Zenbrief_oktober

Zenbrief oktober 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Sesshin 6-10 oktober

Van woensdag 6 tot en met zondag 10 oktober geeft Zen Centrum Nijmegen o.l.v. Dick sensei weer een echte stilte-sesshin van vier dagen in De Pauenhof in Sonsbeck (D). Het thema is ‘De vrede van openheid‘.  We beginnen woensdag om 13.30 uur met een korte uitleg. De sesshin eindigt zondag 10 oktober om ca 16.00 uur. We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen.  Alle deelnemers hebben een eigen kamer.

Wat het thema betreft onderzoeken we wat openheid eigenlijk betekent: ‘thuisloosheid’ en wat we aan hindernissen tegen komen als we op zoek gaan naar zowel ons ‘thuis’ als naar de ‘thuisloosheid’. Geschriften van grote leraren zoals Longchenpa en Dogen zenji zullen ons inspireren.  Tijdens de hele sesshin wordt de stilte in acht genomen, behalve tijdens de dagelijkse dharmapraatjes en het reciteren van soetra’s.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Michel Dijkstra komt naar ons zencentrum

We zijn ontzettend blij dat Michel Dijkstra op donderdagavond 28 oktober een lezing komt geven in ons Zencentrum. In zijn praatjes heeft Dick sensei al meermalen geciteerd uit zijn boek over meester Eckhart en zenmeester Dogen, de stichter van on ze zentraditie.

Michel Dijkstra (1982) is filosoof en journalist. Zijn lezing draagt de titel: De maan in een dauwdruppel, Poëzie en verlichting bij zenmeester Dogen. Zij wordt voorafgegaan door een korte meditatie. Uiteraard is er royaal gelegenheid voor interactie.

Zenbrief-oktober-Michel-Dijkstra

Leden van Zen Centrum Nijmegen kunnen de lezing gratis bijwonen. Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Voor deelnemers van buiten de sangha is de toegangsprijs 10 euro. Het aantal plaatsen is beperkt.

Michel Dijkstra studeerde Filosofie, Sanskriet en Journalistiek in Groningen. Hij schrijft regelmatig over oosterse filosofie, met name het chanboeddhisme en het taoïsme, in Filosofie Magazine en VolZin. Daarnaast doceert hij Oosterse en Chinese filosofie aan de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) te Leusden. Hij promoveerde in 2019 aan de Radboud Universiteit met een vergelijkend filosofisch proefschrift over Meester Eckhart en Zenmeester Dōgen. Het is ook verschenen in een makkelijk toegankelijke publieksuitgave onder de titel In alle dingen heb ik rust gezocht.  Eerder publiceerde hij onder meer: Bij Lao Tsé op de thee (2009), Zenboeddhisme (2010), Inleiding taoïstische filosofie (redactie, 2015) Basisboek oosterse filosofie (2016), De essentie van Dogen (2020).

Aanmelden

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Nieuw starterstraject 4 november

Ben jij ook nieuwsgierig naar zen, meditatie en het oefenen met je zelfinzicht? Omdat er een wachtlijst was ontstaan voor het starterstraject in september starten we in november een nieuw traject. Dit start donderdagavond 4 november en omvat 5 wekelijkse bijeenkomsten. Dankzij je deelname kun je vervolgens soepel instromen in de doorlopende zengroepen.
Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar: misha@zennijmegen.nl of bel: 06-50645668
Klik op de knop hieronder voor meer informatie en inschrijven.

Meer info en aanmelden voor het starterstraject

Ervaring uit het huidige starterstraject

Afgelopen september is ons eerste zen starterstraject sinds de lockdown gestart. Een hele fijne en diverse groep mensen met in de kern een gelijksoortige motivatie om te mediteren. Zenleraar Misha (die de groep begeleidt) vroeg hiernaar en kreeg veelal te horen hoe deelnemers de innerlijke rust en vrijheid wilde uitstralen in de wereld. Bijzonder; want laat dat nou net centraal staan in het zenboeddhisme.

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Babynieuws!

We gaan nog even door met babynieuws. Deze maand mogen we de geboorte van Fien met jullie delen.

Martijn en Nienke schrijven:

Het gaat heel goed met ons en Fien is een hele tevreden baby! 🙂 We proberen haar gelijk in te wijden in de zen-wereld zoals jullie kunnen zien op de foto in de bijlage! Al vindt ze het lastig om de aandacht erbij te houden 🙂

Zenbrief-oktober-Fien

  MOOI IN EN RONDOM NIJMEGEN  

Zenbrief-oktober-bloemen

De Berg en Dalseweg staat in bloei!

Sinds een paar maanden verzorg ik de perkjes van het gezondheidscentrum bij mij in de straat. Die konden wel wat aandacht gebruiken en ik vind het heel erg leuk om te doen. Alle dode planten zijn inmiddels weg en in juli heb ik de laatbloeier phacelia gezaaid. Die bloeit nu en de bijen vliegen al af en aan. Er groeit ook wat Oost-Indische kers en de stokrozen zijn net uitgebloeid. De aankomende maanden komen er vaste planten en hopelijk ook een fruitboompje bij. Het lijkt me geweldig als er van alles mag groeien en er elk seizoen iets bloeit waar de hele buurt van kan genieten. Benieuwd? Neem een kijkje bij het statige gebouw schuin tegenover de banketbakkerij, aan de Berg en Dalseweg. En mocht je planten in overvloed hebt die je graag wilt delen: die zijn heel welkom! Ook voor zaadjes, stekjes en bollen is er ruimte.

Linde (lindewillemijn@gmail.com)

  KUNST UIT DE SANGHA  

Harrie Frijns neemt deel aan het zen starterstraject wat deze september is gestart. Maar het blijkt dat hij al lang gegrepen is door een meditatieve manier van kijken. Als beeldend kunstenaar heeft hij zich die thematiek op prachtige en pakkende wijze eigen gemaakt. Zie in zijn schilderij wat we allemaal wel eens/regelmatig meemaken op het kussen; drukte om niets.

Drukte om niets

2007
Olieverf op doek; 150 x 225cm

Harrie Frijns

Zenbrief-oktober -Drukte om niets

  MOOI IN EN RONDOM NIJMEGEN  

Zenbrief-oktober-expositie

Expositie:‘het licht vangen’

Wij, Ineke Teunissen, Lin Hageman, Jacqueline van den Tillaart en Anne-Riet de Boer, exposeren zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2021 in het Kerkje van Persingen (Ooijpolder) onder de titel: ‘het licht vangen’.
Licht dat het Kerkje van Persingen zo een geliefde expositieruimte maakt. Onze inspiratiebronnen zijn onder meer de natuur, plaatsen van stilte, symbolen uit oude culturen en fragiliteit versus kracht.
Ondanks de diversiteit van onze kunstvormen zullen die ook dit jaar weer een mooie sfeer van samenhang en harmonie zichtbaar en voelbaar maken.

Ellen Deimann zal op haar manier licht brengen met haar zanggezelschap ‘in dubio’. Zij zullen zondag 24 oktober tussen 13.30 uur en 14.00 uur een optreden geven.

Van harte welkom!

  COLUMN  

Zenbrief-oktober-waarheid

Alles wat waar is

Begin september keek ik op NPO1 de nieuwe talkshow Kahlid & Sophie. Daarin werd een kort fragment getoond van Toon Hermans. Toon zei: “Alles wat waar is, werkt op het toneel”. Uit eigen ervaring weet ik dat dit klopt. Een aantal jaar geleden heb ik tijdens een cursus clownerie met eigen ogen gezien hoe de moed, openheid en authenticiteit van medecursisten het te alle tijde wint van een bedachte grap. Niet op het (meditatie)kussen, maar met knikkende knieën en een droge keel, heb ik destijds op het toneel voor het eerst gevoeld hoe betrouwbaar het leven is als ik me zonder voorbehoud helemaal aan het moment durf over te geven. Het heeft me toen ook verbaasd dat je echtheid feilloos op het toneel herkent en dat het moeiteloos je aandacht vasthoudt, je ontwapent en je helemaal betrekt in het moment zonder iets speciaals te doen. Mysterieuze werking vind ik dat. Die echtheid, die waar-heid, is denk ik een voorwaarde om echt geraakt te worden, door welke (kunstzinnige) uiting dan ook. Dat heeft helemaal niks te maken met professionaliteit, een schouwburg of een museum of wat dan ook. Het is er, of het is er niet. Wat ik mooi vind is dat de Zen traditie zegt: het is er altijd.

Jean-Paul Barbou van Roosteren

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

31 oktober Daisan

Elke (in principe) laatste zondag van de maand is Dick sensei tussen 10.00 en 11.30 uur beschikbaar voor een wat langer persoonlijk onderhoud (daisan). De deelnemer bepaalt zelf of en wat hij voor het onderhoud over heeft (dana). Deze maand is er dus dana daisan op 31 oktober. De maanden daarna op 28 november en 19 december. Schrijf je wel tevoren in via onze site, want dan weet Dick waar hij aan toe is.

Schrijf je in!

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Zenbrief-oktober-fotografie

Het Moment

Het is negen uur dertig lokale tijd.
Alles is op zijn plaats, in voorbeeldige harmonie.
In het dal een kleine beek, die een kleine beek is.
Een paadje in de vorm van een paadje van altijd naar immer.
Een bos met de schijn van een bos tot in eeuwigheid amen,
boven mij vliegen vogels, in de rol van vliegende vogels.
Zover het oog reikt heerst hier het moment.
Een van die aardse momenten
die men vraagt: ga niet voorbij.

Wisława Szymborska
Uit Het moment
Vertaling Gerard Rasch
Foto Ineke Teunissen

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?