Zenbrief november 2022 maandtekst

Liefde & Loslaten

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand december is liefde en loslaten:

Winter en gedragen worden

Planten, dieren, en mensen lijken tot stilstand te komen. Kale takken tegen een grijze lucht. We zijn bij elkaar en wachten. We krijgen de tijd om dankbaar te zijn voor elkaar, wat er was en ook wat er komen gaat.

Sangha

Mijn ervaringen als zenleraar bij Zen Centrum Nijmegen

Door Bay Hagebeek Sinds mei van dit jaar ben ik betrokken bij Zen Centrum Nijmegen. Ik voel mij heel erg welkom bij deze sangha. Wat mij bovenal treft, is de betrokkenheid van alle sanghaleden bij het centrum en elkaar. Een fijne groep om bij te horen dus. 🙂

Van half september tot half oktober leidde ik een starterstraject. Een enthousiaste groep is hiervan doorgestroomd in een nieuwe doorgaande groep op donderdagavond, die ook door mij wordt begeleid. Extra speciaal was dat wij in het midden van dit traject verhuisden van de zendo op de Petruslaan naar de nieuwe Zendo.

Voor mij is zo’n traject een goed voorbeeld van ‘beginner’s mind’. Niet alleen voor sommige deelnemers is alles nieuw maar ook laat het mij weer opnieuw met frisse ogen kijken. Een heel mooi inzicht dat ik opdeed tijdens dit starterstraject is dat ik zoveel vreugde voel in mijn beoefening sinds ik bij ZCN ben aangesloten. Dat ontroerde mij en dat doet het nog steeds.

Op de donderdagavond is een mooie groep ontstaan van nieuwe leden die zich mijns inziens al net zo betrokken bij elkaar tonen als alle andere leden dat ook doen. Het blijft echt prachtig om te zien en te voelen hoe de dharma mensen samenbrengt.

Voel je uitgenodigd om ook een keer op donderdag aan te sluiten.

RITUELEN

Ik hou van rituelen. Ze helpen me om stil te staan bij dingen die belangrijk voor me zijn, om ze bewuster te beleven, te verdiepen, om ze niet zomaar voorbij te laten gaan.

Door Ellen Deimann Ik hou van rituelen. Ze helpen me om stil te staan bij dingen die belangrijk voor me zijn, om ze bewuster te beleven, te verdiepen, om ze niet zomaar voorbij te laten gaan.

Soms gaat het over dankbaarheid. Zo organiseerde ik een groot verrassingsfeest voor mijn jongste broer toen de heftige kanker uit zijn lijf bleek te zijn.

Vaak gaat het over afscheid : afscheid van een stapel oude dagboeken (ik heb ze met veel aandacht verbrand en toen de as begraven op het strand op Texel), van het idee dat ik nog ooit kinderen zou krijgen, van dingen die ik niet meer kan vanwege mijn gezondheid. Ik maakte een mooi ritueel bij het verstrooien van de as van mijn ouders. Het maakt het ook licht, want het is leuk om te verzinnen en er iets speels van te maken. En dan ben ik vaak creatiever dan ik van mezelf denk, en ook dat is leuk. Nee, ik ben geen ritueelbegeleider, ik doe maar wat.

Dick krijgt (voorlopig) een, (maar later nog een) nieuwe knie. Ook dat is ingrijpend, voor hem, voor mij. Dat wordt een jaar revalideren/mantelzorgen. Een afscheidsritueel dus, dat moet passen bij de eigenaar van de oude knie; iets met tekst dus. Dick zou het oppakken, en zo ontstond het gedicht hiernaast.

Wat Dick niet weet – ik schrijf dit vóór de operatie – is dat er een welkomstritueeltje op hem wacht als hij thuiskomt met zijn nieuwe knie: een grote ooievaar met kniegewricht in zijn bek. En uiteraard beschuit met muisjes. Roze, want Dick is een taalpurist en ‘knie’ is vrouwelijk!

Gedicht voor mijn kniegewricht

(voor mijn linker knie en Nanne Kort, orthopedisch chirurg)

Ik wil mijn linkerknie bedanken
Zij heeft mij trouw gediend
Ik lig nog niet tussen de planken
Maar zeg vaarwel tegen die vriend

Ik ben namelijk nogal gedwongen
Een knieprothese toe te staan
En er kon niet worden bedongen
Mijn trouw gewricht als parttimebaan

Zij gaat eruit met zaag en hakbijl
Er komt titanium voor in de plaats
Dat wordt een kunstgewricht in stijl
Maar zíj́ verliest dan alle praats

Ik zal haar missen zweer ik U
En ook zal ik haar trots gedenken
Gestoken in mijn ziekenhuistenue
Zorg ik dat ze haar maar matig krenken

Zorgvuldig zal ik haar dus laten gaan
En als de heer chirurg is afgedaan
verpakt hij graag mijn trouw gewricht
In dit eigentijdse kniegedicht

Dank voor de verrassingsbijeenkomst!!

Door Dick Verstegen Lieve allemaal, Ellen ontvoerde mij op 26 november geblinddoekt en in een stropdas gestoken en leverde mij af in …..De Zendo, ons nieuwe onderkomen om een verlaat feestje mee te maken voor mijn 82ste verjaardag. Al die misleiding (en nog veel meer) had ze nodig om de verrassing een verrassing te laten zijn! En dat is gelukt! Ik wist van niks en ben, hoorde ik later, makkelijk te misleiden. Laten we het er maar op houden dat ik goed van vertrouwen ben. Heel veel dank voor jullie enthousiaste aanwezigheid, de prachtige samenzang en alle prachtige cadeaus. Ik ben er nog beduusd van.

NB Ik begreep dat deze verrassing ook was bedoeld om mij een hart onder de riem te steken voor mijn toen a.s. knieoperatie. Nou, die is deze week door een fantastische chirurg met goed resultaat volbracht. Ik ben weer thuis en ga met vertrouwen het herstel tegemoet. 

 

Dick en Misha praten verder

op 30 NOW op 18 december

Misschien heb je Dick en Misha gezien op 27 november jl. bij de Zoom-bijeenkomt van 30NOW. Hun gesprek ging over het zenmonnikschap anno nu, maar dat onderwerp betreft eigenlijk elke zenbeoefenaar. Ze praten verder op zondagavond 18 december.

Labyrint

Verlicht Labyrint bij Feest van Licht in de woestijn van Orientalis

Het Feest van Licht is de jaarlijkse ‘must see’ van Orientalis (17 december tot 8 januari). Dit jaar wordt ook het labyrint dat ons centrum in de woestijn heeft gelegd geheel verlicht, een oude droom van Dick sensei. Iedereen is van harte welkom. En we zoeken ook vrijwilligers om mensen op enkele vastgestelde tijden uitleg te geven voordat ze het labyrint instappen. Het gaat dan om hooguit twee uur. Ze worden daartoe ingepraat door labyrinthoeder Dick. Wie ervoor voelt, kan zich bij hem opgeven (dick.verstegen@gmail.com – 06.53.77.64.74).

Zen Zaterdag: 3 december

Het thema van deze zazendag is ons maandthema ‘Liefde en Loslaten’.

 

Tijdens de wekelijkse Zen-bijeenkomsten zitten we ongeveer 2 x 25 minuten. Ben je benieuwd wat meditatie nog meer kan brengen? Doe mee met een zendag; op deze stiltedag wisselen we meditatieperioden af ​​met loopmeditatie, inspiratie uit de teisho van Dick Verstegen Sensei, en eten en werken in stilte. De eenvoudige en verse lunch wordt met zorg gegeten. Een dag van rust en bezinning en voor wie dat wil ook een voorproefje van een 5-daagse sesshin. Het programma is intensief, maar biedt ook voldoende rust en pauzes. De begeleiding wordt verzorgd door Misha Beliën.

Zen op Zondag

Zondag 4 december

De zittende meditatie (zazen) biedt in vele opzichten de basis van je zenbeoefening. De eerste en derde zondag van de maand is er daarom bij Zen Centrum Nijmegen gelegenheid om langer in stilte te zitten. Zeker op zondagochtend ondersteunt de groene en verstillende omgeving van De Zendo hierbij enorm. In deze decembermaand ben je de 4e en 18e weer van harte welkom!

Kerstvakantie

Tijdens de schoolvakantie zijn er tijdens de kerstperiode geen reguliere bijeenkomsten. Dit geldt voor de periode van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023

Wel biedt deze tijd gelegenheid om rustig wat klussen in en om de zendo op te pakken. Wie zin heeft om wat te schilderen, in de tuin te werken, de plinten af te werken, etc. kan contact opnemen met Misha via misha@zennijmegen.nl

Monnik anno nu?

11 dec. NPO2 om +- 15:20u en op 27 dec. samen kijken in de zendo!

Kom je dinsdag 27 dec. om 19:45u meekijken in de zendo naar de nieuwe documentaire Monnik anno nu? Het afgelopen jaar maakt zenmonnik Misha deze o.a. naar aanleiding van de zendo. Na afloop gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis van zen in het leven en de maatschappij van nu. Ook in relatie tot de verschillende maatschappelijke crises waar we mee te maken hebben kan ons gesprek relevant voor je zijn. Voor een drankje wordt gezorgd en aanmelden kan via misha@zennijmegen.nl


Waar gaat de film over?

In zijn eerste jaar als zenmonnik bij Zen Zencentrum Nijmegen onderzoekt filmmaker Misha Beliën hoe hij een authentiek monnikschap vorm kan geven in Nederland anno nu. Hij kiest daarbij niet voor het celibataire monnikschap in een afgezonderd klooster, maar voor een hedendaagse vorm van monnik zijn midden in de maatschappij waar hij samenwoont met zijn vriendin Lotte en zoontje Yura. Hoewel hij zich thuis voelt in veel aspecten van het klassieke beeld van de gedisciplineerde monnik, vraagt hij zich ten diepste af hoe hij meer verbinding in de wereld kan creëren. Hoe draag je daar concreet aan bij met alle huidige uitdagingen? De film volgt het eerste jaar van Misha als zenmonnik, waarin hij met Lotte de bouw van een nieuw zencentrum in Nijmegen coördineert.

Hij gaat te rade bij enkele onorthodoxe monniken. Hoe verenigen zij hun monnikschap met de uitdagingen van deze tijd? Hij praat erover met zijn leraar Dick Verstegen, zenmonnik en zenmeester Ingrid Appels, en theoloog des vaderlands Thomas Quartier. Ook reist Misha voor een documentaire af naar Oekraïne om in beeld te brengen wat de oorlog daar met Tibetaanse boeddhisten doet.
Via voice-over en gefilmde dagboekfragmenten reflecteert Misha gedurende dit jaar op de successen en tegenslagen in dit proces en vraagt hij zich af hoe zijn monnikenleven gestalte krijgt. Het bouwproces aan de nieuwe zendo vormt met al zijn momenten van breken, opbouw, pieken en dalen een rode draad door de film en biedt een prachtige metafoor voor het ontwikkelende monnikschap. Weet hij oude en nieuwe passende vormen te vinden? En is het eigenlijk wel nodig om dit allemaal onder de noemer ‘monnik’ te doen?

Monnik anno nu?
tv-première op 11 dec. om 15:30 op NPO2.

Contemplatieve fotografie

dag in dag uit

dag in dag uit
te komen waar
je niet kunt blijven
een ogenblik
is je gegeven

Willem Hussem
Foto: Ineke Teunissen, Ooijpolder