Zenbrief april maandteksten

VREUGDE

Ons thema voor de maand september is vreugde:

Vruchten van de beoefening

De natuur is tot volle wasdom gekomen, vindt rust en begint al een beetje af te sterven. Hoe is dit voor ons? Wat betekenen de ontwikkelingen die we tot nu toe hebben doorgemaakt? Is hierin ruimte voor een milde opgewektheid, terwijl we weten dat alles komt en ook weer gaat?

Alledaagse wonderen van Joko Beck

 

Het komende jaar laten we voor onze maandelijkse sangha-teksten inspireren door het boek ‘Alledaagse wonderen’ van de Amerikaanse zenmeester Joko Beck. 

Joko Beck is een van de meest invloedrijke, in het Westen geboren zenleraren van onze tijd. In deze bundel met niet eerder gepubliceerde dharmalezingen gaat zij dieper in op onze ‘kernovertuigingen’, de verborgen, negatieve opvattingen over onszelf, die onze gedachten en ons gedrag bepalen en voorkomen dat we het leven ervaren zoals het werkelijk is.

Grappig-ironisch en herkenbaar beschrijft Beck helder en direct de dagelijkse kansen die we van het leven krijgen om denken voor ervaren, dwangmatigheid voor vertrouwen en angst en verdriet voor vrede te verruilen. Zo biedt ‘Alledaagse wonderen’ een toegankelijke gids voor zowel de ervaren zenbeoefenaar als voor de lezer die dit onderricht voor de eerste keer wil onderzoeken, een bron van inspiratie bij de beoefening in onze doorlopende groepen midden in het tumultueuze dagelijks leven.

Zenbrief ZCN Allerdaagse Wonderen September 2023

Contemplatieve fotografie

Er is in alle zichtbare dingen
een onzichtbare vruchtbaarheid,
een gedimd licht,
een zachtmoedige naamloosheid,
een verborgen heelheid.
Deze mysterieuze eenheid
en integriteit is Wijsheid,
de moeder van alles,
‘Natura Naturans’.

Thomas Merton
Foto: Ineke Teunissen, Hoge Veluwe

Zenbrief mei Sesshin augustus

Dick weer onder het mes op 11 september

Dick sensei krijgt een tweede knieprothese op maandag 11 september en zal dan dus een tijdje uit de running zijn. Hij wordt geopereerd bij CortoClinics door Nanne Kort. Dick schreef voor hem drie kniegedichten. De twee laatste strofen van het laatste gedicht luiden:

Ik geef mij over, weer vol vertrouwen,
aan de deskundigheid van Nanne,
robot, titanium, mannen en vrouwen,
ieder die zich voor mij in gaat spannen.

Misschien ga ik meekijken, zonder pil…
Maar dat doe ik alleen op één voorwaarde:
Dat als ik ’t niet meer aan kan of wil,
dat er nog een roesje is voor deze eerwaarde.

Dick en Misha bereiden zich alvast voor op (de herstelperiode na) Dicks a.s. operatie


Waalobject: spooncircle
Kunstenaar Emmy van Schalkwijk

Poëzie

Op de waalse dijk
Loopt die man
Door avondzon omspoeld
Geitengemekker van beneden
Schapen, hoog en laag
Sopranen, tenoren, bassen
Een verwaaiend koor
Tot de man voorbij is
Wat rest is oneindigheid

[Anonieme dichter: rb, 2003]

Zenbrief mei 2023 Zen Centrum Nijmegen

Hans Korteweg:
Een Lezing Over Vergankelijkheid op 13 Oktober

Door: Dick sensei

Wat een wonderlijke wending in mijn leven! Op een namiddag ging de telefoon en zei een stem: Met Hans Korteweg! We hadden elkaar zestig jaar niet gesproken en daar was ie opeens. Helemaal toeval was het niet. Ik had een aantal indrukwekkende boeken van hem gelezen en daaruit ook royaal geciteerd in mijn nieuwe boek. Dat had Hans van iemand cadeau gehad en via Misha had hij mijn mailadres gekregen: Hij schreef mij het volgende:

Gisteren ontving ik je boek ‘Welkom in de werkelijkheid’ via een oplettende lezer, die verrast was dat zij mijn naam in jouw boek aantrof. Het was een cadeautje, ik beschouw het als een verlaat verjaarscadeau (ik ben verleden week 80 geworden), en het was niet alleen een cadeau om te ontvangen maar ook om te lezen. Tijdens het lezen was ik regelmatig ontroerd. Zo’n 60 jaar geleden zijn we na een periode van diepe vriendschap uit elkaar gegroeid en nu blijken we via de wonderlijke wegen van het leven in die 60 jaar naar elkaar toe te zijn gegroeid. Of beter gezegd: niet zozeer naar elkaar toe als wel dat we in ons zicht naast elkaar staan, in ons zicht en in onze smaak, de liefde voor het woord – de eenheid die we steeds weer bezingen en nooit kunnen vastleggen. Ik was persoonlijk ook geroerd doordat ik mijn teksten zag staan tussen de teksten van anderen die mij lief zijn en teksten die ik niet kende maar die wel bij mij aansloten (zoals wij elkaar vroeger gedichten voorlazen van onszelf en van anderen). Behalve dat ik ontroerd was door het samenvallen van vroeger en nu, was ik ook blij met je boek, hoe je schrijft en de thema’s die je aanroert/bezingt. Ik ben blij verrast.

Hartelijke groet, Hans

Zenbrief mei 2023 Zen Centrum Nijmegen
Een paar weken later bezocht ik hem en kwam hij bij ons thuis en in De Zendo. Zo groeide er weer iets dat vertrouwd was en misschien wel nooit was weggeweest. We gaan nu samen een boek schrijven en optreden voor 30now op 3 december en zo nog wat dingen. Ook zijn lezing in De Zendo op vrijdagavond 13 oktober hoort daarbij. Mis die niet en schrijf je tijdig in!

Zenbrief ZCN Zomersesshin September 2023

Terugblik sesshin

Met veel genoegen kijken we terug op onze zomersesshin. Door samen te mediteren gaven we elkaar de daarvoor nodige kracht, wat vervolgens ieders rust tijdens de regelmatige meditatieperioden ten goede kon komen. Tijdens de teisho’s onderzochten we het thema ‘verbinding’ vanuit diverse invalshoeken, zoals verbinding als eenheid, spirituele vriendschap, en de verbinding die ons heel fysiek draagt: de natuur. Gaandeweg gingen we meer ervaren hoe deze verbondenheid ook maakt dat we altijd al met zorg voor onze wereld in het leven willen staan. Dat leverde indrukwekkende inzichten op. En het wederom heerlijke vegetarische eten maakte daarbij veel (ziele-)pijnen makkelijker te dragen. Hieronder beschrijven enkele deelnemers hun ervaringen.

Stilte
in het hart van de orkaan
met pijn en mededogen
gedragen en geraakt
ontstaat het begin
van opnieuw leven
samen

Frits

Een sesshin beleef je in stilte, veel deelnemers ken je dan ook niet. Toch weet je dat je je verbonden kunt voelen met hen als spirituele vrienden.
Pascale


Ik ben in diepere verdieping met mezelf en anderen gekomen en minder onzeker hierover geworden.
Marinke

Bestuurswissel Zen Centrum Nijmegen

Tijdens de ALV begin juli is de nieuwe samenstelling van het bestuur van ons zencentrum bekrachtigd. Cockie is door de ALV als secretaris geïnstalleerd en het lidmaatschap van Maarten is verlengd. Dick sensei heeft het voorzitterschap van het centrum overgedragen aan zijn leerling Misha. Zij zien allen met veel plezier uit naar deze nieuwe samenwerkingsvorm!

Let op: Zen Zondag verplaatst naar 15 okt.

Vanwege de Zevenheuvelenhike op 24 sept. die vlakbij onze zendo start en eindigt lijkt het ons wijs om de Zen Zondag te verplaatsen. Helaas! De nieuwe datum voor de zen zondag is 15 oktober. Zowel voor de doorgewinterde zenbeoefenaar als voor wie wil ervaren wat langer mediteren met je doet; de zen zondag is een steunpilaar in de beoefening in onze (brede) sangha. Doe je mee? Van harte welkom!

Starterstraject

Starterstraject van 14 september vol – nieuw traject 26 oktober
Er zijn geen plekken meer in het starterstraject dat 14 september begint. Maar niet getreurd, wie ook met zen wil beginnen kan vanaf 26 oktober terecht. Wil je zelf meedoen of ken je iemand met interesse?

Bijdragen aan de zenbrief?

Wil je een zenvolle foto, column, gedicht etc. delen? Leuk! Met onze maandelijkse zenbrief proberen we elkaar te inspireren in onze zenontwikkeling. De redactie ziet uit naar je bijdrage en je kunt die toesturen via: misha@zennijmegen.nl