Zenbrief header december 2023

LIEFDE & LOSLATEN

Ons thema voor de maand november is liefde & loslaten:

Winter en gedragen worden

Planten, dieren, en mensen lijken tot stilstand te komen. Kale takken tegen een grijze lucht. We zijn bij elkaar en wachten. We krijgen de tijd
om dankbaar te zijn voor elkaar, wat er was en ook wat er komen gaat.

Groots vredesteken

De donkere periode vol feestdagen komt eraan! In een jaar waarin de spanningen, conflicten en oorlogen niet minder lijken te zijn geworden wilden we hier graag symbolisch bij stil staan. In samenwerking met Museumpark Orientalis maken we daarom een metershoog lichtgevend vredesteken waarbij iedereen zijn wensen en lichtjes kan achterlaten. Het teken met de twee vingers in de lucht zal deel uitmaken van het aankomend Feest van licht op het park. Gedurende dit feest wordt het park twee weken omgetoverd tot een lichtgevend sprookjesbos. We hopen dat ook de bezoekers tijdens dit feest zich komen sterken aan elkaar en dit vredeslicht. Vanuit onze sangha is o.a. Dorothé Derks bezig om de hand te verfraaien.

Een kaarsje als kerstwens voor sanghaleden!

Als kerstwens aan onze sanghaleden willen we iedereen graag een mooi kaarsje meegeven om bij het peaceteken te plaatsen. Voor wie wil en kan is er een gezamenlijk sangha-moment om een kaarsje aan te steken. Na afloop is er een warm drankje mogelijk bij de buitenbar bij De Zendo.

Wanneer: zaterdag 23 december
Hoe laat: 17:00-17:30 uur met mogelijkheid van een drankje achteraf
Waar: verzamelen bij De Zendo

Het kaarsje kun je ook buiten dit gezamenlijke moment aansteken. Je kunt het dan ophalen tijdens de openingstijden van het Feest van licht. We leggen het voor je klaar op de veranda van De Zendo links van de deur.

Buitenbar tijdens Feest van licht
Er is tijdens het Feest van licht o.l.v. Lotte op specifieke dagen ook een barteam aanwezig aan de voorkant van De Zendo om koffie/thee te verkopen aan parkbezoekers. De opbrengst van de buitenbar komt De Zendo ten goede. Als je zin hebt om een paar uurtjes mee te helpen dan kun je je aanmelden bij Lotte via: lotte@dezendo.nl

Zenbrief december 2023

Zie hieronder de planning voor de buitenbar van De Zendo tijdens het Feest van licht:

Vr 15 dec 15.00 – 20.00u
24 uurs loop Wintertrail

 

 

Za 16 dec 11.00 – 20.00u
Opening Feest van Licht
Za 23 dec 13.30 – 20.00u
Feest van Licht
* genoeg mensen
Zo 24 dec 13.30 – 16.30u
Feest van Licht
Di 26 dec 13.30 – 20.00u
Feest van Licht
Za 30 dec 13.30 – 20.00u
Feest van Licht
Zo 31 dec 13.30 – 16.30u
Feest van Licht
Ma 1 jan 13.30 – 20.00u
Feest van Licht
Za 6 jan 13.30 – 20.00u
Feest van Licht
Zo 7 jan 13.30 – 20.00u
Feest van Licht
   
Zenbrief december 2023

Poëzie

Sesshin

Niet in mijn drang naar gezellige geborgenheid

maar in mijn overgave aan het stille samenzijn,

komen mijn gedachten tot rust

en mijn gevoelens tot leven

die niet dienen om mijn eenzaamheid te ontvluchten

maar mijn al-één-zijn te versterken

want, in het woordeloze samenzijn

ontmoet niet ik de ander

maar het leven ont – moet ons.

Hier zijn wij geen slaven van de geschiedenis

die zich op herinneringen beroepen

om zich in verwachtingen te herhalen,

hier zijn wij dienaren van de leegte

waarin de volheid van het leven

zich voortdurend uit mag storten.

Foto en gedicht door: Harrie Frijns

Winter Weekendsesshin

Kom je mee samen zitten tijdens deze donkerste weken van het jaar? Er zijn nog twee plekken voor onze komende weekendsesshin van 15-17 december. We zullen ons o.a. verdiepen in het maandthema ‘liefde en loslaten’ en genieten van het verblijf in het goed geoutilleerde klooster. Via de knop hieronder kom je op de kloostersite terecht voor meer info en aanmeld opties.

NB Het aantal gereserveerde kamers in het klooster is beperkt, dus mocht je nog aan het plannen zijn aarzel dan niet te lang om je aan te melden.

Starterstraject

Voor iedereen met interesse om met zen te starten; van harte welkom! Het eerstvolgende traject gaat 17 januari van start en wordt begeleid door Misha. Na deelname aan het starterstraject kun je meedoen in al onze doorlopende zengroepen en lid worden van de sangha.

Open les Zen

Voor iedereen die kennis wil maken met zen en onze sangha organiseren we deze kennismaking. Op zondag 7 januari om 14:00 uur kun je in een uurtje de sfeer proeven, kennismaken met zenleraren van ZCN en je krijgt een eerste indruk van wat zen behelst. Uiteraard ook gezellig en interessant om met vrienden langs te komen. Graag tot ziens!

Zenbrief december 2023

De zendo verlicht

Kennismaking Sashiko

Tijdens deze gezellige workshop op 28 december maak je kennis met de basis van Sashiko: het dupliceren van patronen, stiktechniek, het hanteren van de naald, en nog veel meer. Na de introductie ga je aan de slag met je eigen werk! Dit kan met één van de uitgewerkte patronen voor een klein werkje of je maakt zelf een patroon. Doe mee en maak kennis met deze bijzondere techniek!

Wieneke stopt (voorlopig) als zenleraar

Het einde van het jaar nadert en soms valt zo’n moment samen met het maken van keuzes voor het nieuwe jaar. Voor mij is dat het geval met betrekking tot het geven van de wekelijkse zen-lessen voor de doorgaande groep op donderdagavond. Het afgelopen jaar zijn de zorgtaken en zorgen voor zieke naasten toegenomen. Ik merk dat ik daar meer tijd en rust voor wil hebben en onvoldoende ruimte voel om daarnaast de lessen te verzorgen.

Joko Beck zegt in het boek “Alledaagse wonderen” iets wat hier goed bij aansluit: “Bij onze zenbeoefening gaat het erom dat we ons functioneren leren afstemmen op de eisen die het leven stelt en niet op onze persoonlijke agenda en op hoe we vinden dat het leven zou moeten zijn” Misschien ziet het er over 1 á 2 jaar weer heel anders uit. Ik blijf hoe dan ook een betrokken lid van Sangha Kwan Yin, want de Boeddha, de Dharma en de Sangha gaan me aan het hart.

Namens het bestuur en sanghaleden van ZCN bedank ik Wieneke van harte voor haar tomeloze inzet voor het zencentrum. Ik ben heel erg blij dat ze daar in een andere – nu meer passende vorm – voortgang aan wil geven. Ook de overdracht van de donderdagavondgroep aan de ervaren leraar Meike Oosterwijk maakt dit een ‘stop’ met een gouden randje. Onder begeleiding van Meike is iedereen ook na de kerstvakantie van harte welkom op de donderdagavond. Dank aan beiden!

Misha

Zenbrief ZCN november 2023 Ondertekening
Zenbrief december 2023 gedicht

Contemplatieve fotografie

ik houd zo van zwijgen

daarom praat ik zoveel woorden

om ruimte voor dat zwijgen te maken

ze moeten de woordenzee in tweeën scheiden

dat ik vluchten kan naar het beloofde eiland

waar het zwijgen is

eindeloos snijden mijn woorden in het water

J.C. van Schagen (1891-1965)
Uit:
Ik ga maar en blijf

Foto: Ineke Teunissen, botanische tuin.

Samenspraak tussen Hans en Dick

Nadat de jeugdvrienden Dick Verstegen en Hans Korteweg elkaar na 60 jaar weer ontmoeten, bloeit hun vriendschap weer op. Het thema van hun ‘samenspraak’ voor 30NOW op 3 december a.s. is dan ook vriendschap. Hans en Dick gaan vooral in op het ‘verschillende’ en het ‘verschilloze’ in vriendschap en andere fundamentele relaties. Het verschillende gaat over de dynamiek in hun vriendschap. Het verschilloze, waarin ze elkaar vinden, voedt en verzorgt de diepte en de richting ervan.

Wanneer: zondag 3 dec.
Hoe laat: 20:00-21:15 uur

Klik hier om het online gesprek bij te wonen.

Zenbrief december 2023

De zendo verlicht

Filmavond met ‘As it is in heaven’

Graag nodigen we iedereen uit om samen de film ‘As it is in heaven’ te komen kijken! Een film die zo ontroerend warm is dat je ‘m – zeker in de wintermaanden – om de zoveel jaar opnieuw kunt kijken. De avond wordt kort ingeleid met een kijkersvraag en afgesloten met een korte uitwisseling. En het is ook niet ondenkbaar dat er geheel in het teken van de film nog even gezongen zal worden. Graag tot ziens!

Wij liepen daar, ik en mijn Onmogelijkheid.

Onmogelijkheid voorop en ik erachteraan

best genietend van het weer

en de omgeving.

De grond leek dichtbij, ik keek op de rug van Onmogelijkheid.

Die baande een pad, liep driftig door terwijl er tegelijkertijd heel veel insecten het in hun kleine hoofdjes haalden te gaan zoemen.

Ze sponnen met hun gefladder draadjes waartussen ik en Onmogelijkheid vastzaten.

Zo liepen we door, een constructie van insecten, draadjes, gefluister, ik en mijn Onmogelijkheid.

We liepen langs water, met daarin modder en bloemen en een rand waar we konden staan

dat zag ik zo.

We liepen onder bomen door met ogen en blaadjes van zilver.

Riet stond gezellig in formatie mee te deinen op de cadans van mijn

en mijn Onmogelijkheid’s stappen.

Het boog, losjes in de heupen, deed helemaal niet moeilijk.

Zoals Onmogelijkheid en ik.

Het stond naast elkaar, voor en door elkaar.

Het ene was werkelijk veel mooier dan het andere

sterker, buigzamer, sappiger, groener!

Het stond allemaal te bewegen in de wind.

Toen gingen we zwemmen.

Gedicht en foto: Barbara van den Heuvel

Zenbrief december 2023

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl