Sangha nieuws

We beginnen weer:

‘altijd halverwege’

Zomer voorbij? Het lijkt er nog niet op met die warme dagen. Maar we beginnen wel weer met een nieuw seizoen (vanaf 12 september), waarin allerlei spannende veranderingen op stapel staan. Maar wat hetzelfde blijft is ons ‘zitten’, onze centrale beoefening van zazen.

Het nieuwe thema voor deze maand is Vreugde en dat sluit mooi aan bij al die activiteit die we ontwikkelen voor het bestendigen van onze sangha en het verduurzamen van ons centrum. Vreugde is ook iets wat zich kan voordoen als je anderen ziet die blij zijn. Op Orientalis is iets aan de gang waar je blij van wordt. Alle betrokken partijen merken dat en inspireren elkaar met die mede-vreugde. Het onderweg zijn, het altijd slechts halverwege zijn, kan een grote bron van vreugde en rust zijn. Dan kan het zijn dat je zo maar ineens om je heen liefde en bevrijding herkent en de boeddha in al het bestaande.

Dan hebben we onze website nog, deze heeft een metamorfose gekregen, nu past hij helemaal bij onze nieuwe huisstijl.
Er kunnen hier en daar nog wat onvolkomenheden op staan, deze proberen we de aankomende week op te sporen.

Vreugde

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand september is vreugde:

Vruchten van de beoefening

De natuur is tot volle wasdom gekomen, vindt rust en begint al en beetje af te sterven. Hoe is dit voor ons? Wat betekenen de ontwikkelingen die we tot nu toe hebben doorgemaakt? Is hierin ruimte voor een milde opgewektheid, terwijl we weten dat alles komt en ook weer gaat?

Sangha nieuws

Uitnodiging opening De Zendo voor de sangha

Lieve sangha!

Het is zover. Ze hebben het voor elkaar gekregen! Na bijna driekwart jaar keihard werken, gaat ons nieuwe onderkomen, De Zendo op het terrein van Orientalis, open op 2 oktober.

Lotte en Misha! Jullie komt helemaal de eer toe deze gigantische prestatie te hebben geleverd, samen met vele vrijwilligers, gespierde aannemers, en de lange adem van jullie tweeën, onbetwistbare en doordouwende initiatiefnemers.

Mede namens hen mag ik je nu uitnodigen voor de officiële feestelijke opening. Nico Tenko Roshi, mijn leraar, neemt die voor zijn rekening. En daar zijn we heel blij mee.

Wees welkom op:
zondag 2 oktober
14:00-15:30 uur
borrel tot ongeveer 17uur

Gedurende het ‘formele’ openingsprogramma zijn er o.a. inspirerende woorden, muziek en zang en bovenal: de verbouwing komt filmisch in vogelvlucht voorbij. Daarom heen is er veel lekkers en achteraf een borrel.

De Zendo draait om verbinding, via bekende en nu nog onbekende paden. Een groot avontuur waarin we 2 oktober graag met jou een feestelijke volgende stap zetten.

Graag tot gauw en liefs, natuurlijk mede namens Lotte & Misha

Dick Butsugen sensei


NB Wat is De Zendo?
De Zendo zal niet alleen het nieuwe onderkomen van ons zencentrum zijn. Zij biedt ruimte om met open verwondering diverse wijsheidstradities te leren kennen, te beoefenen, en verder te ontwikkelen. Naast ons centrum en zullen het Han Fortmann Centrum, Didie Retreats en andere vaste partners hier hun meditatieve en bezinnende activiteiten ontplooien. Voel je ook welkom in ons zencafé. Voor meer verbinding met jezelf, je omgeving, en de wereld.

Programma

Starterstraject september

In Zen Centrum Nijmegen focussen we op zenbeoefening waarin we duurzaam betrokken zijn bij elkaar en het centrum. Ons starters-traject is daarom gericht op een soepele instroom in onze doorgaande groepen. Het maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen) en de gebruiken in de meditatieruimte (zendo).

Voor wie is het bedoeld?Het starterstraject is gericht op mensen met interesse in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling en die weinig of geen ervaring hebben met zenmeditatie. Wie ervaring met andere meditatievormen heeft is het starterstraject ook van harte aan te bevelen.

Hoe ziet het traject eruit?Het starterstraject bestaat uit vijf bijeenkomsten van ca. 1,75 uur. In de bijeenkomsten worden de zenmeditatie, zenfilosofie, actuele vragen en rituele aandachtsoefeningen behandeld. Na het traject kun je deelnemen aan een doorgaande groep.

Docent Bay Hagebeek

Kosten € 75,-.

Wanneer 5 x do. van 19.45 – 21.30 uur vanaf 15 september 2022

Open les

Zen is de kunst om in dit moment steeds weer de antwoorden op al je vragen te vinden. Het is nooit af, maar je kunt er wel vertrouwd mee raken.

 

In Zen Centrum Nijmegen bieden we elkaar ondersteuning in deze doorgaande oefening. Middels ons starterstraject krijg je een solide introductie in de zentraditie, waarna je kunt meedoen in een van onze doorlopende groepen. Nieuwsgierig naar hoe dit in z’n werk gaat? Zenleraren Dick en Bay heten je van harte welkom bij deze gratis open les!

Heb je eerder vragen of opmerkingen?

Mail Misha via:
misha@zennijmegen.nl
of bel 0650645668

Nieuwe klusdagen in onze nieuwe Zendo op 19 en 20 september

Wil je weten wat meditatie in beweging is, meditatie in actie? Kom dan naar de nieuwe klusdagen in onze nieuwe zendo. Dat is 19 en 20 september. Laat je verrassen door de inventiviteit en het doorzettingsvermogen waarmee Lotte, Misha en vrijwilligers vorm geven aan ons nieuwe onderkomen. Het is lang breken en slopen geweest. Maar we zitten nu al volop in de creatieve fase. Daarin zie je het onder je handen groeien. We zijn blij met elke vorm van hulp. Wees erbij, want later zullen we tegen elkaar zeggen: ‘weet je nog van die historische dag dat we…..’. Nog een reden om mee te doen: Op 2 oktober is de opening en dan moet alles klaar zijn. Dus we kunnen alle handen en voeten gebruiken.

Meld je aan via:
misha@zennijmegen.nl
of bel 0650645668

Samen klussen

Leesgroep taoïstische teksten Deventer najaar 2022:

De Weg ontstaat door hem te gaan

‘Als niet-doen wordt gedaan, blijft niets ongedaan.’

Het taoïsme, één van de hoofdaders uit de Chinese filosofie, zit boordevol mysterieuze en paradoxale uitspraken zoals deze. De basistekst Daodejing of Het boek van de Weg en de Deugd zou zelfs het meest vertaalde boek ter wereld zijn, op de Bijbel na. Door de eeuwen heen hebben talloze lezers zich door deze geheimzinnige dichtbundel laten inspireren, bijvoorbeeld voor het besturen van de staat, het bereiken van onsterfelijkheid, het beschermen van de natuur of het vinden van spirituele bevrijding… Het lijkt erop dat je alle kanten op kunt met de Daodejing (DDJ). Maar wat stáát er nou eigenlijk in de tekst?

Tijdens de leescursus De Weg ontstaat door hem te gaan buigt u zich onder begeleiding van Michel Dijkstra over de kernhoofdstukken van de DDJ. Via close-reading en een blik op de klassieke Chinese commentaren proberen we de rode draad van deze basistekst te ontrafelen. Daarnaast is er volop ruimte voor persoonlijke reflectie, want het taoïsme is bovenal een praktische filosofie die de zin van het leven niet boven, buiten of achter het leven zoekt. In tegendeel: de zin van het leven is het leven zelf.

docent: Dr. Michel Dijkstra