Sangha nieuws

Terugblik opening zendo

’Hier straalt een allesomvattende liefde. De innige eenheid en verbondenheid met allen en alles is hier reeds gegeven. Misschien is in het debat over het klimaatprobleem dit de belangrijkste bijdrage van de mystieke tradities – inclusief het Boeddhisme, dat zij ons leren de wereld te zien en te ervaren als sacraal.’

Met grote dankbaarheid kijk ik terug op de openingsdag van onze nieuwe zendo met een geweldige toespraak van mijn leraar Nico Tydeman. Maar ook was ik geraakt door de de manier waarop vele sanghaleden hebben meegewerkt om dit feest te maken tot wat het geworden is. De heerlijkheden bij de koffie en de borrel, maar ook de vele helpende handen op het feest zelf onder aanvoering van ons bestuurslid Hans van Dinther.  De grootste dank gaat natuurlijk uit naar Lotte en Misha die het wonder van de nieuwe zendo hebben waargemaakt, geholpen door veel vrijwilligers, onder wie Lottes vader Wim, die de laatste maanden bijna elke dag in de zendo te vinden was.

Nog onder de indruk van de zinderende openingsdag op zondag, gaf ik maandagavond mijn eerste zenles in De Zendo op Orientalis. Wat een belevenis! Met een zorgvuldige ruimteverdeling lagen er 19 matten met kussens klaar en die waren allemaal bezet. Omdat de vloerverwarming ‘ingestookt’ moet worden werden we getrakteerd op saunatemperatuur. Maar het was net te doen.

Mijn praatje wijdde ik aan de toespraken die mijn leraar Niko Tenko roshi hield bij de besloten opening en de grote feestelijke opening in het hoofdgebouw. Hij had het over de dragende kracht in ons bestaan die samengaat met onze vergankelijkheid, ons maandthema. Een mysterie noemt hij dat en hij vervolgt:. ’Hier straalt een allesomvattende liefde. De innige eenheid en verbondenheid met allen en alles is hier reeds gegeven. Misschien is in het debat over het klimaatprobleem dit de belangrijkste bijdrage van de mystieke tradities – inclusief het Boeddhisme, dat zij ons leren de wereld te zien en te ervaren als sacraal.’ Het vergankelijke is daar onlosmakelijk mee verbonden. In de net ingetreden herfst weten we daar alles van. Het is niet anders.

Ellen en ik worden daar stevig mee geconfronteerd. Want de bruisende zenactiviteit die twaalf jaar het leven in ons eigen huis bepaalde, is plotseling verdwenen. Dat raakte ons meer dan we hadden voorzien. We ervoeren een wonderlijke mix van vreugde en dankbaarheid over de nieuwe behuizing en verdriet over het intreden van zoveel stilte in ons huis. Alsof de kinderen het huis uit zijn gegaan.

Maar wij beseffen ook heel goed dat onze sangha nu helemaal een eigen plek krijgt, waarin zij zichzelf optimaal kan uitdrukken. Waarin zij volledig tot bloei kan komen en waarin alle leden op hun eigen manier hun bijdrage kunnen leveren. In onze nieuwe prachtige ruimte gaan wij als Kwan Yin Sangha een bijzondere toekomst tegemoet: pioniers van het zenboeddhisme in het westen binnen het nieuwe élan van het Museumapark. Daarin vertegenwoordigen we zowel een eeuwenoude traditie als een beweging die zich op onorthodoxe wijze inzet voor vrede en liefde.

In de nieuwe zendo staat een prachtig Kwan Yin beeld (zie foto), een cadeau van ons Didie Retreats, Het Han Fortmannn Centrum en ons eigen centrum. Ellen en ik hebben het uitgezocht in de Beeldenvallei in Veenendaal. One of a kind. Deze Chinese versie van Kwan Yin (zen is in China geboren) beeldt haar uit met een vaatje waaruit zij mededogen en bevrijding over de lijdende wereld uitstort. Want daar gaat zen over en de leden van ons centrum vormen niet voor niets de Kwan Yin-sangha.

Ineke Teunissen heeft prachtige foto’s gemaakt van de opening en die zijn hier te zien.

Vergankelijkheid

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand september is vergankelijkheid:

Herfst en verandering

Wie nu een boomblad van dichtbij bekijkt ziet hoe de nerven beginnen uit te steken, als de armpjes van een vleermuis in haar vleugels. Is dat een metafoor voor onze verlangens en onze inspanningen op ons levenspad?

Programma

Vanaf 9 november: nieuw starterstraject!

Het starters-traject is gericht op samen leren mediteren en een soepele instroom in onze doorgaande groepen.

Het starterstraject bestaat uit vijf bijeenkomsten van 1 uur en 45 minuten. Deze hebben een individueel karakter of ze bestaan uit een kleine groep. Gedurende de bijeenkomsten raak je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen), de gebruiken in de meditatieruimte (zendo), en de eerste praktische beginselen van de zenfilosofie. Na het traject kun je direct deelnemen in de doorgaande groepen.

Sangha nieuws

Vergankelijkheid

Als je niet oplet hoor je in het woord ‘vergankelijkheid’ enkel het verlies van wat dierbaar en volledig is. Dat doet natuurlijk recht aan ons menselijk lijden waar we nooit los van zullen komen. Maar tegelijk is er in die vergankelijkheid in de kern iets gaande wat groter is dan alle treurnis. Hier is verandering en beweging gaande. De ene vorm wordt een andere en dat gaat zo maar door.  Vandaar dat we in onze zengroep keken naar de herfstbladeren uit het bos rondom de zendo.

Met deze vraag in ons hoofd:
Wat zie ik als een blad, en wanneer zie ik het niet meer als een blad?

Zazen op Zondag

De zittende meditatie (zazen) biedt in vele opzichten de basis van je zenbeoefening.

 

De eerste en derde zondag van de maand is er daarom bij Zen Centrum Nijmegen gelegenheid om langer in stilte te zitten. Zeker op zondagochtend ondersteunt de groene en verstillende omgeving van De Zendo hierbij enorm.

De Zazen op zondag wordt begeleid door Ineke Teunissen, David Rutgers en Daphne Lindenlauf en is vrij toegankelijk voor alle sanghaleden van Zen Centrum Nijmegen. Ben je geen sanghalid dan vragen we een kostenbijdrage van €7,50,- per zondag.

Zen Zaterdag 3 december

Het thema van deze zazendag is ons maandthema ‘Liefde en Loslaten’.

Tijdens de wekelijkse Zen-bijeenkomsten zitten we ongeveer 2 x 25 minuten. Ben je benieuwd wat meditatie nog meer kan brengen? Doe mee met een zendag; op deze stiltedag wisselen we meditatieperioden af ​​met loopmeditatie, inspiratie uit de teisho van Dick Verstegen Sensei, en eten en werken in stilte. De eenvoudige en verse lunch wordt met zorg gegeten. Een dag van rust en bezinning en voor wie dat wil ook een voorproefje van een 5-daagse sesshin. Het programma is intensief, maar biedt ook voldoende rust en pauzes. De begeleiding wordt verzorgd door Dick Verstegen Sensei en zenmonnik Misha Beliën.