Zenbrief april maandteksten

KARMA & OORZAKELIJKHEID

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand april is Karma en oorzakelijkheid:

Ons levenspad zien

Met de ontwakende energie in en om ons heen durven we ons levenspad nog meer onder ogen te zien. Welke stappen, reacties, en voorvallen hebben zich daarop voorgedaan? En hoe kunnen we ons daartoe verhouden?

Zenbrief april Zen Centrum Nijmegen Klooster Huissen

Weekendsesshin 5 t/m 7 mei

Voorjaar en verlangen

Sesshin is de van oorsprong Japanse benaming voor een zenretraite. Dit betekent: in je hart geraakt worden door wat je hier en nu gewaarwordt. Met dit zenweekend proberen we deze ontroering met elkaar mogelijk te maken. Tijdens dit voorjaarsweekend onderzoeken we ook onze begeerten en verlangens. Wat drijft ons?

Samenwerking Klooster Huissen Deze zenretraite komt tot stand dankzij de samenwerking tussen het van origine katholieke Klooster Huissen en Zen Centrum Nijmegen. In zowel het klooster als in het zencentrum bestaat er grote openheid en nieuwsgierigheid naar diverse zienswijzen. Tegelijkertijd leeft ook het besef dat traditie en overgeleverde wijsheid heel behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoeken van het mysterie waarin we bestaan. Ook in dit opzicht is deze retraite een mooi voorbeeld van hartsverbinding. Precies waar sesshin over gaat. Doe je ook mee van 5 t/m 7 mei? Klik op de knop voor meer informatie en aanmelden op de website van Klooster Huissen.

Terugblik boekpresentatie ‘Welkom in de werkelijkheid’

Zondag 12 maart was er groot feest in de zendo want de presentatie van Dicks nieuwe boek ‘Welkom in de werkelijkheid’ werd gevierd. Wat hebben we veel vrolijke, lachende, ernstige en ontroerde gezichten gezien! Titel en inhoud van het boek droegen daar waarschijnlijk aan bij, want het gevoel ‘welkom’ te zijn werd door de vele aanwezigen na afloop vaak genoemd. Er werd prachtig gezongen door Ellen en haar zangers, afgewisseld door Dick die bijpassende citaten uit zijn boek voordroeg. De praatjes van Dicks leraar Nico Tydeman en Dicks leerlingen Maarten (lees hier Maartens slotrede) en Misha maakten meteen duidelijk dat dit nieuwe boek een mooie bijdrage levert aan de leraar-leerling relatie die zo belangrijk is in de zentraditie. Wie wel eens van Dick een mailtje ontving met ‘Lieve..’ als aanhef hoorde bijvoorbeeld dat hij dit opgepikt heeft bij zijn leraar Nico. En zo werkt dat weer door bij Maarten en Misha. Een dag waar kortom vele verbindingen voelbaar werden. Geheel passend bij het nieuwe boek van Dick: Welkom in de werkelijkheid

Nieuwsgierig naar Welkom in de werkelijkheid? Je kunt het boek nu tijdenlijk aanschaffen bij Dick met €5,- korting.
Mail daarvoor naar: dick@zennijmegen.nl

Zen Zondag 19 maart 2023

Starterstraject
zaterdag 15 april

Laat je inspireren door de zenfilosofie en onze nieuwe leraar Wieneke Bakker! Het starterstraject bestaat uit vijf bijeenkomsten van 1 uur en 45 minuten. Gedurende de bijeenkomsten raak je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen). Zowel de gebruiken in de meditatieruimte (zendo), en de eerste praktische beginselen van de zenfilosofie. Na het traject kun je direct deelnemen in de doorgaande groepen.

Wanneer
za. 15 april van 9.45 – 11.30 uur
za. 22 april van 9.45 – 11.30 uur
za. 29 april van 9.45 – 11.30 uur
za. 6 mei van 9.45 – 11.30 uur
za. 13 mei van 9.45 – 11.30 uur

Ben je geïnteresseerd in dit traject en/of zijn er andere geïnteresseerden in je omgeving? Klik hier voor meer informatie en aanmelden:

Zenbrief april Zen Centrum Nijmegen Foto Ineke

Eenvoudig voortgaan en weten:
deze weg is niet alles,
en is niet van deze wereld alleen.
De wolken zien die aandrijven
uit eeuwige verten – wie trok er hun grens? – 
en je hart voelen inkloppen
op de eeuwige heuvels – wie heeft ze gegrond? – 
en van de dingen
de stille kant zien 
…waar ze grenzen aan
de Eeuwige …

van Herman Andriessen

foto Ineke Teunissen, Schiermonnikoog 

IN MANUS TUAS

6 april 19.30u & 7 april 14.30 u 

Op Witte Donderdag en ook op Goede Vrijdag zingen we weer de bekende Taizéliederen in de oude zendo (Petruslaan 1, Heilig Landstichting). We oefenen een klein half uur en zingen het lied daarna vierstemmig een half uur lang. Na afloop is er thee voor wie wil. Voor meer informatie en aanmelden, mail Ellen via: deimann.ellen@gmail.com

Zenbrief april Zen Centrum Nijmegen Emmy

Twee wolken dreven naast elkaar, in een helderblauwe lentelucht. Iemand zuchtte nogal overdreven. En vroeg waar zijn ze toch gebleven?
Die wolken die zojuist overdreven?

Foto en tekst Emmy van Schalkwijk

Bibliotheek

Wie vanuit de hoofdingang van De Zendo het café inloopt ziet aan zijn rechterhand enkele grote kasten vol met boeken. Voilá: dit is onze bibliotheek! Alle sanghaleden kunnen hier boeken vinden over uiteenlopende boeddhistische en levensbeschouwelijke thema’s. En net als in een ‘echte’ bibliotheek kun je deze boeken ook lenen. En ook net echt: hiervoor dien je je te melden bij onze bibliothecaris Hans Alders.

Hoe leen je een boek?
Een boek lenen is heel simpel. Als sanghalid hoef je alleen een mailtje met de titel van het geleende boek naar Hans te sturen via: bibliotheek@zennijmegen.nl

Catalogus van de ZCN bibliotheek
Hans heeft een prachtige digitale catalogus gemaakt waarin je kunt zien in welke boeken je je allemaal kunt gaan verdiepen. Zie daarvoor: https://www.libib.com/u/dezendo

Zenbrief april zen centrum nijmegen bibliotheek
zenbrief zen centrum nijmegen hans alders

Even voorstellen

Even voorstellen: Hans Alders

Een aantal jaren geleden hoorde ik dat er een Japanse tuin op de Waalkade zou zijn. Bij nader onderzoek bleek dat de tuin net was afgebroken maar daardoor had ik wel Zen.nl en het mediteren ontdekt. Na daar de introductiecursus te hebben doorlopen ben ik bij Zen Centrum Nijmegen verder gegaan. Toen er om versterking voor de bibliotheekgroep werd gevraagd heb ik mij opgegeven. Inmiddels is de werkgroep geslonken tot een persoon en als iemand het leuk vind om van de werkgroep weer een groep te maken is diegene van harte welkom.

Zencafé open
v.a. 11 april!

Vanaf dinsdag 11 april is het zencafé iedere dinsdag en donderdag open voor bezoek.
Het zencafé nodigt je uit om in een rustige omgeving tot jezelf te komen. Daarbij word je een handje geholpen door een goede kop koffie, thee, biologische lekkernijen van bewuste ondernemers uit de omgeving, door je te omgeven met de warme zen-esthetiek, kunst, de tuin en de mogelijkheid om stil te worden in een van de meditatieruimten. Zo kun je met aandacht een boek lezen, tekenen, schrijven en werken, rustig met elkaar in gesprek gaan, en het als pleisterplaats gebruiken voor een pelgrimstocht op de wandelpaden van Museumpark Orientalis. Met je bezoek ondersteun je bovendien de verdere ontwikkeling van De Zendo. Van harte welkom!

Lijkt het je leuk om als gastheer of -vrouw te helpen, neem dan contact op met Lotte.
lotte@zennijmegen.nl

Zenbrief april zen centrum nijmegen zencafe

Samu in De Zendo

We hebben samen grote stappen gezet in de verbouwing van de zendo. De laatste tijd werken we verder aan de afwerking van het interieur. De eerstvolgende mijlpaal is nu het openstellen van het zencafé. En daarmee komt ook de tuin en het terras weer in zicht!

Heb je zin om mee te komen klussen om het terras en de tuin op te knappen? Op de onderstaande tijdstippen is er weer gelegenheid tot samu (meditatief werken). Ter inspiratie beginnen we graag gezamenlijk met een meditatie, maar later aansluiten is ook mogelijk.
Aanmelden kan via: lotte@zennijmegen.nl
Graag tot gauw!

Zenbrief april zen centrum nijmegen zencafe

Neem een kijkje in onze agenda!

Alles is altijd in beweging, maar voor onze sangha leek er vorig jaar wel een turbostand aan te staan. De verbouwing van en onze huisvesting in De Zendo op Museumpark Orientalis was een hoogtepunt. Dit jaar is er meer rust om van hieruit verder te gaan. Hoe kunnen we de ervaring van verbinding met onszelf, de ander en de wereld tot bloei brengen? Hoe wekt dit een spontane zorgzaamheid in ons op voor al wat is en leeft? Daarom zijn we heel blij dat we ons ook in de nieuwe doorlopende zengroep op woensdagavond ons door dit soort vragen laten inspireren. Onze doorlopende groepen kun je zien als een spirituele vriendengroep. Niet omdat we een kleffe bende zijn of een therapiegroep vormen. En ook niet omdat we dé waarheid in pacht hebben. Maar wel omdat we in een liefdevolle sfeer bijeenkomen en een behoefte delen om te onderzoeken, te experimenteren en uitdrukking te geven aan wat ons ten diepste te doen staat in de wereld. Van harte welkom om aan te sluiten, zie onze agenda voor de data van o.a. de doorlopende groepen, het nieuwe starterstraject met Wieneke Bakker en onze weekendsesshin i.s.m. Klooster Huissen

Zie: www.zennijmegen.nl/agenda

En hier nog een beeld van De Zendo vorig jaar medio zomer.