Zenbrief Zen Centrum Nijmegen Maandtekst

SAMEN & SANGHA

Ons thema voor de maand november is samen & sangha:

Elkaar leren dragen

Dan kan nog meer tot ons doordringen dat we sociale dieren zijn. Dat we er met en voor elkaar kunnen, willen en zelfs moeten zijn. Ook vanuit de sangha kunnen we onze krachten proberen te delen met elkaar en daarbuiten.

Winter Weekendsesshin

15 t/m 17 december

Tijdens deze retraite in december zullen we het thema ‘Liefde & loslaten’ onderzoeken. Een thema dat in de wintertijd een extra dimensie lijkt te krijgen. In het boeddhisme spreken we van mededogen en onthechting. Wat verbindt die twee? En hoe doe je dat in godsnaam: loslaten? We gaan die speurtocht in onszelf als het ware vanzelf aan. Met ondersteuning van de begeleiders Dick en Misha. Misschien is het de eerste maal dat je dit thema onder ogen ziet. Maar ook als je je al tig keer met dit soort vragen bezig hebt gehouden, zal deze retraite voor een frisse en nieuwe blik zorgen.

Onze weekendretraites verzorgen we i.s.m. Klooster Huissen. Klik hieronder voor de website van het klooster met daarop meer informatie en de aanmeldopties.

Zenbrief Zen Centrum Nijmegen Winter Sesshin
Zenbrief ZCN november 2023 Lezing Hans Korteweg

Dank je Hans voor je inspirerende lezing!!

De lezing die Hans Korteweg op vrijdag 13 oktober in het Zen Café van De Zendo hield, kon rekenen op algemene geestdrift en herkenning van de ongeveer 60 aanwezigen. Volle bak. Er waren ook veel mensen van buiten ons centrum uit de hoek van de Zijnsorientatie, Advaita, andere zengroepen en de christelijke wereld. Ook zij waren enthousiast omdat Hans op een universele en heel menselijke wijze over het thema praatte: Vergankelijkheid. Dank je wel Hans, voor je prachtige woorden en je inspirerende aanwezigheid.

Samenspraak Hans en Dick

over Vriendschap voor 30NOW op 3 december

Nadat de jeugdvrienden Dick Verstegen en Hans Korteweg elkaar na 60 jaar weer ontmoeten, bloeit hun vriendschap weer op. Het thema van hun ‘samenspraak’ voor 30NOW op 3 december a.s. is dan ook vriendschap. Hans en Dick gaan vooral in op het ‘verschillende’ en het ‘verschilloze’ in vriendschap en andere fundamentele relaties. Het verschillende gaat over de dynamiek in hun vriendschap. Het verschilloze, waarin ze elkaar vinden, voedt en verzorgt de diepte en de richting ervan.
Paddenstoelen

De stralen van de morgenzon
scheren als zwaluwen
over het erf
tot in de verste hoek
onder de bomen-

waar rode tuinparasols
van uiterst klein formaat
ineens staan opgesteld.
Paddenstoelen.

Wild eindgewas.
Najaarsbloemen van vuur.
Rookloos staan ze te branden
op hun steel van witte as.

Johan Hidding (1918-1976)
Foto: Ineke Teunissen, beukenbos

Contemplatieve fotografie

Zenbrief ZCN november 2023 Fotografie
NB Onze feestcommissie zoekt versterking!
Heb je interesse? Stuur een mailtje naar: misha@zennijmegen.nl

De Zendo Verlicht – filmavond 8 december

Ook enthousiast geworden door de sporadische lezingen en filmavonden die we tot nu toe hebben georganiseerd? Vanaf volgend jaar gaan we dit met meer regelmaat doen. Onze ‘feestcommissie’ is nu bezig daarvoor de voorwaarden te scheppen. Volgend jaar dus meer, maar dat niet zonder een laatste filmavond in 2023.

Graag nodigen we iedereen uit om samen de film ‘As it is in heaven’ te komen kijken! Een film die zo ontroerend warm is dat je ‘m – zeker in de wintermaanden – om de zoveel jaar opnieuw kunt kijken. De avond wordt kort ingeleid met een kijkersvraag en afgesloten met een korte uitwisseling. En het is ook niet ondenkbaar dat er geheel in het teken van de film nog even gezongen zal worden. Graag tot ziens!

Zen Centrum Nijmegen ondersteunt vredesverklaring

De in 2014 in Nijmegen opgestelde ‘vredesverklaring’ werd door de recente oorlogshandelingen in Palestina en Israël helaas opnieuw actueel. Er is een risico dat deze conflicten op andere plaatsen in de wereld, en dus ook in Nijmegen, spanningen oproepen tussen religieuze gemeenschappen. Joodse gebouwen en organisaties die bedreigd worden, moslims die worden aangesproken op extremistische aanslagen in het Midden-Oosten. Om een gezamenlijk geluid voor vrede te laten klinken kwamen op 11 oktober jl. vertegenwoordigers vanuit verschillende levensbeschouwelijke tradities samen om de vredesverklaring opnieuw te ondertekenen. Namens ons zencentrum was Misha aanwezig. Burgemeester Bruls van Nijmegen nam de verklaring in ontvangst.
Zenbrief ZCN november 2023 Ondertekening
Zenbrief ZCN november 2023 Ondertekening
Aansluitend op deze vredesverklaring zijn we bezig met Museumpark Oriëntalis een groepsactie te plannen. Dit evenement zal Deo Volente tijdens het a.s. ‘Feest van licht’ een toegankelijke rituele vorm krijgen waarin licht centraal staat. Iedereen is welkom. Rondom de donkerste dagen van het jaar kunnen we zo onze intenties voor meer verbondenheid in de wereld voeden.

Lief en Leed service 19 november

Om iedereen die dat nodig heeft indachtig te zijn en ‘goede energie’ te geven gaan we iedere drie maanden een zenboeddhistische service met elkaar doen. Tijdens deze ceremonie worden de namen genoemd van zieken, overledenen, pasgeborenen en mensen in een nieuwe levensfase. Als je graag wilt dat iemand tijdens deze ceremonie genoemd wordt kan je die naam en de (globale) reden toesturen aan Wieneke van de lief en leed werkgroep. Je kunt haar bereiken via: wieneke@zennijmegen.nl 


Wanneer: zondag 19 november 
Tijd: 11.30 – 12.30u (Aansluitend aan de stille zondag die deze dag iets korter zal duren.)
Locatie: De Zendo
Wie: Iedereen is van harte welkom

Nieuw starterstraject 2024

Wil je het nieuwe jaar zenvol beginnen? Doe mee met ons starterstraject! In het starterstraject maak je op een interactieve manier kennis met enkele belangrijke zenpraktijken en de essentie van de zenfilosofie. Na deelname aan het starterstraject kun je meedoen in al onze doorlopende groepen.

Wanneer: 7 x vanaf woensdag 17 januari 
Tijd: 17.45u-19.30u.
Locatie: De Zendo
Leraar: Misha
Zenbrief ZCN november 2023 Samu en feest van licht

Koffie-samu tijdens Feest van licht

De herfst in al haar prachtige vergankelijke kleuren is volop gaande. Komende maand volgen dan de eerste donkere winterdagen. Ook op cultuurpark Orientalis waar we met De Zendo gevestigd zijn wordt de oeroude menselijke praktijk voortgezet om in die duisternis samen te komen rondom vuur en licht. Het jaarlijkse ‘Feest van licht’ zal tijdens de feestdagen weer duizenden mensen naar het park brengen. En waar voorheen oliebollen werden verkocht in het pand van onze huidige zendo willen we nu met enthousiastelingen uit en rondom onze sangha koffie en andere lekkernijen aanbieden.
De opbrengsten komen ten goede aan de ontwikkeling van zendo. Heb je zin om ook onderdeel te zijn van dit hartverwarmende feest en eraan bij te dragen? Stuur een mailtje aan Lotte via lotte@dezendo.nl en dan neemt zij contact met je op.

Wat: koffie/thee verkopen tijdens ‘Feest van licht’
Wanneer: 16 december t/m 7 januari
Hoe: Stuur een mailtje aan Lotte via lotte@dezendo.nl

Zenbrief ZCN november 2023 Kunst
Waalvondst
Watertrappend in de Waal.
Waterlanders en ook wat anders.
Ik ben op zoek.
Wie zoekt mij.

Foto en tekst Emmy van Schalkwijk

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl