Zenbrief april 2024

Zenbrief header december 2023

KARMA & OORZAKELIJKHEID

Ons thema voor de maand april is karma & oorzakelijkheid

Ons levenspad zien

Met de ontwakende energie in en om ons heen durven we ons levenspad nog meer onder ogen te zien. Welke stappen, reacties, en voorvallen hebben zich daarop voorgedaan? En hoe kunnen we ons daartoe verhouden?

stille kracht

De grote Noorse steen die in de Nijmeegse benedenstad stond is veilig aangekomen bij onze zendo. TV Gelderland maakte een komische reportage van de operatie. De takeloperatie in de kleine straatjes bleef tot aan het einde spannend, omdat een verkeerd geparkeerde auto het uitrijden van de kraanwagen onmogelijk zou maken. Maar o.a. dankzij het enthousiasme van veel amateurverkeersregelaars kunnen we nu genieten van deze nieuwe steun en toeverlaat.  Een symbool van stille kracht en rotsvast vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst in de zendo, Nijmegen, en onze wereld.

Weekendsesshin

In mei gaan we weer op weekendsesshin in Huissen! Een hele fijne klik tussen ons zencentrum en dit bijzondere klooster krijgt dit jaar vervolg met twee weekendsesshins in de lente en de herfst. Zen Centrum Nijmegen en het klooster vinden elkaar; geworteld in waardering voor traditie en gericht op de toekomst. En dat voor sommigen ook nog dicht bij huis! Doe je mee?

Zenbrief december 2023

Stille zondag

Iedere eerste en derde zondag van de maand is er onder begeleiding van Ineke, Freek of Janneke de mogelijkheid om samen te mediteren. Je hoeft je niet van te voren aanmelden en sanghaleden kunnen vrij deelnemen. Gasten worden om een donatie gevraagd. De eerstvolgende stille zondagen zijn op zondag 21 april en 5 mei. Klik op de button hieronder voor de agenda. Van harte welkom!

Starterstraject

Voor iedereen met interesse om met zen te starten; van harte welkom! Het eerstvolgende traject gaat maandag 13 mei van start. Onder begeleiding van onze zenleraar Maarten maak je in 8 bijeenkomsten kennis met de zenfilosofie. Dit op een informele én verdiepende manier. Hierna kun je meedoen in al onze doorlopende zengroepen en lid worden van de sangha.

DE ZIN VAN SESSHIN

Door Harrie Frijns – Een aantal weken geleden vroeg ik Jan van de woensdagochtendgroep wat hij het lastigste vond tijdens zijn eerste sesshin in Huissen (dec. 2023). ‘Dat was niet het zitten’: zei hij, ‘maar vooral het zwijgen en het elkaar niet aan mogen kijken. Dat was zeer vreemd en onnatuurlijk voor mij.’ Met een flits schoot mij te binnen dat ik mijn eerste zenzondag ergens in 2022 ook zo ervaren heb, precies om diezelfde rede. Ik was niet alleen verbaasd over die plotselinge herinneringsflits maar vooral over het feit dat ik deze eerste beleving van de sesshin zo snel vergeten ben. Dan moeten er daarna toch hele andere belevenissen plaats gevonden hebben die veel meer indruk op mij gemaakt hebben? Dat was dan ook zo.
Tijdens de moeilijke loslaatprocessen waar ik de afgelopen jaren
doorheen gegaan ben, zocht ik onbewust ook naar een gemeenschap
die mij weer in contact kon brengen met die zeer oude en
vertrouwde gevoelens van saamhorigheid en eenheid die ik als jong
kind in de katholieke kerkdienst beleefde. Toen ik nog niks van het
verhaal begreep en al helemaal niets van haar morele complicaties.
Ik was alleen voelend aanwezig en daarin voelde ik mij gedragen door
de waardige stilte in al die volwassen mensen – die zich buiten dit
gebouw vaak heel anders naar elkaar toe opstelden. Daarbinnen
waren zij/wij op een hele andere manier bij elkaar dan daarbuiten.
Verrassend snel ben ik diezelfde gevoelens van ‘verbinding’ – zoals
Misha dit kort en krachtig samenvat – ook gaan ervaren in de
sesshins. Ik beleefde ze niet meer als een bizar negeren van elkaar,
maar als dat oude en zeer vertrouwde ‘stille – samen – Zijn’ met
elkaar. Aan de eettafel, tijdens de samu, bij het soetra zingen en zeer
zeker bij het zeer langdurige ‘uiterlijk stille én innerlijk vaak zeer
luidruchtige’ stil – zitten.
Daarom heb ik mijn gedicht ‘Stilte’ uit 1980, toen ik nog niks van
sesshins afwist, in de Zenbrief van dec. 2023 geplaatst. Het beschrijft
precies wat de sesshin met mij doet. En als je nog meer wil proeven, ruiken en snuffelen aan wat sesshin is, kijk dan ook naar het bijgevoegde YouTube filmpje waarin meerdere sanghaleden hetzelfde verhaal lijken te vertellen, maar dan in hun eigen woorden én met hun eigen charme. 

Zenbrief december 2023

De sesshinlocatie voor de komende zomersesshin.

Heb je interesse in de komende zomersesshin? Via de knop hieronder vind je meer informatie.

Contemplatieve fotografie

Kent iemand dat gevoel: ’t is geen verdriet, ’t is geen geluk, geen menging van die beiden; ’t hangt over je, om je, als wolken over heiden, stil, hoog, licht, ernstig; ze bewegen niet.
Je voelt je kind en oud; je denken ziet door alles, wat scheen je van God te scheiden. ’t is, of een punt tot cirkel gaat verwijden; ’t is, of een cirkel punt wordt en verschiet. Je denkt: nooit was het anders; tot mijn Wezen ben ik al zo lang van sterflijkheid genezen. Je weet : niets kan mij deren: ik ben Hij.
Tot zekerheid je twijfel opgeheven, zo hang je als eeuwig boven je eigen leven: je bent de wolken en je bent de hei.

Gedicht: J.A. dèr Mouw 1863-1919
Foto: Ineke Teunissen , lente in de Ooij

Zenbrief december 2023

zo-zijn in je karma

‘Dick en Misha pogen de komende tijd ieder maandthema met een korte column te begeleiden. Dick trapt daarbij af met een introductie van het thema en Misha reageert met een toepassing op de maatschappelijke actualiteit of zijn persoonlijke leven.

Dick: Ons leven is alleen maar nu. Dat weten we intussen wel, al is dat besef niet altijd ingedaald. Joko Beck is er duidelijk over: leven is geen ding, kent geen tijd en ook geen ruimte. Maar het stopt niet, omdat het alleen maar verandering is. Het nu in ons leven dat er nu is, wordt goeddeels bepaald door het voorgaande nu. Dat heeft te maken met de wet van oorzakelijkheid. Het wonderbaarlijke is dat wij iets kunnen doen in een nu-schakel. Waarmee we ruimte, afstand en stilte scheppen in de automatische piloot van onze reacties. Aandacht (mindfulness, opmerkzaamheid) is bij uitstek hèt hulpmiddel om uit de vicieuze cirkel te stappen. Zien wat we doen is genoeg, maar niet alles. Reflectie (je levenspad onder ogen zien) zal je tonen dat de aanvullende en doorslaggevende ‘component’ paradoxaal genoeg voortspruit uit het gegeven dat je leven niet van jou is…
Misha: Reflectie op de oorzaak gevolg relaties in je leven lijkt me een van de belangrijkste Westerse toevoegingen aan het boeddhisme. De nadruk die Joko Beck bijvoorbeeld legt op het doorzien van je kernovertuigingen was er voorheen niet of nauwelijks. Niet zonder reden overigens, want het reflecteren kan snel verzanden in ego-gepieker. Maar psyche en taal van de mens hebben zich misschien ten goede ontwikkeld. Als we oplettend blijven kunnen we lagen in onszelf zien en benoemen zonder ons ermee te identificeren. Bovendien zal het denken waarmee je je wel identificeert, wanneer het maar hevig genoeg gebeurt, uiteindelijk uitmonden in stilte. In een moment van zo-is-het. Is dat wat jij bedoelt Dick?
Gelukkig heeft het zo mogen zijn voor mijn vriend Moritz. Met steeds meer ruimte kon hij kijken naar zijn schuldgevoel over de vroege dood van zijn moeder. Toen ook hij onlangs te horen kreeg dat hij – veel te jong – zou sterven vielen de laatste resten schuldgevoel van hem af. Misschien dat jarenlange reflectie én de hevigheid van zijn aanstaande dood hem hebben geholpen. Op zijn rouwkaart prijkt een citaat van Joko dat hij nu kon beamen: ‘Vertrouwen op de dingen zoals ze zijn is het geheim van het leven.’

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl