Zenbrief mei

Zenbrief mei 2022

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  JAARCYCLUS  

Begeerte & Verlangen

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand mei is Begeerte en verlangen:

Over verlangs zien

De natuur staat nu overal op het punt om uit te barsten in vele kleuren, vormen, geuren en geluiden. Waarop is al die beweging gericht? En welke neigingen treffen we in onszelf aan? Wat willen we zo maar even vluchtig, en wat willen we deep down werkelijk?

Download hier de tekst
Zenbrief teksten mei

  SANGHA NIEUWS

Nieuwe zenleraar: Bay Hagebeek

Zie in deze video een eerste kennismaking met onze nieuwe zenleraar Bay Hagebeek. In een spontaan gesprekje met Dick Verstegen Sensei introduceert Bay zich. Hij gaat vanaf september 2022 een nieuwe doorlopende zengroep begeleiden op donderdagavond. Interesse? Schrijf je hier alvast in. Van harte welkom Bay!

Lees hier het blog wat Bay eerder schreef over zijn nieuwe leraarschap:

Eerder in dit blog schreef ik dat ik weer bij een sangha (groep) ben gaan mediteren. Ditmaal bij Zen Centrum Nijmegen, een sangha in de zen traditie. Mijn behoefte aan community is in de afgelopen maanden groter geworden. Ik wijt dat aan de lange, toch wat eenzaam aanvoelende periode van covid-19 maar ook aan de tijd die ik nodig had voor het verwerken van de afsluiting van de periode bij de (inmiddels in 2018 opgeheven) sangha van Against the Stream (USA). Daarnaast stopte ik in 2019 met lesgeven in mijn eigen meditatiegroep Insight Revolution vanwege het starten van mijn gezin. Een bewuste keuze waar ik geen spijt van heb gehad.

De twee leraren van sangha Zen Centrum Nijmegen, Dick Verstegen en Misha Belien, vroegen mij onlangs om leraar te worden binnen deze sangha. Hier werd ik door verrast. Na een paar dagen nadenken en voelen of mij dit zou passen, heb ik toegezegd. Ik voel veel openheid en vertrouwen vanuit hen naar mij maar ook vanuit mij naar hen en dat vormt de basis voor een mooie samenwerking.

In september van dit jaar 2022, precies de maand waarin ik 50 jaar word, start ik met het begeleiden van een zogenaamde ‘doorgaande’ groep, op de donderdagavond. Dat vindt plaats op de fantastisch mooie, nieuwe locatie van De Zendo op museumpark Orientalis in Nijmegen. Het zal weer even wennen zijn om de meditatiebeoefening van anderen te mogen faciliteren maar ik heb er heel veel zin in.

Aankomend weekend ga ik sinds jaren weer eens op stilte retraite (sesshin). Nu dus met Zen Centrum Nijmegen waar ik mede zal assisteren in het programma. Ik kijk er naar uit, met name ook omdat ik zelf de ruimte voel om dat weer te kunnen doen. Ik kan mijn gezin met een gerust hart ‘alleen’ laten nu mijn jongste niet meer zo ‘piep’ is. Zij redden zich echt wel zonder mij.

Mooi vond ik wat een vriend tegen mij zei toen ik hem al dit nieuws vertelde:
‘Dit past gewoon zo goed bij jou, het is logisch dat je daar steeds weer bij terugkomt’.

  INITIATIEF  

Nieuw: Ooijbos in oprichting

Zencentra uit de regio slaan de handen ineen voor een zenbos in de Ooij! Zen Centrum Nijmegen nodigt je van harte uit om bij te dragen aan deze unieke kans om een bijdrage te leveren aan onze groene leefomgeving.

Meer bomen planten voor een betere wereld Mensen, dieren en planten zijn bewust en onbewust met elkaar verbonden. Dit inspireert ons om te starten met de ontwikkeling van een twee hectare groot bos midden in de Ooijpolder: het Ooijbos. Omdat meer bomen een thuis bieden aan vogels, insecten en kleine zoogdieren. Omdat bomen van alle soorten planten verreweg de meeste CO2 opvangen. En omdat het aanplanten en beleven van een bos mensen kan verbinden. Vanuit ons Zen Centrum Nijmegen werken we samen met leden van Zen Spirit, Zen.nl, en Zen Peacemakers en  Stichting Meer Bomen Planten (ANBI status) om dit project te realiseren. Lees in deze pdf nog meer over dit project. En volg ons op Facebook. Doe je met ons mee? 

Actie 

Crises stapelen zich op. Van klimaat- tot energiecrisis, van biodiversiteitsverlies tot uitputting van onze grondstoffen. We vragen teveel van de aarde en willen er iets aan doen. Het planten van een bos is het begin van een positieve verandering, waarbij we de mogelijkheid bieden om mensen met elkaar en met een mooie natuurlijke plek te verbinden. Samen met Staatsbosbeheer vonden we een prachtige locatie voor ons doel: binnen twee jaar een stuk nieuw bos in de regio Nijmegen. 

6.000 bomen 

Aanleg van nieuw bos is een zeer effectieve klimaatmaatregel, omdat bossen een relatief hoge jaarlijkse CO2-vastlegging hebben ten opzichte van ander landgebruik. Voor de ontwikkeling van een gezond Ooijbos, planten we ongeveer 6.000 bomen. Het aanleggen van een nieuw bos kost behoorlijk wat geld. Voor aanplanting, wildbescherming van jonge bomen, jeugdverzorging en het bijplanten, rekent Staatsbosbeheer 20.000,- euro per hectare. In totaal 40.000,- euro dus. Als tegemoetkoming voor onze inspanningen geeft SBB ons een korting van 5.000,- euro. De eerste donatie is daarmee al binnen! 

Doe mee! 

Wil je bomen doneren en zo zorg dragen voor dit prachtige stuk Nijmeegse natuur? Stort je bijdrage op de rekening van Zen Centrum Nijmegen en tot €1000,- zorgen we dat het gedoneerde bedrag wordt verdubbeld!

Rekening nummer Zen Centrum Nijmegen:
NL09 TRIO 0379 2611 46
Stort je bijdrage o.v.v.:
Ooijbos Nijmegen

De locatie van het bos in de Ooij bij Nijmegen.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN

Sesshin | Waar haal je de kracht vandaan?

We horen wel eens van mensen die nog nooit een retraite hebben gedaan dat ze wat angstig zijn om het niet vol te houden. Die angsten en nerveusheden kunnen op allerlei manieren voorkomen. Onze leraar Dick Verstegen schrijft daarover het volgende:

Wie aan een sesshin meedoet, kampt niet zelden met de angst het niet vol te houden. Er zijn voldoende tips om met die vrees te dealen. Als je zit niet steeds gaan verzitten. Wel periodes afwisselen hoe je zit. Voldoende lichaamsbeweging nemen in je vrije tijd. Rusten in je ongemak.

Maar de belangrijkste is wel: beseffen dat het okay is om het niet vol te houden. Als het echt zo erg wordt dat je niet meer kunt, dan kan je tegen de jikido (zendoleider) zeggen dat je een keer niet meedoet of iets vroeger naar bed gaat. Geen probleem.

Als je kunt ontspannen in het idee dat je niet onfeilbaar hoeft te zijn, zul je merken dat het je allemaal makkelijker afgaat. Uiteindelijk kun je je daardoor beter overgeven aan het zitten zelf en ontdek je – misschien wel juist door dit ‘gedoe’ – een verborgen kracht in jezelf. Die kracht ligt wonderlijk genoeg verborgen in de overgave. De berg zelf levert dan kracht aan degenen die naar boven lopen.

Zie ook in de video hierboven een sfeerimpressie van onze retraites.

Meld je aan voor de Zomersesshin!

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Wat is goed, wat is mooi en wat is waar?

Wat is goed, wat is waar en wat is mooi? Grote vragen waar je misschien geen antwoord op hebt, of een antwoord waar je altijd naar kan blijven zoeken. Misha was afgelopen week te gast bij De Nacht van EO waarin hij deze levensvragen bespreekt met presentator Ruben van Haften.

Bekijk of luister de aflevering terug

  NIEUWS  

Update De Zendo

De werkzaamheden in onze nieuwe locatie zijn volop gaande!
Zeker ook dankzij de geweldige vrijwilligers uit onze sangha worden er bergen werk verzet.
Er is inmiddels een enthousiaste en gezellige vrijwilligersgroep aan het ontstaan.
Heb je ook zin om een keer mee te helpen? Graag tot gauw!

Je kunt je aanmelden bij Lotte via: lotte@dezendo.nl

We zijn ook ons sanghalid Dorothé Derks bijzonder dankbaar. Dorothé is interieurarchitect en heeft ons pro bono geholpen met het tekenen van de nieuwe plattegrond. Daar zitten nu een flink aantal feng shui inzichten in die onze energie nu al weer meer laten stromen. Heel bijzonder hoe zij dat met slechts enkele ‘simpele’ lijnen heeft weten te bewerkstelligen. Dus heel hartelijk dank Dorothé! Zie hieronder de nieuwe tekening:

Zenbrief mei_verbouwing 2
Zenbrief mei_verbouwing 3
Zenbrief mei_verbouwing 4
Zenbrief mei_plattegrond

SANGHA NIEUWS

Dringend secretaris gezocht

Ons zencentrum heeft een bestuur en door persoonlijke omstandigheden is plotseling een vacature voor de secretaris ontstaan; een belangrijke functie. Wie wil deze (vaak gezellige en creatieve) uitdaging aangaan? Je kunt contact opnemen met Dick of Misha.

Zenbrief mei

Cadeautje!

Zoals je helemaal bovenaan deze zenbrief misschien hebt gelezen werken we in de doorlopende groepen iedere maand met een ander boeddhistisch thema. Sinds enkele maanden delen we die teksten op A5 formaat ook uit tijdens de bijeenkomsten. Omdat ze zorgvuldig worden vormgegeven door Lotte Luigjes dachten we dat het leuk zou zijn als je deze teksten kunt opbergen in een bijpassend mapje. Ook kun je er uiteraard extra aantekeningen, je dierbaarste haiku’s, etc., in bewaren. Aan het eind van deze maand kunnen al onze leden daarom een stevig A5 mapje in de zendo meenemen!

  KUNST   

Zenbrief mei
Datum zondag 8 mei
Tijd 15.00u

Adempauze

Zangeres Marlous Lazal (lid van onze zustersangha van Zen Centrum Amsterdam) vangt de melancholie van de Spaanstalige tango in Nederlandse woorden. Ze woonde en werkte in Spanje en Zuid-Amerika, maakte twee Spaanstalige albums met Argentijnse tangomuziek en zingt de laatste jaren haar eigen Nederlandstalige chansons, begeleid door vier topmuzikanten: Leon Mennen op gitaar, Matias Pedrana op de bandoneon, Enrique Firpi, drums en percussie en Emma Breedveld op viool.

In Adempauze neemt ze je mee in haar herinnering aan verre reizen en bezingt ze de schoonheid van Nederland aan de hand van persoonlijke ervaringen. Vijf van de chansons zijn eerder verschenen op de EP Zij van het Noorden. 

  COLUMN  

Zenbrief mei Joko Beck

Boekbespreking Joko Beck

je negatieve kernovertuiging maakt je onvrij
 door 

Wat mij zo bevalt in de boeken van Joko Beck is hun gebrek aan opsmuk. Haar werk is rechttoe rechtaan, eerlijk, oprecht en het klopt m.i. als een zwerende vinger. Die zwerende vinger haal ik erbij, omdat ze, net als de Boeddha, steeds uitgaat van het lijden van ons als mensen. Het beeld van die vinger had ze zelf kunnen gebruiken. Ons lijden is als een zwerende vinger. Die wordt ook alleen maar erger als je hem niet wil zien. Zenbeoefening begint als je stopt met negeren. Als je bereid bent te zien wat er gaande is, zul je langzaamaan vrij worden, worden wat je van nature al bent: je ware zelf of geen zelf. ‘Wat niet wil zeggen dat je verdwijnt of niet langer van een heerlijke maaltijd kunt genieten, Het is niet eng of griezelig, Het is een alledaags wonder.’ Zo besluit Beck haar nieuwe boek Alledaagse wonderen (Ordinary wonder 2021), dat nu ook door Samsara in het Nederlands is uitgegeven. Eerdere boeken van haar zijn Alle dagen zen, en Niets bijzonders.

Joko Beck (1917-2011) heeft altijd een derde boek willen uitgeven en haar dochter Brenda Beck Hess voorziet nu in die wens. Ze heeft daartoe talloze gedigitaliseerde bandjes van haar moeders teisho’s (zen-praatjes) beluisterd, voornamelijk uit de jaren negentig. Steekwoord daarbij was het begrip kernovertuiging, dat Beck in die tijd introduceerde. Het gaat daarbij het basale negatieve idee, dat we bijna altijd over onszelf hebben, dat bij iedereen net even anders is, maar dat ons altijd verhindert vrij te zijn. Dat is ook het thema van Becks nieuwe boek geworden. Brenda schrijft in haar inleiding dat haar moeder ons leert ‘dat onze innerlijke pijn niets minder is dan verlichting zelf. Hoe kan de ervaring van het huidige moment, hoe die er ook uitziet, iets anders dan verlichting zijn?’

In haar boek benadrukt Joko Beck ook nu weer dat het leven altijd is, zoals het is. ‘Hoe minder je de ander of het moment probeert te controleren, hoe meer je je eigen leven gaat ervaren.’ Je kunt je kernovertuiging leren herkennen, door je eigen handelen te observeren. En ze zegt ook dat hoe meer je beoefent, des te vaker je ziet hoe een negatief zelfbeeld en kernovertuiging opkomen, maar ook weer wegzakken. Langzaam ontwaken we. Want, zegt Beck, ontwaken is niet iets waarnaar je op zoek gaat, maar iets wat je bent. ‘Je zult heel helder beseffen dat ontwaken uiteindelijk niets anders is dan zo goed als vrij zijn van de ik-gerichte droom die we onszelf voorhouden.’

Ook nu weer vind ik de benadering van Beck verfrissend en bemoedigend. Ik moet zeggen dat de herhalingen die ik in het boek tegenkom wel een beetje doen denken aan de Amerikaanse zelfhulpboeken, maar de eenvoud en de puurheid van haar onderricht blijven overwegen. Dochter Brenda heeft dat m.i. goed gedaan, ook in de selectie en de rangschikking van de teisho’s en hoofdstukken.

Het leven wordt door zenmeditatie leuker zegt Joko Beck, omdat je kernovertuiging met het daaraan gekoppelde negatieve zelfbeeld gaat vervagen en je meer ruimte ervaart. Je leven wordt echter, vloeiender. ‘We zijn in leven en bewegen mee. Het is bijna niet in woorden te vatten.’

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE   

Alles, begin en einde, is bepaald door krachten waar wij geen enkele controle over kunnen uitoefenen. Dit geldt voor insecten en de sterren. De mensen, groenten, het kosmische stof, we dansen allen op de klank van een mysterieuze muziek uit de verte, gespeeld door een onzichtbare fluitist.

Albert Einstein

Foto Ineke Teunissen

Zenbrief mei

  INITIATIEF   

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?