Zenbrief Maandtekst Januari 2023

Zazen & Rituelen

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand februari is zazen & rituelen:

Blijvende basis

Voor de inbedding van al het oude en nieuwe in je leven vormt je meditatie altijd een goede basis. Je kunt eens proberen om deze basis en een ritueel als soetra-recitatie weer wat extra aandacht te geven.

Zenbrief januari - welkom kopje koffie

Welkom in de werkelijkheid

BOEKPRESENTATIE

Niko Tenko Roshi ontvangt uit handen van Dick Butsugen op zondagmiddag 12 maart omstreeks 14.00 uur in De Zendo het eerste exemplaar van Dicks nieuwe boek Welkom in de werkelijkheid. Het spreekt vanzelf dat alle sanghaleden van harte welkom zijn bij deze boekpresentatie die ook op Zoom te volgen is.

LET OP: Het zou kunnen dat als er onverhoopt enige vertraging bij de druk van het boek optreedt (leveranciers ervaren nog steeds tekorten) we de presentatie vooruit moeten schuiven naar 8 of 9 april. Hierover ontvang je dan tijdig bericht.

Op de achterflap van het boek staat: ‘Wat een groots geheim gaat er schuil in en achter de werkelijkheid. De auteur van dit boek verwondert zich over dat mysterie en loopt daarbij als het ware op de tast door deze levende werkelijkheid. Hij ontleedt niet, maakt zich niet schuldig aan complexe analyses. Hij geeft wel al zijn zintuigen de kost en concludeert dat de werkelijkheid van zichzelf volkomen en mededogend is en ons uitnodigt om gezien en ervaren te kunnen worden. Want ons bestaan heeft een ongrijpbare dimensie, waarin dualiteit en eenheid samenkomen. De conclusie datwijzelf de wereld, het universum zijn, lijkt onontkoombaar. Alleen dat al noopt ertoe te stoppen met de vernietiging van het organisme dat ons heeft voortgebracht en dat wij uiteindelijk ook zelf zijn. We kunnen zien dat er geen verschil is tussen buiten ons en binnen ons. In ons vergankelijke lichaam is een bewustzijnsbesef mogelijk dat blijkbaar berust op iets wat onvergankelijk is.’

Dick is heel blij met de unieke samenwerking tussen Lotte Luigjes en Ineke Teunissen, waardoor er elf prachtige illustraties in het boek kunnen worden opgenomen. Op de presentatie zijn de originele foto’s van Ineke te zien die hebben geleid tot de kunstzinnige bewerkingen van Lotte die ernaast worden opgehangen. Het wordt een mooie dag dus wees erbij! Opgeven, fysiek of per Zoom, bij onze nieuwe secretaris Cockie (cockie@zennijmegen.nl) of via onze site.

Belangrijk voor alle leden: Nieuwe secretaris Cockie!

 

Sinds enkele weken is Cockie van Deventer zich aan het inwerken om het secretariaat van ons centrum te gaan runnen. In die rol gaat zij niet alleen achter de schermen aan het werk in het bestuur. Cockie wil zich namelijk ook gaan inzetten als eerste aanspreekpunt voor alle praktische zaken die voor leden en aankomende leden van het centrum van belang zijn. Als leraren, en (uitvoerend) bestuur, zijn we daar ontzettend blij mee en we denken dat Cockie voor alle sanghaleden van grote waarde zal zijn. Het is een van de uitgangspunten van ons centrum dat we dit samen als sangha dragen – en dit dragen ook als oefening kunnen zien – dus Cockies inzet sluit daar prachtig op aan.

Cockie: even voorstellen
Nadat ik in het verleden transcendente meditatie en enkele jaren vipassana meditatie heb beoefend maakte ik kennis met Zen Centrum Nijmegen en raakte ik nieuwsgierig naar zenmeditatie. Daar ontmoette ik in eerste instantie Dick als zenleraar en de manier waarop hij de meditaties begeleidde sprak me meteen aan. Naast de voor mij prettige wijze waarop de meditaties plaatsvinden, vind ik de mensen heel aardig, en ook de sfeer spreekt mij aan. Zo voel ik me betrokken bij het zencentrum en wil daar graag iets aan bijdragen.
Ik ben 66 jaar, en ben minder gaan werken. Toen Dick mij vroeg of ik wat wilde doen voor het secretariaat, heb ik ja gezegd. Ik ben nog maar kort bezig voor het bestuur, maar denk te merken dat het me energie geeft. Naast het werk voor het secretariaat heb ik hobby’s: keramiek maken, tuinieren, pianospelen, kamperen, koken. En ik heb een lieve man Jos. Mocht je geïnteresseerd zijn in de meditatie bij ZCN, dan zal ik je graag een beetje wegwijs maken.

Praktisch: aanmeldingen en info via Cockie
Vanaf nu zullen aanmeldingen voor activiteiten van het centrum via Cockie verlopen via haar emailadres cockie@zennijmegen.nl Op de website wordt Cockie nu ook als eerste aanspreekpunt bij het inschrijven vermeld. Informatie over onze activiteiten kun je ook bij haar inwinnen.

Contact met je leraar
Inhoudelijke vragen en/of praktische vragen die te maken met je zenpraktijk kun je uiteraard (graag zelfs) direct aan je leraar stellen. Dat kan in en tijdens de bijeenkomsten. Maak bijvoorbeeld ook gebruik van de daisan (persoonlijk onderhoud) tijdens de tweede meditatie. Maar het kan ook per mail en indien nodig koppel je daar samen een kopje koffie/thee aan vast. Ook als je nog niet zo lang lid bent van de sangha nodigen we je van harte uit om met je leraar in gesprek te gaan. Misschien kunnen we je helpen om nog meer je weg te vinden in het centrum? Ons centrum is voortdurend in ontwikkeling dus als leraren leren we ook graag wat daarin gaande en nodig is. Schroom niet!

Je kunt daarvoor ook mailen naar je leraar:
Dick: dick@zennijmegen.nl
Bay: bay@zennijmegen.nl
Maarten: maarten@zennijmegen.nl
Misha: misha@zennijmegen.nl 

Coördinatie van het centrum
Heb je ideeën, opmerkingen, vragen rondom de coördinatie van het centrum? Daaromtrent kun je net als voorheen terecht bij Misha.
Zie zijn mailadres hierboven.

Nieuwe doorlopende groep op woensdagavond!

Vanaf woensdagavond 8 maart starten we een nieuwe doorlopende groep. Deze vind plaats op de reguliere tijden, namelijk 19:45u tot 21:30u en wordt begeleid door Misha. Mocht je nog geen lid zijn van de sangha en de woensdagavond komt je goed uit: van harte welkom!
Je vind hier meer informatie over de groep en over hoe je je kunt aanmelden. Ook kunnen sanghaleden uiteraard naar hartelust dit nieuwe tijdstip bezoeken.

Stille Zondag

19 februari en 5 maart om 09:45 – 11:30

De Zazen op zondag wordt begeleid door Ineke Teunissen, David Rutgers en Daphne Lindelauf en is vrij toegankelijk voor alle sanghaleden van Zen Centrum Nijmegen. Ben je geen sanghalid dan vragen we een kostenbijdrage van €7,50,- per zondag.

Dana daisan

Dick Verstegen Sensei biedt  1 x per maand de mogelijkheid tot ‘dana daisan’ in de zendo bij hem thuis. Tijdens dit maandelijkse moment is er de mogelijkheid om individueel met Dick in gesprek te gaan. De onderwerpen kun je zelf aandragen. Aanmelden kan via Dick: dick@zennijmegen.nl
De eerstvolgende daisan mogelijkheden bij Dick zijn:
za 4 maart
zo 26 maart
zo 30 april
zo 28 mei

zo 25 juni

Daisan vindt dan plaats van 10.30 tot 12.00 uur.

Jizo beeldje in de zendo

Sinds kort kun je als je goed kijkt een heel klein houten beeldje op het altaar in de zendo zien staan. Het beeldje is geschonken door een van onze leden Hans Wijnhoven. Hij heeft het laten maken door een bevriende kunstenaar. Dankjewel Hans voor dit mooie cadeau!

Want dit beeldje is niet alleen mooi maar vertegenwoordigd ook een mooie betekenis. Zo is de Jizo-figuur erg populair in Japan en wordt ook vereerd in China en Korea. Jizo is daar overal aanwezig in het dagelijks leven. Deze bodhisattva is daar veel te zien langs wegen en in tuinen. Hij/zij is vaak overwoekerd door mos, waardoor hij er een beetje mysterieus uitziet. Hij is een van de meest populaire Bodhisattva-personages. Waarom?

Het verhaal wil dat Jizo een Koreaanse monnik was, die na de dood helemaal van goud werd. Hij werd gezien als een soort metgezel van zielen onderweg naar het koninkrijk der hemelen, maar dat betekent ook dat Jizo in het algemeen wordt gezien als een geluksbrenger. Hij beschermt kinderen, pelgrims, reizigers en helpt vooral overleden kinderen hun weg naar de hemel te vinden. Waar dan ook in Japan zie je gezellige stenen beeldjes met een gehaakt rood kapje of een rood vestje.

Oekraïense lente – ZenDag 19 maart 

Onze zendagen waarop we veel samen mediteren staan ook in verband met de thema’s die in onze doorlopende groepen naar voren komen. De beleving van de cyclische ontwikkeling van de natuur en de seizoenen speelt daarin gaandeweg het jaar ook een belangrijke rol. Daarom proberen we onze zendagen midden in de overgang van het éne naar het ander seizoen te organiseren. Zo zal deze zendag op 19 maart mede in het teken staan van de overgang van de winter naar de lente.

Maar omdat de oorlog in Oekraïne helaas nog steeds gaande is en de vrijheid die daar zo onder druk staat dragen we deze dag bovenal op aan Oekraïne. We zitten en staan stil bij deze oorlog maar zullen ook alle donaties van deelnemers volledig doneren aan betrouwbare goede doelen in Oekraïne. De begunstigden van deze donaties zijn directe contacten van zenleraar Misha Beliën en waren eerder te zien in de documentaire die hij over hen maakte in Oekraïne.

De zendagen zijn toegankelijk voor leden en uiteraard ook voor niet leden. Doe je ook mee?

Zenbrief januari Sesshin

Theeproeverij

voor in het zencafé van De Zendo

Zaterdag 25 februari om 15.30u
Het voorjaar komt eraan en daarin zal het museumpark waar ons zen centrum vertoeft ook open gaan. Dit betekent voor onze ‘naaste collega’s’ van De Zendo (Misha en zijn vriendin Lotte) een startsein om het zencafé te openen. Lotte is nu bezig om de menukaart samen te stellen en daarvoor moet o.a. een keuze gemaakt worden in het thee-aanbod. Heb je zin om mee heerlijke theeën met lekkers te komen proeven en ondertussen gezellig te brainstormen over de opening van het zencafé?

Mail om je aan te melden naar: lotte@dezendo.nl

Rivierreiziger.

In de winterzon.

Badend in stilte.

Tekst en foto: Emmy van Schalkwijk