Zenbrief april maandteksten

VERGANKELIJKHEID

Ons thema voor de maand september is vergankelijkheid:

Herfst en verandering

Wie nu een boomblad van dichtbij bekijkt ziet hoe de nerven beginnen uit te steken, als de armpjes van een vleermuis in haar vleugels. Is dat een metafoor voor onze verlangens en onze inspanningen op ons levenspad?

Contemplatieve fotografie

Oktober

Teeder en jong, als werd het voorjaar
maar licht nog, want zonder vruchtbegin,
met dunne mist tussen de gele blaren
zet stil het herfstgetijde in.
Ik voel alleen, dat ik bemin,
zoals een kind, iets jongs, iets ouds,
eind of begin? Iets zo vertrouwds
en zo van alle strijd ontheven –
niet als een einde van het leven,
maar als de lente van de dood.
De kruinen ijl, de stammen bloot
en dit door stilte en mist omgeven.

Vasalis (1909-1998)
Foto: Ineke Teunissen

Zenbrief mei Sesshin augustus

Dank van Dick

Wieneke heeft mij namens de lief en leed werkgroep en jullie allen een prachtig boeket duurzame bloemen gebracht met een schitterende kaart. Een kaart heeft (minstens) twee kanten, dus daarom hierbij ook twee foto’s! Dank voor de lieve wensen!! Het gaat al heel goed, al heb ik het op sommige momenten het hard te halen. Maar jullie geste helpt enorm!

Waalvondst

Ruimte.
Ruimte ervaren.
Adem te halen.
Het proces van incarneren, geborgenheid ervaren in het eigen lichaam, het hoofd in dienst van datgene wat zich wil manifesteren.
Een reis dus.
Een reis.
Ik ben op zoek naar een vriendin.
Een vriend.
Ik vertrouw erop dat ik haar/hem zal vinden.
Zoals ik altijd vertrouw als ik zoek.

Tekst en foto: Emmy van Schalkwijk

Wachtlijst lezing Hans Korteweg

We verheugen ons al op de komst van Hans Korteweg van aanstaande vrijdag. Zijn lezing gaat in op het thema vergankelijkheid dat hij ook in zijn blogs vaak onderzoekt. Er zijn inmiddels geen plaatsen meer beschikbaar. Heb je je eerder aangemeld maar kan je toch niet komen? Laat het a.j.b. weten aan onze secretaris Cockie, dan kunnen we je plaats weer beschikbaar maken.

VOL: Starterstraject

Wie kennis wil maken met zen en/of onze sangha is van harte welkom bij ons starterstraject. Je krijgt een kort maar krachtige introductie in de gebruiken en zenfilosofie, waarna je met een voortdurende beginnersmind in de doorlopende groepen kunt meedoen. Het eerstvolgende traject van 26 oktober is vol. Het eerstvolgende starterstraject begint in de tweede week van januari. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mailtje naar onze secretaris cockie@zennijmegen.nl en dan neemt zij contact met je op over de mogelijkheden.

Zen Zondag 15 oktober

Deze zondag gaan we samen oefenen in het licht van de herfst en ons bijpassende thema uit de jaarcyclus; vergankelijkheid. Iedereen met enige ervaring met zenmeditatie kan meedoen en is van harte welkom. Zowel voor de beginnende als doorgewinterde meditator is er veel te leren en ontdekken tijdens een stiltedag. De dag is laagdrempelig, want je kunt aan het eind weer gewoon thuis slapen. Maar juist daardoor ook extra interessant; want zo kun je je alledaagse leven nog beter gaan ervaren en zien. Dick en Misha verzorgen o.a. de teisho en zien je graag tegemoet!

Nieuwe paden in ontwikkeling

Jubileum De Zendo

Vorige week 2 oktober was het precies een jaar geleden dat ons nieuwe onderkomen De Zendo open ging. Sindsdien vinden ook vrijwel al onze activiteiten daar plaats en dragen vele sanghaleden bij aan de verdere ontwikkeling van de plek. Een van de hoogtepunten volgens Lotte en Misha is het toenemende ‘sanghagevoel’ in De Zendo. Als initiatiefnemers van De Zendo is het van begin af aan hun bedoeling geweest De Zendo te ontwikkelen met onze Kwan Yin Sangha als ‘hart en ziel’ van de hele onderneming. Als een ruimte om ons bodhisattva-schap handen en voeten te geven. Illustratief hiervoor is dat er nu geheel in de geest van deze sangha (open spirituele vriendengroep) er zowel ‘officiële’ sanghaleden als geïnteresseerden aansluiten bij de wekelijkse samu-middag op woensdag. Een geslaagd experimentje om in vrijheid en verbinding – geheel passend ook bij onze politieke tijdsgeest – samen te leven. We zien uit naar wat De Zendo het komend jaar voor ons in petto heeft!

Nieuwe en ‘doorgewinterde’ samu-deelnemers

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl