Zenbrief april maandteksten

begeerte & verlangen

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand mei is Begeerte en verlangen:

Onze verlangens zien

De natuur staat nu overal op het punt om uit te barsten in vele kleuren, vormen, geuren en geluiden. Waarop is al die beweging gericht? En welke neigingen treffen we in onszelf aan? Hoe vinden we die op ons levenspad? Wat willen we zo maar even vluchtig, en wat willen we deep down werkelijk?

Zenbrief mei Sesshin augustus

NB Tot 10 mei vragen we een lagere donatie. Voor mensen met een smallere beurs hebben we een fonds. Als je daar aanspraak op wil maken, neem gerust contact met ons op.

Zomersesshin 9-13 augustus

We leven op elk moment in verbinding – met alles om ons heen. Toch verliezen we het gevoel van verbondenheid ook wel eens. Wat heb ik te maken met de regen, de zon, de niet altijd even vriendelijke overbuurman of die altijd aanwezige boom in de verte? Met de hond die buiten de supermarkt aan een paal vastzit of die verschrompelde bloem die haar langste tijd gehad heeft? Doe je mee aan dit (zelf-) onderzoek tijdens onze komende zomer sesshin in de prachtige Pauenhoff?

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Ledenvergadering

Ledenvergadering 7 juli
Op vrijdag 7 juli om 12:00 uur staat onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gepland. Zet hem a.j.b. alvast in je agenda. Er komen enkele belangrijke punten aan de orde, zoals de overdracht van het voorzitterschap van het bestuur door Dick aan Misha. Daarmee wordt ook de bestuurssamenstelling anders. We komen samen in De Zendo en iedereen is welkom.

Contemplatieve fotografie

Ik keek door ramen.
Naar binnen.
Naar buiten.
Ik zag kinderen met vleugels.
Onder bedden liggen.
Boven dekens zweven.
Ik hoorde de liederen.
Die voor hen werden gezongen.
Door merels.
Het waren merels die voor de kinderen zongen.

Tekst en foto: Emmy van Schalkwijk

Hoe gebruiken we ons land?

Een confronterend filmpje van 3 minuten: Hoe gebruiken we ons land?

In vogelvlucht vliegen we over ons land. En wat zien we als we kijken, waar hebben we de meeste ruimte aan gegeven? Je raadt het misschien al…

BAY OP REIS

In mei en juni is Bay op reis met zijn gezin. In een prachtige camper reizen ze door Europa. We wensen hen heel veel geluk gedurende deze reis. Ondertussen neemt Wieneke de bijeenkomsten op de donderdagavond voor Bay waar. Tot de start van het zomerzitten in juli ziet Wieneke je graag tegemoet op de donderdagavond.

Zenbrief april Zen Centrum Nijmegen Emmy

VOETJE VRIJEN

Tekening (2007) en tekst (2023) Harrie Frijns

SAMU

Van oudsher wordt ‘samu’ in de zentraditie gezien als het werk om het klooster in stand te houden. Bijvoorbeeld met aandacht de wc schoonmaken, koken of tuinieren. Wie wel eens een zenretraite heeft gedaan is ermee bekend. Het is een activiteit waarmee je je eigen beoefening voortzet in alledaagse handelingen. Samu is daarmee niet wezenlijk anders dan je zitmeditatie. Het draait om precies dezelfde betrokkenheid bij wat op dit moment je aandacht vraagt. Hierin kun je een gevoel van verbinding en liefde ervaren. Wat door je werkzaamheden ook anderen en je omgeving nog meer ten goede kan komen. Maar minstens zo belangrijk is dat je tijdens samu geconfronteerd kunt worden met gedoetjes waar je met elkaar in compassie van kunt proberen te leren. Verlichting op het kussen is één ding, maar wat als je ervan af komt? Want hoe kom je samen tot een prettige aanpak en een goed resultaat? Juist samen door elkaar op humoristische, verdrietige en uitdagende momenten te ontmoeten kun je relaties verdiepen, of dat nou met jezelf, de ander of de plek is. 

Samu speelt daarom altijd al een belangrijke rol in een sangha, de groep zen beoefenaars. Je draagt zorg voor verbinding met jezelf, elkaar en je omgeving. En dat werkt ook nog eens bijzonder goed! Er wordt zelfs gezegd dat Chinese zenkloosters dankzij hun samu in tijden van vervolging het hoofd boven water hebben kunnen houden. Want doordat de monniken gewend waren om het nodige werk te verrichten konden zij ook toen zij werden verguisd zelfstandig voortbestaan. 

Gelukkig hoeven wij in het hedendaagse Nederland niet te vrezen voor dergelijke onderdrukking. Maar ons centrum is wel degelijk grotendeels afhankelijk van de liefdevolle inzet van velen. Heb je de verse bloemen op het altaar bijvoorbeeld al eens goed bekeken? Met dank aan Ineke Teunissen!

De komende tijd leggen we ons toe op de aanleg van de tuin rondom De Zendo. Met deze tuin hopen we de rust en inspiratie nog meer toegankelijk te maken voor onszelf, maar ook voor alle passanten op het park met meer of minder interesse in zen. 

Het tuinieren brengt ons in de gelegenheid om aandacht, speelsheid en verwondering kracht bij te zetten. Onze werktitel ‘spirituele speeltuin’  inspireert ons om te komen tot een tuin die Kwan Yin (de godin van compassie) siert.  Doe je mee?

 

Wekelijks organiseren we een samu-moment op vrijdagmiddag. Soms zijn er ook andere samu-dagen. Houd daarvoor de agenda in de gaten. Graag tot gauw!

Klik hier om je aan te melden.

Zenbrief april zen centrum nijmegen bibliotheek
Zenbrief april zen centrum nijmegen bibliotheek
Zenbrief april zen centrum nijmegen bibliotheek
zenbrief zen centrum nijmegen hans alders

werkgroep bibliotheek

Ook de werkgroep bibliotheek (Hans en Lia) is hard aan het werk geweest deze maand!

Monnikswijding Meike

Hierbij alvast de aankondiging dat we 18 juni de monnikswijding van Meike Oosterwijk vieren. Geweldig dat we een nieuwe monnik in onze sangha mogen verwelkomen! Doe je mee?

Zencafé

Het zencafé is nu ook open op woensdag tussen 12.30u en 13.30u

Ook het zencafé kun je zien als een samu-activiteit. Nu is er na afloop van de woensdagochtendgroep een aantal enthousiastelingen die het café open willen ‘gooien’ voor een koffie-uurtje. Iedereen is welkom!

Openingstijden zencafé voor iedereen:

Dinsdag en donderdag 11:00-17:00u
Woensdag 11.30-13.30u
Sporadisch op zaterdagen en in de zomermaanden (juli-augustus) meer extra dagen; check daarvoor de social media en de website van De Zendo

NB Het zencafé is er voor iedereen, ook als je geen lid bent van de sangha. Ook kun je de zendo en het café bereiken zonder een kaartje te kopen voor het museumpark. 

Meehelpen in het zencafé
Verschillende mensen hebben aangegeven het leuk te vinden om af en toe in het zencafé te helpen. Woensdag 10 mei en vrijdag 19 mei van 11.45 tot 12.30u willen we met de geïnteresseerde samen het koffiezetapparaat en de rest van de keuken doornemen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: lotte@zennijmegen.nl

Zenbrief april zen centrum nijmegen zencafe
Zenbrief april zen centrum nijmegen zencafe

rituelen en traditie

Onder bezielende begeleiding van Irène Bakker Sensei hebben we ons met een aantal zenleraren en sanghaleden verdiept in de rituelen rondom onze service. Het was een bijzonder leerzame dag en bovendien was het weer hartverwarmend om Irène in ons midden te mogen ontvangen. Dank Irène!

Zenbrief april zen centrum nijmegen zencafe

Ook heel bijzonder was het bliksembezoek van Ingrid Appels Sensei, een leraar in onze traditie. Zij schonk ons een bundeltje wierrook en met het aansteken van die wierrook voor ons Kwan Yin beeld heeft ze onze sangha veel liefde toegewenst. Dank Ingrid!

Zenbrief april zen centrum nijmegen zencafe