Zenbrief Maandtekst Januari 2023

Openheid

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand januari is openheid:

Opnieuw beginnen en zien

De aanvang van het nieuwe kalenderjaar nodigt ons uit het oude echt los te laten. Het is bij uitstek een maand om je geest en verwachtingshorizon opnieuw te openen. Dit kunnen weken zijn vol onzekerheid over een ongewisse toekomst, maar ook weken vol frisse zin in nieuwe mogelijkheden.

Zenbrief januari - welkom kopje koffie

Kopje koffie

Deze foto is gemaakt tijdens de verbouwing van de Zendo. Niet aan het einde van de verbouwing, maar er midden in. Je ziet een Senseo-koffiezetapparaat, balancerend op een schoonmaakemmer. Allemaal niet al te hygiënisch; als je niet beter zou weten dan staat het apparaat er een beetje verloren bij. Wat je niet ziet is de waardering voor dit koffiezetapparaat. Wat waren we allemaal blij met ons kopje koffie bij de pauzes. Na het eindeloze breken, beitelen, schuren en stofhappen.

Je ziet dat er overal plek is voor een koffiezetapparaat, ook op plekken waar geen plek is. Voor mij past dit beeld heel erg bij de verbouwing van de Zendo. Het waren maanden waarin we soms tegen beter weten in gewoon elke dag zijn begonnen. Met heel veel ‘doe-energie’. Doen wat je te doen staat. De Zendo is ontzettend mooi geworden, maar net zo mooi vind ik de weg van het tot stand komen van de Zendo. Met een welkom kopje koffie.

David Rutgers

Niet zonder de ander

Dinsdagavond 27 december waren Yvonne en ik met vele anderen in De Zendo. Wij hadden de nieuwe documentaire van Misha ‘Monnik anno nu?’ nog niet gezien. Apart om met z’n allen lekker in de grote ontvangstruimte te zitten en op de muur geprojecteerd te zien worden hoe de situatie daar een jaar of zo geleden was. Buiten regende het hard en bolde de wind een groot stuk wit plastic op het dak tot een golf die opkwam en uitrolde, telkens opnieuw, telkens anders. Binnen stonden Lotte en Misha in grote plassen water: het was er schemerdonker en het regende er net zo hard als buiten. Waar waren ze aan begonnen?

Het opknappen van het gebouw liep als een rode draad door de film en werd niet afgehecht. Waar zijn ze aan begonnen? Waar zijn we aan begonnen? Want het gaat om een gezamenlijk project waar de transformatie van een bouwval tot De Zendo een metafoor voor is. “Je kunt het niet doen, maar je móét het doen,” is een zin van Nico Tydeman waar ik vaak aan moet en moest denken. Monnik anno nu? Hoe geef je je vertrouwen in de universele boodschap van liefde gestalte in je leven van alledag? In de wereld van nu dus. Inspirerende voorbeelden kwamen voorbij met grote toewijding en bescheiden daden als grootste gemene deler.

Het monnikschap wordt naar mijn gevoel in alle stromingen gedragen door wat in de Tibetaanse Nyingmatraditie ‘onomkeerbaar vertrouwen’ wordt genoemd. Vertrouwen, wat er ook gebeurt. Omdat ‘niet weten’ daar het fundament van is, zijn het aftasten van de werkelijkheid en twijfel – hoe nu verder? – evengoed blijvend met het monnikschap verweven. Heel sterk vond ik hoe dit element op verschillende momenten in de film in beeld werd gebracht en verwoord werd. Ik werd het meest geraakt door de bijna monologen waarin Lotte, groot in beeld, met af en toe een zinnetje van Misha, buiten beeld, haar uiteenlopende gevoelens onder woorden bracht. Ten aanzien van het al dan niet naar Kiev gaan van Misha voor een documentaire, maar ook over hun relatie en over de rol die het uitbouwen van de Kwan Yin Sangha en het gemeenschappelijk geïnitieerde ‘De Zendo-avontuur’ daarin spelen. En Yura natuurlijk, het als kool groeiende mannetje dat aan hun zorg is toevertrouwd.

Uitgenodigd worden om een monnikswijding te ontvangen en daar ‘ja’ op zeggen kan een krachtige impuls zijn voor de beoefening. En voor het al levende uitdragen van het nieuws dat we allemaal boddhisatva’s zijn. Hoe doe je dat anno nu? Je zult er je eigen antwoord op moeten zoeken. Door te zitten, maar vooral door stappen te zetten, door je leven te leven. Met aandacht. Dat kwam in de documentaire telkens opnieuw naar voren.

En dat je daar niet persé een gewijde monnik voor hoeft te zijn. Dat zei Dick met zoveel woorden in het gesprek na afloop. Hij noemde Lotte met name, “maar in wezen zijn we allemaal monniken,” voegde hij er in één adem aan toe. Wat betekent dat anno nu? Misha’s documentaire geeft niet meer dan het begin van een antwoord. Wat het voor mij betekent kan ik alleen zelf beantwoorden. Maar niet zonder ‘de ander’. Daar heeft ‘Monnik anno nu?’ mij weer wakker voor gemaakt.

Maar niet zonder ‘de ander’. Op weg naar huis zei ik tegen Yvonne wat ik vorig jaar augustus bij het afsluiten van de zomersesshin ook heb gezegd: “Ik moet er toch niet aan denken dat ik niet meer bij de sangha zou horen.” Zeker weten!

Maarten

Zenbrief januari niet zonder de ander

Starterstraject 1 februari

Wil je leren mediteren en/of lid worden van de sangha? Doe dan mee met het komende starterstraject zen. Het starters-traject is gericht op samen leren mediteren en een soepele instroom in onze doorgaande groepen. In 5 bijeenkomsten maak je op een verdiepende en toch toegankelijke manier kennis met de zenfilosofie.

Open les zen 29 januari

Ben je nieuwsgierig naar wat de zenbeoefening bij Zen Centrum Nijmegen inhoudt? Of ken je mensen met interesse? Van harte welkom om kennis te komen maken tijdens de open les! Deze open les is zowel bedoeld mensen met zenmeditatie-ervaring die willen instromen in een doorlopende groep als voor mensen met interesse in ons starterstraject zen.

Wie helpt mee boeken te verhuizen?

In De Zendo staan twee boekenkasten die we willen vullen met de boeken die nu nog in de Petruslaan staan. Hans Alders en ik willen dat op 27 januari om 12.00 uur gaan doen (na de les van Maarten) en zouden erg blij zijn met hulp uit de sangha. Wie doet er mee? Bel graag even met Dick 06-53776474.

 

Zazen op Zondag

15 januari om 09:45 – 11:30

De Zazen op zondag wordt begeleid door Ineke Teunissen, David Rutgers en Daphne Lindelauf en is vrij toegankelijk voor alle sanghaleden van Zen Centrum Nijmegen. Ben je geen sanghalid dan vragen we een kostenbijdrage van €7,50,- per zondag.

Bay in NRC

Onze leraar Bay werd vlak voor de jaarwisseling geïnterviewd door Gijsbert van Es in het NRC. Lees hier terug wat hij optekende: 

Zenbrief januari Sesshin
Zenbrief januari Sesshin

Zomersesshin
9-13 augustus

in het teken van verbinding

SAVE THE DATE!

We leven op elk moment in verbinding – met alles om ons heen. Toch voelen we vaak geen verbondenheid. Wat heb ik te maken met de regen, de zon, de niet altijd even vriendelijke overbuurman of die altijd aanwezige boom in de verte? Met de hond die buiten de supermarkt aan een paal vastzit of die verschrompelende bloem die haar langste tijd gehad heeft? Je kunt het antwoord terugvinden op de muur van een huis in Nunspeet. Daar staat dit gedicht van de onlangs overleden K. Schippers:

Liefdesgedicht
Jij hebt de dingen niet nodig
om te kunnen zien
De dingen hebben jou nodig
om gezien te kunnen worden

Raadselachtig. Dit gaat over verbinding. Wat voor soort verbinding? Wil je hier dichter bijkomen, doe dan vooral mee aan de zomer sesshin van 9-13 augustus in De Pauenhof. A place to be! Daar gaan we met elkaar onderzoeken wat verbinding is en wat het met jou en jouw leven te maken heeft. Dick en Misha doen dat samen als tweegesprekken tijdens de teisho’s en in interactie met alle deelnemers. Maar bovendien is het programma van de sesshin – met zowel veel stilte-meditaties als voldoende pauze om zelf door de tuin te kuieren – een grote oefening in verbinding. Meld je nu aan via: misha@zennijmegen.nl 

 

Merel in mijn tuin

 

“Zal ik stil zijn
en die woordeloze
alomvattende stilte
haar schone werk
stilletjes zelf laten doen?”
“Ja, laat ik dat doen.”

anoniem

Foto Ineke Teunissen, merel in mijn tuin.