Zomerzitten in Juli en augustus

Zen en de schone kunsten
Traditiegetrouw hebben we tijdens de zomermaanden een tropenrooster. Dat houdt in dat de meeste doorlopende groepen in deze maanden niet doorgaan. De groepen op maandagavond en woensdagochtend gaan wel door. Deze bijeenkomsten worden begeleid door wisselende docenten en sanghaleden die een eigen thema aandragen. Dat levert vaak verrassend inspirerende bijeenkomsten op.
Dit jaar heeft het zomerzitten spontaan het karakter van een ‘zomerschool’ gekregen. In onze sangha blijkt zoveel creatief talent te vinden dat we we met hen als beganigde inleiders een prachtig programma hebben kunnen opstellen rondom ‘Zen en de schone kunsten’.

Het zomerzitten in juli en augustus vindt plaats op:
Maandagavond 19:45u – 21:30u
Woensdagochtend 9:45u – 11:30u
In een en dezelfde week zijn de bijeenkomsten op maandag en woensdag inhoudelijk steeds gelijk.

Hieronder vind je het programma:

Zenbrief mei Sesshin augustus
Ma. 3 jul. Meike Oosterwijk Zen en schrijven
Wo.5 jul. Meike Oosterwijk Zen en schrijven
Ma. 10 jul. Zhaleh Khalilnezhad Nietzsche on sound
Wo. 12 jul. Zhaleh Khalilnezhad Nietzsche on sound
Ma. 17 jul. Zhaleh Khalilnezhad Zen and music
Wo. 19 jul. Zhaleh Khalilnezhad Zen and music
Ma. 24 jul. Bay Hagebeek De kunst van bewegen
Wo. 26 jul. Bay Hagebeek De kunst van bewegen
Ma. 31 jul Ellen Deimann Zen en zingen
Wo. 2 aug. Ellen Deimann Zen en zingen
7 & 9 aug. Harrie Frijns Beelden van heelheid
 ‘…naar ons beeld en gelijkenis.’
14 & 16 aug. Harrie Frijns Beelden van heelheid
‘Het ene en het vele’
21 & 23 aug. Harrie Frijns Beelden van heelheid
‘Kleur bekennen’
28 & 30 aug. Harrie Frijns Beelden van heelheid
‘Schoonheid, wat is dat?’

Stille Zondagen en start nieuwe seizoen in september

Alle stille zondagen op 2 en 16 juli en 6 en 20 augustus (de eerste en derde zondag van de maand) gaan ook door. Vanaf maandag 4 september starten we dan weer met het reguliere rooster voor alle doorlopende groepen.

 

Geen sanghalid, wel deelnemen

Ben je geen sanghalid en wil je wel deelnemen aan deze kunstzinnige bijeenkomsten? En heb je enige zen-ervaring? Van harte welkom om aan te sluiten! Voor wie nog geen sanghalid is, is de donatiesuggestie €10,- per bijeenkomst. Je kunt dit contant voldoen.
Aanmelden voor een bijeenkomst kan dan via de zomerzit-evenementenpagina’s in de agenda.

Zenbrief april maandteksten

FLIEREFLUITEN | ZOMERZITTEN

Op de achtergrond van ons kunstprogramma tijdens het Zomerzitten is ons thema voor de maanden juli en augustus het flierefluiten:

Zomer en kijken wat komt

De natuur heeft als een ontspruitende fontein haar hoogtepunt bereikt. We kunnen er eens op gaan zitten, er ons door laten masseren, en genieten van het uitzicht. De zomer leent zich uitstekend om vol vertrouwen te flierefluiten.

Flierefluiten is een vrije vertaling van het daoistische begrip ‘wu wei’. Oftewel al doende niets doen. Het gaat hier om spontaan, vrij handelen in de stroom van je leven. Niet gestuurd door conceptuele toekomstvisies maar gedreven door de energie van dit moment. (Die overigens heus wel een lange-termijn visie kan voortbrengen.)

Dat ons zomerzitten nu met kunst wordt verrijkt sluit hier helemaal bij aan. Zeker in de zenkunsten ligt de scheppende handeling altijd op het uiterste puntje van wat ons leven nu voortbrengt; het spontane ongekende nu dat zich laat kenmerken door een grenzeloze vitaliteit. Je creatie komt voort uit je leven, zonder dat je uitputtend kunt bevatten hoe dat in zijn werk gaat. Hoppa, hier is je leven dan, en opnieuw, en opnieuw. Daarom wordt kunst vanuit zenperspectief ook niet beoefend als zomaar een spirituele oefeningsweg, maar als dé weg. Flierefluiten!

ALV

Alle sanghaleden zijn van harte welkom vrijdag 7 juli om 13u bij onze algemene ledenvergadering in het Zendo-café. Het thema is ‘verbinding’. Er staan belangrijke onderwerpen op de agenda:

– Het toekomstdocument van Dick sensei;
– Het aftreden van Dick als voorzitter van het bestuur en de beoogde opvolging door Misha;
– Bestuursvacatures; je kunt jezelf of iemand anders hiervoor aandragen
– Lerarenoverleg.

MIDZOMER SANGHAFEEST

Om de zomer te vieren en het zomerzitten in te luiden organiseren we vrijdag 7 juli een heus sanghafeest in De Zendo! Het is de eerste keer dat we zoiets doen maar de ‘beginnersmind’ is een goed uitgangspunt voor een feestje. Dus dat moet goed komen. Klik op de knop ‘Aanmelden’ hieronder voor meer informatie. Iedereen die zich betrokken voelt bij de sangha en De Zendo is van harte welkom.

NB Leuk nieuws; de band die komt spelen is inmiddels gegroeid tot 9 muzikanten! Bandleider Mohanad begeleidt een muziekgroep in de Nijmeegse AZC’s en er bleek veel enthousiasme om te komen spelen. We zien ernaar uit!

 

Contemplatieve fotografie

Rustend in het centrum van ons wezen,
ontmoeten we een wereld waarin alles
op dezelfde wijze in zichzelf rust.
Daarbij wordt de boom een mysterie,
de wolk een openbaring,
de mens een kosmos –
welks rijkdom we maar af en toe zien,
in een flits.

Dag Hammarskjöld (1905-1961)

Foto: Ineke Teunissen, Ooijpolder

ZOMERSESSHIN

Een vakantie naar verre oorden kan je dichter bij jezelf brengen. Maar wat kan een weekje stilte, heerlijk vegetarisch eten en inspirerende teisho’s hierin betekenen? Van 9 tot 13 augustus gaan we weer op sesshin. 

Ons thema is deze week ‘verbinding’. 

Een centraal boeddhistisch uitgangspunt dat voor ons juist in de 21e eeuw van groot belang zou kunnen zijn. Ga je mee?

Zenbrief mei Sesshin augustus

Monnikswijding Meike

Zondag 18 juni mochten we Meike Oosterwijk als nieuwe monnik in onze sangha verwelkomen. Het was een hele bijzondere wijding, met zeker ook veel dank aan Meike die haar intenties rondom haar monnikschap prachtig kenbaar heeft gemaakt. Ze voelde een sterke ‘urgentie’ om hier niet langer mee te wachten. Voor diegene die de ceremonie begeleidden was het ook een verbindende oefening om deze dag samen te dragen.

Duurzaam Natuurlijk

Stichting Duurzaam Natuurlijk is een prachtig initiatief van Jacq van der Pas die zich al vele jaren betrokken toont bij onze sangha. Jacques beoogt met zijn stichting bij te dragen aan de transitie naar een duurzame samenleving, op zowel ecologisch als sociaal-maatschappelijk niveau. Zijn achtergrond en ruime ervaring als bouwkundige stellen hem daar als geen ander toe in staat. Graag brengen wij daarom zijn nieuwe website onder de aandacht en we hopen dat zijn werk veel duurzame vruchten mag dragen.

Kijk op: https://www.duurzaamnatuurlijk.eu/

Zenbrief mei 2023 Zen Centrum Nijmegen

Samu

Iedere woensdagmiddag is er gelegenheid om meditatief werk te verrichten in en rond De Zendo. Met enige regelmaat zijn er ook op andere dagen klusmomenten. Kijk daarvoor in de agenda
Mooi nieuws is dat onze tuin nog groter mag worden dan voorheen verwacht. Ook de betegelde stoepen aan weerszijden van De Zendo worden namelijk volledig tuin.

Samu appgroep
Wil je op een directe manier op de hoogte blijven van de samu-werkzaamheden? We hebben daarvoor een ‘samu-app’. Wil je toegevoegd worden? Stuur even een mailtje met je telefoonnummer naar: misha@zennijmegen.nl 

Resoneren – Breekpunt

Luister hier deze prachtige raptrack van ons sanghalid Sanne. Zenpoëzie in optima forma, geniet ervan!

Peaceposters

Wie zich de afgelopen weken op de openbare weg in Nijmegen begaf zag ze misschien voorbijkomen: citaten op reclameborden die niet tot aankopen maar tot bezinning stemden. Dit is een initiatief van de boeddhistische Ciska Matthes. Meer informatie vind je hier.

Zen in de pod

Onlangs was onze zenleraar Misha te gast bij ‘Zen in de Pod’. De gasten worden in deze podcast gevraagd naar belangrijke inspiratiebronnen in hun zenbeoefening. Podcastmaker Remco Pijpers was verrast door Misha’s keuze voor zijn ouders. Klik hier om de podcast te beluisteren.

Rivierreizigers

Dansen

Het is een wonder.
Stel dat je niets hebt, stel dat niemand weet van je bestaan.
Stel dat er voor jou nooit iemand komt, dat je helemaal alleen bent.
Stel dat je bestaan zo ongewenst is.
Het is een wonder.
Wie heeft mij dan de vreugde gebracht?
Wie heeft mij leren dansen?
Wie heeft mij van de vogels leren houden en van de bomen?
Het is een wonder.
Als je niet gelooft, geloof dan in de liefde.
Als je niet hoopt, hoop op een wonder.

Ons sanghalid Emmy is deze weken in Roemenië. Met een groep clowns brengt ze vrolijkheid in weeshuizen en andere zorginstellingen. Mooi werk Emmy!

Zenbrief mei 2023 Zen Centrum Nijmegen

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl