Zenbrief april maandteksten

FLIEREFLUITEN | ZOMERZITTEN

Op de achtergrond van ons kunstprogramma tijdens het Zomerzitten is ons thema voor de maanden juli en augustus het flierefluiten:

Zomer en kijken wat komt

De natuur heeft als een ontspruitende fontein haar hoogtepunt bereikt. We kunnen er eens op gaan zitten, er ons door laten masseren, en genieten van het uitzicht. De zomer leent zich uitstekend om vol vertrouwen te flierefluiten.

Flierefluiten is een vrije vertaling van het daoistische begrip ‘wu wei’. Oftewel al doende niets doen. Het gaat hier om spontaan, vrij handelen in de stroom van je leven. Niet gestuurd door conceptuele toekomstvisies maar gedreven door de energie van dit moment. (Die overigens heus wel een lange-termijn visie kan voortbrengen.)

Dat ons zomerzitten nu met kunst wordt verrijkt sluit hier helemaal bij aan. Zeker in de zenkunsten ligt de scheppende handeling altijd op het uiterste puntje van wat ons leven nu voortbrengt; het spontane ongekende nu dat zich laat kenmerken door een grenzeloze vitaliteit. Je creatie komt voort uit je leven, zonder dat je uitputtend kunt bevatten hoe dat in zijn werk gaat. Hoppa, hier is je leven dan, en opnieuw, en opnieuw. Daarom wordt kunst vanuit zenperspectief ook niet beoefend als zomaar een spirituele oefeningsweg, maar als dé weg. Flierefluiten!

Haiku

Zazen
Een vlieg vliegt voorbij
Lucht door mijn neusgaten
Pats! Het gezoem stopt.

Roos Nagtegaal

Haiku - zazen

Zomersesshin; ruimte in de tent

Het is bijna zover; onze zomersesshin in de Pauenhof van 9 t/m 13 augustus! En zelfs het weer lijkt er zin in te hebben. Want na een tot nu toe natte zomer voorspelt de weerdienst zonniger weer vanaf de aanvang van onze retraite. Het thema van dit jaar is ‘verbinding’ en we gaan o.a. oefenen met een speciale sesshinkoan. De kamers zijn helemaal volgeboekt, maar in de grote tuin kun je op allerlei prachtige plekjes je tent opzetten. Wil je op het laatste moment nog mee en kom je kamperen met het komende mooie weer? Klik hieronder voor meer info en aanmelden.

Save the date: Hans Korteweg

Op vrijdag 13 oktober om 20.00 uur geeft de bekende auteur en leraar Hans Korteweg, een oude vriend van Dick sensei, een lezing in De Zendo. Benieuwd? Zet de datum alvast in je agenda!

Bay stopt (voorlopig) als leraar

Zoals in een eerdere zenbrief vermeld is, heb ik in mei en juni in een camper door Europa gereisd. Het was fantastisch om zo’n lange tijd met mijn gezin te zijn en met elkaar deze belevenis te delen. De vrijheid en ruimte die reizen met zich meebrengt, deed ons allemaal goed en we hebben veel moois gezien.

Zoals dat meestal gaat, heeft deze tijd heeft mij een aantal inzichten opgeleverd. Ik wil meer ruimte maken voor de zorg en het samenzijn met mijn kinderen. Daarnaast voel ik, na een aantal voor mij intensieve jaren, sterk de behoefte mij te focussen op mijn eigen meditatie/ spirituele beoefening.

Ik ga dus miv het nieuwe seizoen, vanaf september, (voorlopig) stoppen met lesgeven.
Wel blijf ik lid van de sangha en zal als deelnemer in de doorlopende groepen te vinden zijn. Wieneke leidt de donderdagavond groep zoals zij dat ook al deed tijdens mijn afwezigheid. Dank je wel, Wieneke!
Ik bedank de sangha voor het in mij gestelde vertrouwen en voor de fijne sfeer op alle dagen waarop we samen hebben gemediteerd.

We zien elkaar in de doorlopende groepen!

Bay

Rivershoe under the sun
Foto: Emmy van Schalkwijk

Verwondering

Objectkunstwerk 2001

Picasso heeft ooit gezegd dat hij niet zoekt maar vindt. Toen ik alleen schilderde vond ik dat maar een vreemde opmerking van hem, omdat de compositie – afgeleid van het Latijnse componare, dat ordenen betekent – een eindeloos zoeken naar de juiste ordening is. Dus hoezo: ‘Ik zoek niet, ik vind.’ Deze uitspraak werd mij pas helder toen ik met objecten begon te spelen. Als je een objectkunstwerk bedenkt (= componeert) kan je het vergeten. Dat levert steeds teleurstellingen op. Dit soort beelden moet je opeens zien, zij moeten jou verrassen.

Zo had ik bij deze twee houwelen (links) meteen het beeld van toekijkende mensen. Ik wist alleen nog niet waar ze naar toe zouden gaan kijken. Dat werd mij helder toen ik het marmeren ei kocht en gelijktijdig kwam toen ook de titel uit mijn hoed. Toen ik nog op de pastorie woonde stond er tegen een muur altijd van alles en nog wat, dat ik mee naar huis nam omdat ik voelde; daar kan iets uit komen.

Door Harrie Frijns

NB Harrie verzorgt de lezingen tijdens het zomerzitten in augustus. Meer info en aanmelden? Kijk hier in de agenda. 

Rolf is helemaal ‘zen’

De animatiefiguur Rolf houdt ons een onverwachte spiegel voor.
NB Niet helemaal geschikt voor al te jeugdige kijkers.

Contemplatieve fotografie

Wandeling
Onze gesprekken werden langzaam
onze vragen beantwoordden we met kijken
naar de langzame wereld om ons heen
de dorpen en landerijen in de diepte
de vogels bijna verdwijnend in de hemel
we gingen zitten kijken naar deze prachtige
onverschilligheid van de wereld
naar de overbodigheid van onze vragen.

Rutger Kopland
Uit: Toen ik dit zag (2008)
Foto: Ineke Teunissen, Elyzeese velden, Beek

Zenbrief mei Sesshin augustus

STILLE ZONDAG

Wil je je zondag ook samen in De Zendo in rust en stilte beginnen? Klik op de knop voor meer informatie over de stille zondag.
De eerstvolgende is zondag 20 augustus.

14 september Starterstraject

Beginnen met zen kan natuurlijk ieder moment! Maar op 14 september kun je ook beginnen met het starterstraject zen dat je daarbij begeleiding biedt van een ervaren zenleraar. Lijkt je dat wat of ken je iemand in je omgeving met interesse?

Open les 10 september

Ben je nieuwsgierig naar zen en/of ons zencentrum? Van harte welkom bij de open les op 10 september!
Zenbrief mei 2023 Zen Centrum Nijmegen

Nieuwe tuin – Oases van vrede

Heb je het tuinplan al gezien voor de tuin rondom De Zendo? Om de aanleg hiervan mogelijk te maken en tegelijkertijd iets te betekenen voor de mensen Oekraïne zijn we een crowdfunding gestart.

Wil je meer weten en/of bijdragen aan dit project?
Klik hier om de crowdfunding te bekijken.

En uit grote waardering voor alle hulp in verleden, heden en toekomst hier nog eens de sfeerbeelden van ons recente sanghafeest.

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl