zenbrief september

Zenbrief september 2021

Zen Centrum Nijmegen vormt een toegankelijke en betrokken gemeenschap van spirituele vrienden. Een sangha. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering naar de wereld van o.a. kunst, religie en wetenschap gericht.

Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar op deze punten verder te inspireren. Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende maandelijkse zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Geloof

Geloof is op het water een blaadje
zien varen of een druppel dauw
en weten: ze zijn er, omdat ze er horen.
Al sluit je de ogen, om even te dromen,
de wereld blijft toch als tevoren
en het blaadje drijft mee met de stroming.Geloof is er ook wanneer iemand zijn voet
bezeert aan een steen, en weet dat stenen
er zijn om onze voet te bezeren.
Kijk, hoe de boom lange schaduwen werpt, hoe
van mens en bloem schaduw valt op de aarde.
Zonder schaduw vermag niets te bestaan.

Van Czeslaw Milosz (1911-2004)
(vertaald door Jeannine Vereecken)

Foto Ineke Teunissen; kruidentuin museum Krona, Uden

zenbrief september

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

zenbrief september

Babynieuws!

Lotte Woittiez heeft een dochter. Ze is 2 augustus geboren en heet Mette. Alles is goed al was het geen probleemloze bevalling.

Lotte schrijft ons:

‘Met Mette gaat het intussen hartstikke goed, ze is een intens tevreden baby waar alle artsen en verpleegkundigen ook verrukt van zijn’.

Kijk maar eens hoe goed ze eruit ziet!

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Misha is zenmonnik en coördinator van ons zen centrum

Per 1 september heeft Misha officieel de coördinatietaken van Dick overgenomen.

En op zaterdag 21 augustus kreeg hij Shukke tokudo van Dick. Daarmee is hij nu monnik in de White Plum-traditie. Hij is de eerste in onze Nijmeegse sangha die deze stap zet en spreekt daarmee, zoals hij het zelf zegt, zijn intentie uit om liefde en vertrouwen te aanvaarden als bron van zijn leven.

Graag delen we de foto’s (waarvoor veel dank aan Ineke Teunissen) van deze mooie gebeurtenissen met jullie.

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

5 september open les

Nieuwsgierig naar zenmeditatie? In Zen Centrum Nijmegen bieden we elkaar op een toegankelijke en gedegen manier ondersteuning in onze zenbeoefening.
Tijdens deze les maak je kennis met zen en kun je je oriënteren op het starterstraject zen dat 16 september van start gaat.

De begeleiding van de open les en het starterstraject is in handen van onze leraren Dick Butsugen Verstegen Sensei en Misha Daigen Beliën.

Meld je aan!

Starters-traject

Het starters-traject is gericht op samen leren mediteren en een soepele instroom in onze doorgaande groepen. Het maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen), de gebruiken in de meditatieruimte (zendo), en de eerste praktische beginselen van de zenfilosofie.

Het is voor iedereen met interesse in persoonlijke en spirituele ontwikkeling en nauwelijks of geen ervaring met zenmeditatie. Voor wie wil oefenen om vanuit een open hart vreugdevol te leven.

Meer informatie en aanmelden!

25 september Zen-zaterdag

Tijdens deze stilte-dag kun je je meditatie verdiepen gedurende de meditaties; loopmediaties en teisho.

Meer info volgt binnenkort!

Voor vragen en opmerkingen kun je alvast terecht bij Dick en Misha.

Aanmelden kan al!

  CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE  

Fotografie van Jeanne Schouten

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN 

zenbrief september

Zinspiratie op 12 september

Ellen en Dick begeleiden samen van 11.00 tot 12.00 uur een alternatieve zondagochtendviering op zondag 12 september in het Cordium. De viering heeft hetzelfde thema als de sesshin: Openheid. We zijn stil, zingen, luisteren en spreken. Deze zinspiratie-ontmoeting hoort tot een initiatief waar o.m. het Han Fortmann Centrum bij betrokken is. Na afloop napraten en koffie/thee. Wil je meer informatie en wil je meedoen?

Meer informatie
zenbrief september

Lezing van Dick op 30now

Op zondag 26 september om 20.00 uur houdt Dick een lezing op 30now over openheid en de Mahamoedra via het Lied van Tilopa, een oeroude tekst uit de 11e eeuw. Als je wilt meekijken en -luisteren, zorg dan dat je je gratis kunt inloggen als het moment daar is. Op de site van 30now wordt dat allemaal uitgelegd.

Meer informatie

  PROGRAMMA & ACTIVITEITEN  

Sesshin 6-10 oktober

Aanmelden? Klik hier!

  MOOI IN EN RONDOM NIJMEGEN  

Zenbrief september

Van circulair denken naar circulair doen

28 september duurzaamheidscafe in de LUX Nijmegen

In een circulaire economie bestaat geen afval en worden materialen steeds opnieuw gebruikt. Virgin grondstoffen zoals metaalerts en olie zijn niet of nauwelijks meer nodig. Kortom, we gaan slim en zuinig met producten om.

Maar die ideale wereld lijkt nog ver weg. De gemiddelde Nederlander staat er niet echt bij stil of zijn aankopen van virgin materiaal zijn gemaakt of niet of worden oneindig hergebruikt. De meeste fabrikanten ontwerpen en produceren nog niet circulair. Weliswaar zijn er veel pilots om circulaire manieren van ondernemen te testen. Maar veel grootschalige toepassingen blijven vooralsnog uit.

Vier sprekers vertellen tijdens het Duurzaamheidscafé over de stand van zaken en de bottlenecks. En ze geven mooie voorbeelden van hoe het óók al kan.

Benieuwd naar wie de sprekers zijn en wat ze te vertellen hebben? Bezoek de website!

Meer informatie

  INITIATIEF  

Voorlopig nog aanmelden

De komende weken is het zoals we inmiddels gewoon zijn wenselijk om je voor de wekelijkse groepen voorafgaand aan je komst aan te melden. Dit kan via misha@zennijmegen.nl of per app via 0650645668 Dank en graag tot gauw!

  NIEUWS UIT DE SANGHA  

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl

Volg je ons al?