Zenbrief februari 2024

Zenbrief header december 2023

ZAZEN & RITUELEN

Ons thema voor de maand januari is zazen & rituelen:

Blijvende basis
Voor de inbedding van al het oude en nieuwe in je leven vormt je meditatie altijd een goede basis. Je kunt eens proberen om deze basis en een ritueel als soetra-recitatie weer wat extra aandacht te geven.

NIEUWE Datum
& LOCATIE ZOMERSESSHIN

In januari 2024 kregen we bericht dat alle retraites in onze inmiddels vertrouwde sesshinlocatie Pauenhof helaas tot nader orde werden geannuleerd wegens verbouwingen. We zijn daarom ontzettend blij dat we nu enkele weken later kunnen melden dat we een fantastische plek voor onze zomersesshin hebben kunnen vinden. We zijn dit jaar welkom in de Abdijhoeve nabij Doetinchem! Deze plek – middenin een uitgestrekt bos –  is een bakermat van de Nederlandse zen met een heuse zentuin op een van de zolderdiepingen. Misha begeleidde hier ook al eerder met veel plezier een sesshin.

De zomersesshin is verplaatst naar de week van 31 juli t/m 4 augustus. We hebben de afspraak kunnen maken met de Abdijhoeve dat de hoeve dan exclusief gebruikt kan worden voor onze retraite. De toch al stille bossen kunnen we dus in nog meer stilte ervaren. De kosten voor verblijf zijn iets gestegen, maar niet onterecht gezien alle voorzieningen. Want wat misschien een aangename verrassing is voor sommigen die de Pauenhof gewend zijn: iedereen heeft de beschikking over een moderne eenpersoonskamer met douche en wc! Een lakenpakket en drie maaltijden per dag zijn ook inbegrepen. Kom je door de gevraagde donatie erg in de knel? Vermeld dit dan a.j.b. in je aanmelding en onze penningmeester Hans kijkt met je naar de mogelijkheden. We hebben hiervoor een ‘noodfonds’. 

Wil je meer informatie over o.a. het sesshinthema en aanmelden? Klik op de rode button hieronder!

Zenbrief mei Sesshin augustus
Zenbrief mei Sesshin augustus
Zenbrief december 2023

Contemplatieve fotografie

Bomen
als ik de bomen zie
gemaakt van hetzelfde leven
maar dan met stam en tak en twijgen
als ik de bomen zie
dan luister ‘k altijd even
naar hun fantastisch zwijgen
ik heb de storm zien komen
hij sloeg ze half kapot
verstild zag ik ze dromen
of dansen, zomerzot
ik zag hun angstig beven
in donker en in licht
en zie mijn eigen leven
in hun verweerd gezicht


Toon Hermans 
Foto: Ineke Teunissen, Abdijhoeve Betlehem

ZEN ZONDAG

Temidden van de ‘gewone’ gang van zaken een hele dag stilte, bezinning en inspiratie. Tijdens onze zen zondag kun je eens proeven wat langer mediteren en in stilte met elkaar eten doet. Als je langere sesshins gewend bent is het een gelegenheid om voor een kortere tijd de stilte aan te raken. Bovendien voor iedereen een mooie manier om de energie in de zendo als het ware meditatief te voeden. Doe je ook mee 17 maart?

ALV 

Onze jaarlijkse ledenvergadering kun je alvast noteren in je agenda; vrijdag 15 maart om 12u. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we aan de hand van o.a. het jaarverslag de ontwikkelingen in ons centrum. Het is ook een mooi moment om je betrokkenheid bij de sangha kenbaar te maken; vaak komen er ’to do’ items uit bijvoorbeeld onze werkgroepen naar voren die we onderling kunnen oppakken. Graag tot dan!

Starterstraject

Voor iedereen met interesse om met zen te starten; van harte welkom! Het eerstvolgende traject gaat 29 februari van start en er zijn nu nog 4 plekken open. Onder begeleiding van onze zenleraar Maarten maak je in 7 bijeenkomsten kennis met de zenfilosofie. Dit op een informele én verdiepende manier. Hierna kun je meedoen in al onze doorlopende zengroepen en lid worden van de sangha.

Stille zondag

Iedere eerste en derde zondag van de maand is er onder begeleiding van Ineke Teunissen of Freek Turlings de mogelijkheid om samen te mediteren. Je hoeft je niet van te voren aanmelden en sanghaleden kunnen vrij deelnemen. Gasten wordt om een donatie gevraagd. De eerstvolgende stille zondagen zijn op zondag 18 februari en 3 maart. Klik  op de button hieronder voor meer informatie. Van harte welkom!

Zenbrief december 2023

Column Dick & misha

Dick en Misha pogen de komende maanden ieder maandthema met een korte column te begeleiden. Dick trapt daarbij af met een introductie van het thema en Misha reageert met een toepassing op de maatschappelijke actualiteit of zijn persoonlijke leven.

Dick: Als je buigen kan vergelijken met ‘het strijken van de mast van het ego’, dan is oprecht ‘Sorry’ zeggen net zoiets. Daarmee zit je middenin de uitwerking die een ritueel op je kan hebben. Op die manier heb ik een verbinding gelegd tussen het februarithema Zen & rituelen en de tekst over spijt van Joko Beck. De kern van een buiging maken en spijt
betuigen, wordt bepaald door de oprechtheid en de daarmee gepaard gaande ontroering. Je legt een laagje af, waardoor je meer in contact komt met de werkelijkheid zoals die is.
Oordelen houden je weg van die ‘zoheid’. Bijvoorbeeld je oordeel dat je nou eenmaal gelijk
hebt. In zazen is oprechtheid ook zo essentieel. Rechtop zitten bevordert die oprechtheid.
Steeds meer komen we erachter dat het afleggen van ‘laagjes ego’ helpt de werkelijkheid en haar oerbron te ontmoeten.
Misha: ‘Sorry voor mijn verongelijktheid!’, dat zou volgens mij bij iedere ontmoeting wel een keer gezegd kunnen worden. Dus ja Dick, een goede reminder om weer vaak de mast van het ego te strijken. Vanochtend bijvoorbeeld toen ik in ons huishouden niet de auto maar de lege elektrische fiets kreeg toebedeeld. Of toen ik daarna iemand zonder bronvermelding iets hoorde zeggen wat toch echt door mij was bedacht. Verongelijkt, ik heb gelijk! Zogezien valt het nog best wel mee hoe vaak we buigen in zen. 

Transformatie

Leo van Veghel, kunstenaar en groot inspirator achter het ‘zen zien tekenen’ is sinds jaar en dag vriend van onze sangha. Nu is hij bezig met een heel bijzonder kunstproject waarin hij een deel van zijn collectie gaat omvormen. Leo schrijft: ‘Mijn werken zijn geëxposeerd, verkocht,opgesteld in openbare ruimten. Een deel van de collectie staat nog in mijn atelier. Ik ben begonnen om het werk dat nog in mijn atelier staat op een drastisch manier opnieuw vorm en betekenis te geven. Ik ga de werken inpakken in keramiek, deze worden in de ovens gebakken en verbranden, vervormen of smelten. Sporen van hun oude vorm zullen lichtelijk zichtbaar blijven in de keramische objecten. Er ontstaat een nieuw object en krijgt daarmee een nieuwe betekenislaag.’ Dick en Misha kregen een rondleiding in zijn huidige werkplaats vol indrukwekkende ovens. Gedurende drie maanden is hij als artist in residence verbonden aan het EKWC in Oisterwijk. Aan het einde van de ronleiding toonde Leo hen een prachtig kunstwerk dat hij aan onze zendo wil geven. Hierover volgt later meer. Voor de laatste fase van Leo’s project is hij nu een crowdfunding gestart. Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie over Leo’s project.

Zenbrief december 2023
Zenbrief december 2023

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl