg me nooit echt af wiens verwachtingen dat dan wel waren. Ik wist het immers: het begon met mijn ouders, vooral mijn vader, hoewel ik die maar weinig zag.

Naarmate mijn wereldje groter werd kwamen daar de juf en de meester bij, mijn vriendjes en nog wat later vriendinnetjes. Ik was behoorlijk ‘bleu’ en één van hen heeft later, veel later, eens gezegd: “maar je deed ook niks…”. Nou, ik heb van alles gedaan maar het maken van contact bleef mijn achilleshiel. Aan empathie ontbrak het mij niet, maar ík durfde mij niet te laten zien zoals ik was. Dat was immers niet goed genoeg. Volgens mijn ouders enzovoorts? Welnee, volgens mijzelf natuurlijk! Soms moet je grijze haren krijgen voor je daar achter komt. Het boeddhisme heeft mij daarbij geholpen. De boeddhistische beoefening in het algemeen en zen in het bijzonder. Wat is zen ook weer? Ik citeer Dick uit een van zijn lezingen voor 30NOW: “Zen onderscheidt zich in niets van je eigen leven”. Dat omarmen zoals het is. Jezelf omarmen zoals je bent. Het is de sleutel naar het omarmen van anderen zoals zij zijn. Verloren tijd bestaat volgens mij niet, maar toch vind ik het jammer dat ik die sleutel zo laat pas op het spoor ben gekomen. Jammer voor mij, voor mijn vriendinnetjes van indertijd en jammer voor de vrouw die 51 jaar geleden met mij is getrouwd. “Het gaat veel beter” zegt zij, maar ik merk dat mijn communiceren in haar ogen nog steeds te wensen overlaat. Ik blijf er welgemoed aan werken. Aan het mij verbinden met alles. Dat is makkelijk. En met iedereen. Dat is moeilijk. En vooral met haar. Dat is verreweg het moeilijkst. Logisch want voor haar blijft maar weinig van mij verborgen. Zij is mijn helderste spiegel en niet altijd zonder oordeel. Soms hoor ik luid en duidelijk “dat ik niet de schoonste ben in het land”. Dat hoeft ook niet meer. Wat een bevrijding! Tot de schrik mij weer om het hart slaat! Zo is mijn leven. Een goed leven. Dat staat.

Maarten

  CONTEMPLATIEVE VIDEOGRAFIE

Meditatief schouwspel.

Oued el Rasa en de cirkel deuken

In deze video maak je een ‘meditatief schouwspel’ mee. Je begint met een begeleide meditatie, die daarna overgaat in een wonderlijk verhaal over ‘Oued el Rasa’.
Het verhaal wordt begeleid door rustige beelden en kan je openen voor de dag die voor je ligt.

Misha

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Jij bent de lens
Jij bent niets dan de lens in de lichtstroom
je kunt ontvangen, je geven en bezitten –
zoals de lens het licht ontvangt,
geeft en bezit, meer niet.
Licht zijn of in het licht zijn,
zelf niets meer zijn,
zodat het licht geboren kan worden,
zelf niets meer zijn,
zodat het geconcentreerd en verspreid kan worden.

Dag Hammarskjøld

Foto: Ineke Teunissen; lente in de Ooij

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Bestuursvergadering en ledenvergadering gecanceld.

Helaas kunnen we door Corona de bestuursvergadering op 10 maart en de ledenvergadering op 13 maart niet laten doorgaan. We prikken weer een datum wanneer er zicht is op nieuwe mogelijkheden.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Online-lezing Oh Ja !

Donderdag 11 maart geeft Dick voor het Han Fortmann Centrum een gratis online-lezing over zijn nieuwe boek Oh Ja!, van kijken naar zien.

Deelname is gratis. Het is wel nodig je van te voren aan te melden. Je ontvangt dan via de mail een link naar Zoom, waarmee je de lezing kunt volgen via je pc, laptop, tablet of smartphone.

Podcastaflevering Zen&Zo.

Kun je niet aanwezig zijn bij de online-lezing? Dick was ook te gast bij de Podcastaflevering Zen&Zo van Marlous Lazal.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Soetra van de wijsheid voorbij alle wijsheid.

De hartsoetra die wij tijdens onze bijeenkomsten reciteren hebben we nu ook online staan, zodat deze eenvoudig te downloaden is voor thuis.

De hartsoetra die wij reciteren, zijn allemaal brokstukjes taal: kan ji sai bo sa etc. Geen enkele Chinees of Japanner kon of kan daar chocola van maken. Dat komt omdat Japanners omstreeks de twaalfde eeuw in China die tekst zijn gaan ophalen en ze hebben zo’n beetje ‘fonetisch’ opgeschreven wat ze daar hoorden. Hieronder vind je de oorspronkelijke tekst.

Vertaling Ton Lathouwers

Oorspronkelijke Sino-Japanse tekst (Xuanzang-versie)

Hannya Shin Gyo. Bussetsu Maka Hannya Haramitta Shingyo.

Kanjizai bosa, gyojin hannya haramita ji, shoken go’on kaiku, do issai kuyaku. Sharishi, shiki fu i ku. Ku fu i shiki. Shiki soku ze ku. Ku soku ze shiki. Ju so gyo shiki yakubu nyoze. Sharishi, ze shoho kuso fusho fu metsu, fu ku fu jo, fu zo fu gen. Zeko kuchu mu shiki mu ju so gyo shiki, mu gen ni bi zes shin ni, mu shiki sho ko mi soku ho, mu genkai naishi mu ishikikai, mu mumyo, yaku mu mumyo jin naishi mu roshi, yaku mu roshi jin, mu ku ju metsu do. Mu chi yaku mu toku. I mu shotok ko. Bodaisatta e hannya haramita ko, shin mu kei ge. Mu kege ko, mu u kufu, onri issai tendo muso kukyo nehan. Sanze shobutsu e hannya haramita ko, toku anoku tara sammyaku sambodai. Kochi hannya-haramita, ze daijin shu, ze daimyo shu, ze mujo shu, ze mutodo shu, nojo issai ku. Shinjitsu fu ko. Ko setsu hannya haramitta shu, soku setsu shu watsu: Gyatei, gyatei, hara gyatei, hara so gyatei, boji sowaka. Hannya shin gyo.

  UIT DE MEDIA  

Volgens de zenmeester hoeft het niet stil te zijn om stilte te vinden.

Enkele mooie alinea’s uit de Trouw van 3 februari 2021
Door:

Anker

“Zen laat je inzien: stop met najagen. Dat drukt de houding van zen ook uit. Het gaat om wachten en waken, niet om grijpen en begrijpen. Het houvast zit niet in je ergens actief aan vastklampen, maar in openstaan om te ontvangen. Want het wonder is dat wanneer je stil en aandachtig bent, er iets naar je toekomt. Een verandering, een rust, een vertrouwen. Hoe dat precies werkt, valt niet te verklaren. En dat moet je ook niet willen. Je zou kunnen zeggen dat God dat Adam en Eva ook al probeerde duidelijk te maken: ‘Luister nou eens, geniet je te pletter, maar kijk uit dat je niet alles gaat verklaren want dan is het uit met het genieten. Dan wordt het leven koud en kil. Dan versteent het.’

Zaken als verwondering en liefde moet je niet stukpraten. Maar als ik toch een woord zou moeten geven aan wat ik in de zen gevonden heb, dan zou dat ‘genade’ zijn.

Dat is een christelijk woord, maar het kent een oosters equivalent: prasadh. Dat betekent zowel ‘genade’ als ‘oneindig vertrouwen’, is dat niet prachtig? Prasadh gaat over wat niet meer uit je ‘ik’ komt. Dan zijn we geneigd te zeggen: dan is het dus ‘de ander’ of ‘het andere’. Maar als je dat zegt, zit je nog steeds in je ‘ik’ vast. Terwijl het bij prasadh juist niet meer om ik, maar ook niet om de ander gaat. Dat valt niet logisch te snappen. We kunnen hoogstens iets stamelen. En dan noem ik het maar ‘genade’.”

  INITIATIEF  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?