Zenbrief Maandtekst Januari 2023

ZO-ZIJN & ONTWAKEN

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand maart is Zo-zijn & ontwaken:

Lente en de werkelijkheid

De natuur komt na een winterslaap weer langzaam tot leven. Alsof alles zich opmaakt om de eigen potentie te verwezenlijken. We kunnen ons hierdoor laten raken en er kracht uit putten voor de rest van het jaar. Maar kunnen we ook zien dat onze werkelijkheid zich altijd en ieder moment volkomen verwezenlijkt?

Zenbrief maart 2023 labyrinth

Labyrint van dick & co zoekt helpers voor begeleiding

Al in 2016 heeft onze sangha een prachtig labyrint gelegd in de woestijn van Orientalis. Het is nu een van de attracties van het park geworden. En het past helemaal in de huidige bezinningsfilosofie van het park, als gevolg waarvan wij daar als zencentrum nu ook domicilie hebben gevonden. 

Het labyrint werd gelegd o.l.v. Dick, die in 2014 als labyrintwerker afstudeerde bij dr. Selma Sevenhuijsen aan het Jungiaans Instituut. Rond de jaarwisseling heeft het labyrint een nieuwe impuls gekregen door een initiatief van Margot Brand, Eveline Sonneville van filmbedrijf Mareef (eveneens gevestigd op Orientalis) en ons sanghalid Dorothé Derks, die ook betrokken was bij de eerste aanleg. Er was door hen rond de kerstdagen een licht-labyrint aangelegd. Feest voor de bezoekers! Dit was zo’n succes dat we het labyrint meer aandacht willen geven. Daarom zoeken we sanghaleden die helpen bij de begeleide bezoeken van het labyrint.

Dick geeft voor hen een workshop op dinsdag 21 maart van 09.30 tot 12.30 uur. Heb je daar zin in en/of ben je nieuwsgierig, doe dan mee en geef je op bij Dick (dick@zennijmegen.nl). Het labyrint is geen doolhof maar een weg (heen en weer, dat wel) die steeds doorgaat, net als je leven. Het labyrint van Orientalis heeft de vorm van een zogenaamd klassiek labyrint. Deze padvorm is oeroud en heeft iets geheimzinnigs. Ze is in zeer veel oude culturen op alle continenten teruggevonden. Niemand weet precies hoe dat mogelijk is geweest. De oudste is minstens 6000 jaar geleden gemaakt. Voor Dick is het labyrint een symbool van de wakkere geest die ons bestaan draagt. Soms kun je de energie ervan voelen terwijl je in het labyrint bent en soms ook niet. Je kunt er gericht met een vraag of probleem instappen en er kan dan iets gebeuren wat je niet verwacht had. Maar dat weet je nooit zeker. Labyrint lopen is in zekere zin vergelijkbaar met zitmeditatie.

Welkom in de werkelijkheid

Feestelijke boekpresentatie

Voel je je thuis in je leven? Meen je wel eens dat je niet bent waar je wezen moet? En wat doen die ervaringen met jou en de wereld? Het nieuwe boek van onze zenleraar Dick Butsugen Sensei heet je letterlijk ‘Welkom in de werkelijkheid’.

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie overhandigt Dick zijn nieuwe boek aan zijn leraar Nico Tenko Roshi, zingt het kwartet van Ellen Deimann en spreken we over het boek. Bovendien worden ook de wonderlijke illustraties geëxposeerd die in dit nieuwe boek te zien zijn. De beelden kwamen tot stand door een bijzondere samenwerking van grafisch vormgever Lotte Luigjes en fotograaf Ineke Teunissen en als cadeautje krijgen alle gasten een mooie afdruk mee naar huis. Heel hartelijk welkom allemaal tijdens deze vrolijke middag!

Wanneer: Zondag 12 maart van 14:00 tot 16:30 (met borrel)
Wie: Iedereen welkom!

Zenbrief januari - welkom kopje koffie

Stille Zondag

5 en 19 maart van 09:45 tot 11:30u

Geef een verstillende zwieper aan je zondag met 3 zitperioden zazen! Tijdens deze stiltebijeenkomst kun je genieten van de rust op het park, de meditaties en theeceremonie achteraf.

Wie: vrij toegankelijk voor leden van Zen Centrum Nijmegen
Aanmelden: niet nodig

In manus tuas

6 & 7 april 

Op Witte Donderdag en ook op Goede Vrijdag weer de bekende Taizéliederen in de oude zendo (Petruslaan 1, Heilig Landstichting). We oefenen een klein half uur en zingen het lied daarna vierstemmig een half uur lang. 

-Witte Donderdag 6 april van 19.30 tot 20.30 uur
Blijf bij Mij Zie de volgende link.
-Goede Vrijdag 7 april van 14.30 tot 15.30 uur
In manus tuas Zie de volgende link.  
Na afloop is er thee voor wie wil. 
NB we vragen voor deze bijeenkomsten een bijdrage van minimaal 5 euro. Het geld gaat allemaal naar Ecpat en komt ten goede aan de bestrijding van kinderprostitutie. Graag opgeven bij Ellen: deimann.ellen@gmail.com

Woensdagavond

Nieuwe doorlopende groep op de woensdagavond
De doorlopende zengroepen vormen qua programma de ruggengraat voor onze sangha. Daarom zijn we erg blij dat we een nieuw tijdstip kunnen aanbieden om samen te oefenen. Onder begeleiding van Misha vanaf 8 maart ook op woensdagavond! 

Wanneer: wekelijks v.a. woensdag 8 mrt. van 19:45u-21:30u
Wie: Sanghaleden en anderen met zen-ervaring

Zen Zondag 19 maart 2023

Zen Zondag – Oekraïense lente

Wil je een dag op retraite? Doe mee met onze Zen Zondag! Doordat we samen een flink aantal keer mediteren kan de rust en stilte in je lichaam zakken. Maar ook samen in stilte te eten, de teisho van Dick en Misha, en de bosrijke omgeving van De Zendo bieden je de ruimte om je levensenergie opnieuw te ontluiken.

Bovendien wenden we onze aandacht deze keer naar de mensen in Oekraïne die nu een heel jaar gebukt gaan onder de oorlog.

Het volledige bedrag aan donaties voor deelname aan deze dag gaat naar onze boeddhistische contacten in Oekraïne. Zij zetten zich daar vrijwillig in om hulp te bieden waar het maar kan.

Wanneer: 19 maart van 7:45u tot 16:30u
Wie: Sanghaleden en anderen met zen-ervaring

FOTOGRAFIE

Stuk van een tegel. Majolica, vermoedelijk 16e eeuw. Vindplaats, Waal Lentse oever. Rivierreiziger.

Door: Emmy van Schalkwijk

Emmy is kunstenaar en sanghalid en maakt al jaren kunstwerken met de vondsten die zij vindt tijdens het jutten op de Waalstranden bij Nijmegen. Met haar werk drukt ze voor ons als redactie o.a. veel aandacht en verwondering voor haar omgeving uit.

 

 

Zen Zondag 19 maart 2023

Traditie, rituelen en samen oefenen

 

23 april 13:30u – 16:00u

De nog relatief prille introductie van zen in het Westen (minder dan 100 jaar geleden) biedt de nodige ruimte om de beoefening vol frisse moed aan te gaan. De beroemde ‘beginnersmind’ die in zen wordt geroemd om z’n nieuwsgierige energie is met het oog op deze leeftijd in feite niet eens metaforisch. Niet alleen onze eigen energie als eerste of tweede generatie zenbeoefenaren is nieuw, maar we dragen daarmee ook bij aan nieuwe ontwikkelingen in de zentraditie.
Natuurlijk zit hier ook een keerzijde aan. Je kunt een spirituele traditie immers niet zelf uitvinden. De kracht van een traditie is juist ook dat deze je de kans biedt om op een rijdende trein te springen. Als het goed is ondersteunt de traditie je zo in de ontwikkeling van je leven.
Als zencentrum in deze jonge Westerse zen-ontwikkeling staan we voortdurend in deze interessante spanning. We hebben frisse zin in een open en verbindende vorm van spiritualiteit, passend bij deze tijd, maar beseffen tegelijkertijd dat we de worteling in de traditie nodig hebben. We moeten op de rijdende trein springen terwijl we ondertussen ook de rol van mechanicus, machinist en kolenschepper hebben. Prachtig eigenlijk, want dit is toch een soort toppunt van levendigheid voor elke menselijke culturele onderneming. Hopelijk kan de zentraditie telkens weer op het scherpst van deze snede tot bloei komen.

Dick en Misha oefenen met Irène Bakker het traditionele vouwen van de monniksmantel

FF concreet?

Lang verhaal kort en heel concreet; als leraren van Zen Centrum Nijmegen gaan we ons de komende tijd wat meer verdiepen in de uitvoering van de rituelen zoals we die in de doorlopende groepen gewoon zijn. Dit om nog beter de achtergrond te leren kennen van wat we aan het doen zijn en te kijken of er hier en daar nog iets is wat we de komende tijd graag anders zouden zien.
Ook de zogenaamde ‘service’ vraagt om onze aandacht. De service doen we ongeveer een keer per kwartaal en deze vindt ook plaats tijdens onze sesshins. In dit half uur durende ritueel wordt een samenspel gevraagd tussen minstens drie deelnemers met elk een eigen rol. Daarvoor is het echter wenselijk dat meerdere mensen deze rollen op zich kunnen nemen en dat onze leraren deze ook aan nieuwe mensen goed kunnen uitleggen. Een mooie gelegenheid dus om ons weer eens in de rituele overleveringen van onze traditie te verdiepen en (al dan niet) te laten inspireren.

Wat is een service?

Tijdens een service reciteren we met elkaar enkele boeddhistische teksten (soetra’s en dharani’s) en die kunnen we toewijden aan iedereen die aandacht kan gebruiken, zoals de overledenen, zieken, mensen in nieuwe levensfasen, en pasgeborenen. Deze laatste twee categorieën zijn overigens onze eigen recente toevoeging en daarmee een voorbeeld van hoe we actief in de ontwikkeling van onze traditie kunnen staan. 

Zin om ook te komen oefenen?

Irène Bakker Sensei heeft zich tot onze grote vreugde bereid getoond om ons met de rituelen te komen helpen. Irène is een doorgewinterde zenleraar die in dezelfde leraren-lijn (White Plum Lineage) staat als wij. Ze kent door haar jarenlange training in Amerikaanse zenkloosters bovendien alle ins en outs van de rituelen. Irène zal met een van haar senior-leerlingen naar onze zendo komen en ons meenemen in het rituele. Geweldig en we verheugen ons op deze samenwerking!

Het is daarbij niet de bedoeling dat we alles één op één overnemen en dat hoeft ook voor Irène niet. Er zijn diverse smaken mogelijk. Zo heeft ons centrum van begin af aan een mystieke en universeel religieuze grondslag gehad. Diverse bronnen en invloeden uit andere levensbeschouwelijke tradities zoals het Christendom en de Westerse filosofie krijgen in Zen Centrum Nijmegen bijvoorbeeld een plaats. Maar het is wel fijn om zo ook de onderlinge verbanden tussen verschillende centra in onze (internationale) traditie ook voor de toekomst te voeden en versterken. Alle sanghaleden die nieuwsgierig zijn om de van oorsprong Japanse Soto-zen rituelen te oefenen zijn van harte welkom. Het zou heel erg leuk en ondersteunend zijn als er uit alle doorlopende groepen 1 of 2 leden zijn die zich de rituelen iets meer eigen willen maken.

Wanneer: Zondag 23 april van 14:00u tot 16:30
Voor wie: Sanghaleden van Zen Centrum Nijmegen

Nieuwe leraar & nieuw starterstraject

Wieneke Bakker komt ons zenlerarenteam versterken! Mede vanwege al haar ervaring, enthousiasme en overgave aan het zenpad zijn we hier ontzettend blij mee. Wieneke zal vanaf 15 april een starterstraject begeleiden dat na 5 bijeenkomsten door zal gaan in een doorlopende zengroep. Heb je interesse om sanghalid te worden of zijn er mensen in jouw omgeving die spirituele lentekriebels voelen? Van harte welkom!

Wanneer: 5 X wekelijks vanaf zaterdag 15 april
Voor wie: iedereen met interesse om zich spiritueel te ontwikkelen

NB Na afloop van dit starterstraject gaat op ditzelfde tijdstip een doorlopende groep van start onder begeleiding van Wieneke.

Even voorstellen
Wieneke (1961) studeerde Andragogie aan de RU Nijmegen (begeleiding en vorming van volwassenen) Ze is ruim 30 jaar werkzaam geweest als trainer/coach en beoefent al vele jaren yoga en meditatie. In 2010 kwam ze in aanraking met het zenboeddhisme via zenleraar Rients Ritskes bij wie ze tot 2022 in opleiding was. Vervolgens heeft ze zich aangesloten bij Zen Centrum Nijmegen met Dick Verstegen als nieuwe leraar. Wieneke heeft ook les gehad van Irène Bakker en Jotika Hermsen (vipassanameditatie).

 

Wieneke zorgt voor een open, veilige ruimte waarin alles er mag zijn. Ze is een wijze leraar, meevoelende luisteraar en positieve begeleider.

Rinske

Zen voor Wieneke

Wieneke over zen

Zen is voor mij vooral “niet weten” en thuis zijn in dit ene moment. En ook het loslaten van vaste meningen, opvattingen, gevoelens, verhalen, concepten, zelfbeelden. Het is één grote, onuitputtelijke inspiratiebron. Zen is het leven zelf. De wijsheid die hierin besloten ligt kan heel erg behulpzaam zijn bij het leven van alledag. Pragmatisch op z’n tijd en diepgaand als dat nodig is. Dat is ook precies wat ik nastreef als leraar: De praktische vertaling van (zen)boeddhistische filosofie, – psychologie en -spiritualiteit naar onze eigen ervaringen. We krijgen allemaal te maken met levensvragen en uitdagingen rondom ziekte, ouder worden en doodgaan. Dat de dingen niet gaan zoals we ons hadden gewenst of voorgesteld. Of dat we verdieping zoeken, met anderen hiermee bezig willen zijn. Samen onderzoeken en van elkaar leren. Een gemeenschap van spirituele vrienden zijn waar wordt uitgegaan van zen uit het hart.

Dankbaarheid voor onze leraren en sangha

Als sangha-coördinator van Zen Centrum Nijmegen word ik het me vaak bewust, maar bij deze maak ik het graag expliciet: heel veel dank aan ons lerarenteam! Ik heb het gevoel dat we met deze unieke mensen mooie jaren tegemoet gaan. Stuk voor stuk zijn het markante figuren. Eigenzinnig maar toch gedreven om er samen iets van te maken. Dat is het hart van zen. Volledig jezelf zijn omdat juist dan de wereld via jou tot bloei komt.
De enorme rijkdom aan wijsheid en ervaring waarmee Dick de basis legt voor ons centrum en ons blijft voeden met zijn vertrouwen voor de toekomst. De onnavolgbare wijze waarop Maarten zijn Katholieke wortels inbrengt in zijn zen onderricht zonder daarmee tweestrijd te veroorzaken getuigd van groot inzicht. Bay die met een groot hart en grote overtuiging zijn maatschappelijke betrokkenheid voorleeft en met zijn jonge gezin dagelijks ervaart wat zen in de praktijk betekent. En nu ook Wieneke die niet alleen een vrolijke zentoon neerzet maar ook vanwege haar jarenlange ervaring als organisatieadviseur veel gevoel heeft voor groepsdynamiek. En natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om deze leraren te waarderen. Maar bij deze: heel erg veel dank voor jullie inzet voor onze sangha!

Misha

NO mud no lotus

Deze week werd Roos door sanghahulp ‘gered’! Met dank aan Jan-Pieter, Fulgencio en Jan.

Nog even snel de auto recht zetten, dacht ik voordat de zenavond begon. Kloenk! Ik kon niet meer voor-of achteruit. Toen ben ik teruggelopen naar de zendo. Een aantal mannen schoot me te hulp. Ik heb een paar keer opnieuw gestart om naar achter te rijden. Jan Pieter probeerde het ook een keer. Ik nog een keer. Toen wilde de auto
helemaal niet meer starten. ‘Verzopen!’ riep iemand. Dan moet je wachten tot de benzine verdampt is. Okee, dan maar wachten. En hoe wacht je in de zendo? Gewoon op een kussentje. De avond kon, iets ingekort, doorgaan. Maar wat heb ik zitten stressen tijdens het zitten! Hoe kom ik uit die zachte berm? Zal de auto straks wel starten? Hoe kom ik thuis? Hoe gaat mijn man morgen naar zijn werk? Nog nooit
heb ik zo onrustig gezeten. De avond was voorbij. Er kwam een plan. Ik zou met het vastzittende voorwiel over stuk karton achteruitrijden Starten maar. Maar helaas wilde de auto niet meewerken. Ik belde met mijn handige schoonvader. Een trekoog zou ik in de achterbank bij het reservewiel moeten hebben. Jan ging een schep en een startkabel halen. 

 

 

Zen Zondag 19 maart 2023

 Uiteindelijk hebben we mijn auto weggesleept met de auto van Fulgencio waarbij twee sterke mannen het duwwerk leverden. Hij stond op de weg! Nu nog starten. Na een rijdende poging van Jan van het heuveltje door de poort en een poging met startkabels, niet gelukt… Jan Pieter was zo lief me thuis te brengen. Mijn man kon gelukkig op de fiets naar zijn werk. De dag erna heb ik met mijn schoonvader de auto opgehaald. Hartelijk dank mannen, ik voel me gedragen door de sangha!

Erich Fried (1921-1988)
‘Es ist was es ist’ 1983
(vertaald door Remco Campert)
Foto: Ineke Teunissen, libel  in mijn tuin

HET IS WAT HET IS

Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde