Zenbrief november

Zenbrief november 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  TERUGBLIK  

Lezing Michel Dijkstra

In de woorden van Michel Dijkstra hoorden we afgelopen donderdag zenmeester Dogen tot leven komen. Zo levendig en bevlogen gaf Michel tekst en uitleg aan diens gedichten. Daardoor ontstond ook een bijzonder gevoel van herkenning. Hoe namelijk de uitgangspunten die we in Zen Centrum Nijmegen haast van nature lijken te waarderen, ook naar voren komen in de diepgaande studies van Michel in de bronteksten van Dogen. Hoe de ultieme wonderlijke werkelijkheid in precies jouw leven in dit moment, en ‘zelfs’ ook in ons denken te vinden is. Hoe kunst, taal en poëzie daarom ook een belangrijke rol in de zenbeoefening kunnen spelen. Je kunt hier de lezing van Michel integraal terugzien:

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Zenbrief november foto

Herfst in mijn tuin

Deze boom, uit de oost gezonden,
aan mijn tuin hier toevertrouwd,
geeft een blad om te doorgronden
aan wie als wijze wordt beschouwd.

Is dit blad één levend wezen,
dat in wezen is verdeeld?
of twee, die elkaar verkozen
tot één samenhangend beeld?

Zo’n mysterie te verlichten
is het mooiste wat ik ken:
voel je niet aan mijn gedichten
dat ik één en dubbel ben?

Goethe
Foto Ineke Teunissen

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

zenbrief november
zenbrief november

Free as a monk

Nieuwe documentaire van zenleraar Misha

In deze documentaire maken we kennis met Lama Tashi Norbu. Een Tibetaans monnik en beeldend kunstenaar. Hij richtte in Emmen het Museum voor Tibetaanse Hedendaagse Kunst op. Een unicum in de wereld. Vanuit dit museum strijdt hij als Tibetaanse vluchteling voor politieke vrijheid in Tibet. Vanwege dit werk wordt hij door de Chinese overheid als vrijheidsstrijder gezien waardoor hij zijn leven in eigen land niet zeker is. Maar zijn vrijheidsstrijd reikt verder. Als kunstenaar zet hij zich in voor zijn artistieke vrijheid en als boeddhistisch monnik voor spirituele vrijheid van alle levende wezens.

Via het levensverhaal van Tashi komen we dichter bij deze door iedereen felbegeerde vrijheden. Wat is tekenend voor zijn vrijheidsdrang? Wat brengt het hem en wat moet hij ervoor laten? We zien Tashi onvermoeibaar aan het werk. Zo maakt hij zandmandala’s op een spirituele beurs in Den Haag en gaat als een ‘urban monk’ online de wereld over met zijn live-stream meditaties op het strand. We zien hoe Tashi in zijn rode monniksgewaad Tibetaanse motieven tatoeëert, mantra’s ten gehore brengt tijdens een muzikale lounge en bij wijze van ‘performance art’ de vliegende monniken schildert die hem bezielen. Voortdurend aan het werk voor de wereld, terwijl hij zich vrij voelt als nooit tevoren.

TV-première: zondag 21 november +- 15:30u op NPO2 en daarna terug te zien op NPO Start

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Leraar en leerling zijn met hart en ziel

Gesprek Nico Tydeman, Hester IJsseling en Dick

Zaterdag 20 november van 15.30 uur tot 17.00 uur is er in Zen Centrum Amsterdam (ZCA) een gesprek van Nico Tydeman en Dick over ‘leraar en leerling zijn met hart en ziel’. Zij doen dat samen met filosoof Hester IJsseling, lector aan de Thomas More Hogeschool. Voor een beperkte groep is er plaats in de ZCA-zendo aan de Binnenkant 39. Anderen kunnen meedoen via een Zoom-verbinding. Voor IJsseling staan niet de theorieën staan centraal maar de vragen die ontstaan in de ervaring van de leraar. Daarbij gaat het haar om de ervaring met het onbeheersbare en het onverwachte.

Een van haar uitspraken: Daarom denk ik dat het bij de professionaliteit van leraren hoort je hart open te stellen voor het onbeheersbare en je te laten raken. Ik denk dat het op momenten dat je onderbroken wordt, belangrijk is om weerstand te bieden aan je ongeduld en je hang naar controle – hoe menselijk ook – omdat die de verbinding in de weg staan.

De leiding van het gesprek berust bij Remco Pijpers.

  INITIATIEF UIT DE SANGHA  

Zenbrief november_ThichNhatHanh

Uitnodiging van Saskia

Het boek Leven gaat over het onderricht dat Thich Nhat Hanh heeft gegeven tijdens de 21-dagen retraite in 2014 What happen when we are alive? What happen when we die? Dit boek dient dit seizoen ter inspiratie van de woensdagochtend bijeenkomsten in de zengroep van Misha.

De lezingen van deze retraite, ze duren ongeveer een uur, kunnen we vanaf 4 november wekelijks samen bekijken. Ik zal ze afspelen op donderdag ochtend om 9.30, bij mij, op de Gravenstraat 4 in Molenhoek. Als je van plan bent te komen is het fijn, niet noodzakelijk, als je me dit met een appje laat weten, 0622502178.

Thich Nhat Hanh geeft lezingen waarbij je op ieder moment kunt instromen, ook als je een deel niet snapt of hebt gemist dan heb je dit niet nodig om het verdere deel van de lezing of een volgende lezing te volgen. Hij nodigt ons uit om zijn leer als een Dharma regen op ons neer te laten komen en erop te vertrouwen dat inzicht en bewustzijn vanzelf opkomen als de omstandigheden hiervoor juist zijn.

Van harte welkom, Saskia

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Datum zomersesshin 2022 bekend!

De afgelopen sesshin in De Pauenhof is zo goed bevallen dat we de zomersesshin 2022 daar ook houden en wel van 17-21 augustus. Dus pak je agenda en als je een zekere aandrift voelt om mee te doen, reserveer dan alvast deze dagen. Meer informatie volgt!

Aanmelden

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Ceremonie 15 november

Op maandagavond 15 november (Start is op de reguliere tijd: 19:45u) is er weer een speciale ceremonie voor twee belangrijke fasen in ons vergankelijke leven: zieken en overledenen enerzijds en nieuwgeborenen en mensen die een nieuwe levensfase ingaan anderzijds. Bij deze ceremonie worden de namen gezongen die jullie noteren op de lijst die daarvoor op het aanrecht van de zendo ligt. Je kunt iedereen noteren. Wel graag duidelijk schrijven en als het lastige namen zijn, ook de uitspraak van de namen aangeven. Als je zeker wilt zijn van een plaats, schrijf je dan in via de knop hieronder.

Aanmelden
Zenbrief november

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Zenbrief november

Lezing Dick 30now op 28 november

Op zondagavond 28 november geeft Dick sensei weer een lezing op 30now. Het thema is nog niet bekend maar heeft waarschijnlijk betrekking op zijn nieuwe boek dat Welkom in de werkelijkheid gaat heten. De lezing begint om 20.00 uur en is via Zoom te volgen.

Deelname

  ONDERZOEK  

Onderzoek duurzaam koopgedrag

Zenstudent Yuri Enrique Herrera Burstein, lid van de Zen River Group in Lima, zoekt deelnemers aan een onderzoek naar de invloed van meditatie op consumptiegedrag. Met name of het trainen van aandacht helpt tot een duurzamer koopgedrag te komen. Hij zou erg blij zijn met deelnemers van Zen Centrum Nijmegen, omdat hij 400 ingevulde vragenlijsten nodig heeft. Dick heeft al meegedaan en hij vindt het een goed onderzoek met relevante vragen. Het invullen duurt ongeveer een kwartier.

Doe je mee?
Zenbrief november

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Coronamaatregelen

De coronamaatregelen zijn aangescherpt, maar we denken niet dat er voor onze bijeenkomsten nieuwe bijzondere maatregelen nodig zijn. Wij zorgen steeds voor een goede beluchting en luchtreiniging. Wij gaan ervan uit dat iedereen met klachten thuisblijft. En verder: dat iedereen is gevaccineerd of anders tenminste een zelftest heeft gedaan bij bezoek aan de zendo. Verder houden we zoveel mogelijk afstand. Met name in het gangetje moeten we soms even op elkaar wachten.

Vanaf januari 2022 bieden we wekelijks op woensdagavond om 20:00 een online bijeenkomst aan.
Meer informatie volgt in de komende zenbrief.

  INITIATIEF   

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?